Snakke med folk:

- Folk er ofte langt mindre sosiale enn hva de har godt av

Ifølge ekspertene kan det å prate med en fremmed faktisk gjøre deg lykkelig.

SNAKKE MED FOLK: Visste du at det å snakke med sidemannen på bussen faktisk kan gjøre deg lykkelig? FOTO: NTB Scanpix
SNAKKE MED FOLK: Visste du at det å snakke med sidemannen på bussen faktisk kan gjøre deg lykkelig? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi gjør det de aller fleste av oss. Finner et ledig sete på bussen eller trikken, tar opp avisa, surfer på mobilen eller ser ut av vinduet. Vi lager en vegg mot omverden og sender et signal om at jeg er opptatt med mitt. Men slik trenger det ikke være. Å prate med en fremmed kan faktisk gjøre deg lykkelig.

-Folk er ofte langt mindre sosiale enn hva de har godt av. Mange prøver for enhver pris å unngå kontakt med personen ved siden av seg på bussen, trikken eller på flyet. Mange av oss har den oppfatningen at det er mer behagelig å sitte i ensomhet enn å ta kontakt med andre, men undersøkelser viser det motsatte, sier forskeren Nicholas Epley.

Ivar Goksøyr ved Psykologvirke i Oslo mener at jo mer innkapslet og avgrenset selvene våre er, jo mer ulykkelige vil vi bli.

-En hyggelig prat med en fremmed kan gi et løft i hverdagen for de fleste.

Det har med følelsen av forbindelse til andre å gjøre. At vi ikke er mer fremmede for hverandre her på planeten enn at vi kan ha litt plutselig og hyggelig passiar, sier psykologen.

LES OGSÅ: Ensomhet er farligere enn røyking og mange nordmenn opplever sosial isolasjon

La deg ikke styre av frykt

Grunnen til at mange er tilbakeholdne med å starte en samtale er fordi vi er redde, sier Goksøyr.

- Vi tenker at vi forstyrrer, mange er også redde for å virke rare, eller bli avvist. Alle burde tenke nøye over hvor mye slike småredsler båndlegger oss i hverdagen og gjennom livet.

- Det blir sagt at du må velge om frykt eller kjærlighet skal styre livet ditt. Jeg tror det er et høyst relevant spørsmål - også når det gjelder en liten situasjon som denne. Det er for ille alle initiativ som hindres av disse falske alarmene om fare, kommenterer han.

Undersøkelser Epley gjorde, viste at de som hadde hatt en samtale med sidemannen, hadde hatt en langt hyggeligere reise enn de som satt i stillhet. Dette gjaldt både introverte personer og mer ekstroverte mennesker. Det viste seg også at den fremmede langt oftere var åpen for den andres initiativ til samtale enn en først hadde trodd.

Også en samtale på venterommet kan gjøre folk gladere samtidig som ventetiden virker kortere. Bare det å smile eller nikke til en fremmed kan gi en liten dose lykke.

LES OGSÅ: - Det er faktisk ikke sunt å alltid være to i et forhold

La ordene komme fra hjertet

Mange syns det er vanskelig å vite hvordan en skal starte en samtale med en fremmed på bussen.

- Her tror jeg igjen vi er tilbake til dette med den evinnelige redselen! For om du befinner deg i den situasjonen, at du ønsker å starte en samtale, men ikke vet hvordan, er det nok fordi en liten engstelse har satt seg, sier Goksøyr og fortsetter.

- Når vi er (bare litt) redde, kan fokuset gå litt bort fra oss selv og over på omgivelsene. Tanker om hva som vil passe, hvordan ting vil virke og så videre. Da mister man litt kontakten innover og til det man egentlig har på hjertet! Og kan bli i overkant tilpasset, sensurert, filtrert og dermed, ja - kjedelig!

Tillat deg selv å være i det ønsket om kontakt så vil ordene komme - fra hjertet og ikke fra hjernen, er psykologens råd.

LES OGSÅ: Mange blir helt friske fra sosial angst

Er nordmenn reserverte?

-Alle som har reist litt rundt omkring, for eksempel i San Francisco, vet at det finnes steder i verden hvor det er en helt annen åpenhet mellom fremmede enn den vi ofte ser i Norge. Du verden så befriende det kan føles!

- Dette har selvfølgelig med kultur å gjøre. Det mange ting som spiller inn, men kanskje skal man ikke undervurdere klimaets rolle. Det blir fort noe innadvendt med allværsjakker, hetter, vått vær, kulde og vind, og ikke minst mørke, avslutter Goksøyr.

Så neste gang du er ute og reiser - legg fra deg telefonen og ta en prat med personen ved siden av. Det er enklere enn du tror, det og vil gjøre deg gladere.

Til info: Ivar Goksøyr er psykolog ved Psykologvirke som ligger i Oslo sentrum. Mer om ulike typer terapi som tilbys finner du på https://oslopsykologvirke.no. Nicholas Epley er professor i psykologi ved Universitetet i Chicago.

Kilder: https://www.livescience.com/43375-why-talk-to-strangers.html

LES OGSÅ: Banner du mye? Ny forskning viser at det sier overraskende mye om personligheten din

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer