Pia Tjelta:

- Folka mine følger med på lasset

Da Pia Tjelta (40) fødte tvillinger lå hennes femten år gamle datter og holdt rundt henne i fødesengen.

PIA TJELTA: - Utrygghet og frykt er i mange sammenhenger drivkrefter for meg, ikke minst i jobben min, sier Pia Tjelta. FOTO: Julie Pike STYLING: Tone Kroken HÅR OG MAKEUP: Agnes Guldbrandsen
PIA TJELTA: - Utrygghet og frykt er i mange sammenhenger drivkrefter for meg, ikke minst i jobben min, sier Pia Tjelta.
FOTO: Julie Pike STYLING: Tone Kroken HÅR OG MAKEUP: Agnes Guldbrandsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Ikke smink brynene mine for mye. Då blir eg så harry.

I sminkestolen foran oss multitaskes det på høyt nivå. Pia Tjelta (40) sminkes, friseres, spiser lunsj og intervjues samtidig. Mellom slagene sjonglerer hun telefoner fra mamma, som er hjemme og tar seg av hus og barn, ­overfører penger til datteren Sofia og sender stylisten ut etter hårbøyler.

Heldigvis er ikke Pia Tjelta helt uvant med å gjøre mange ting samtidig. Hun er på ingen måter arbeidsløs. For tiden har skuespilleren permisjon fra jobben på Nationaltheatret for å drive med klesdesign på heltid. Pias hyper­feminine kjoler og bluser selges i landets hotteste mote­butikker. Mellom slaga filmer hun inn en tv-serie i Budapest. En kinofilm er ferdig, snart begynner årets innspilling av TVNorge-suksessen «Neste Sommer». Og hjemme venter to år ­gamle tvillinger.

Hun innrømmer at det går en kule varmt iblant, men ­uttrykker takknemlighet. For alt hun får være med på, og for den faste jobben som venter når alle ballene har landet.

– Det er Nationaltheatret som er hjemmet mitt. Det er der jeg skal være til jeg blir gammel, der jeg har garderoben min, kollegene mine og en stor del av hjertet mitt.
Det gir trygghet. Samtidig er det utrolig spennende å få reise ut, møte nye folk og et annet profesjonelt miljø, sier hun.

- Det ble litt for mye

På kinolerretet kan du i disse dager oppleve henne spille mot blant andre Silje Salomonsen og Kristoffer Joner i «Now it's dark», regissert av Arild Østin Ommundsen.

– Det var en sann lykke å få komme hjem til Stavanger og jobbe med noen av mine beste venner. Den filmen tror jeg vil overraske mange.

Mange har et forhold til henne som den forfengelige og litt bedagelig anlagte Anki i humorserien «Neste sommer». De to siste sesongene ble for Pias del noe amputerte, ettersom hun var henholdsvis gravid og nylig hadde født. I år skal hun være med for fullt igjen når sesong 6 skal spilles inn.

Men det stopper ikke der. For ennå er heller ikke eventyret over for Sofia Jupithers «Lille Eyolf», der Pia spiller mot Kåre Conradi. Forestillingen skal på utenlandsturné senere i år. Som om ikke det var nok: Det siste året har hun også spilt inn tv-serien «Lykkeland», som kommer på NRK til høsten. Et historisk drama i Petter Næss’ regi om da oljen kom til Norge. Her spiller Pia rederkona Ingrid Nyman, som står i fare for å miste alt. En gavepakke av en rolle, ­ifølge Pia. Serien, satt til perioden 1969–73, har vært en stor inspirasjonskilde for høstkolleksjonen hennes.

INTERESSANTE ROLLER: - Jeg opplever at jeg får mer interessante roller jo eldre jeg blir, sier Pia Tjelta (40). FOTO: Julie Pike
INTERESSANTE ROLLER: - Jeg opplever at jeg får mer interessante roller jo eldre jeg blir, sier Pia Tjelta (40). FOTO: Julie Pike Vis mer

– Jeg har aldri hatt så fine klær på meg i hele mitt liv! ­Flere av plaggene mine er direkte inspirert av det jeg hadde på meg i serien, sier hun engasjert, og løfter fram et par elegante, vide bukser og kjoler med Grace Kelly-sløyfe og vide ermer. I mellomtiden ringer telefonen hennes for femte gang.

– Hej, kära dig! Kan jag ringa dig tilbaka senare? spør Pia blidt og uanstrengt før hun vender tilbake til samtalen.

- Blir det ikke litt mye?

– Jo, det gjør det. Jeg deler opp året mitt. I perioder tar jeg permisjon fra teateret for å filme eller designe. Det handler om å være flink til å planlegge. Men 2017 var litt i overkant, der er alle vi fem i familien enige. Eller, seks da, for mor mi hører med i det.

LES OGSÅ: Skremmende å vente to barn

Bærekraftige vennskap

Uten mamma Tone ville det nemlig ikke gått. Pia sender bare en tekstmelding, og så setter hun seg på flyet fra Stavanger.

– Den dama der er laget av noe helt spesielt. Hun sier aldri nei. Mamma er tidligere flyvertinne, så for henne er det å ta flyet til Oslo like hverdagslig som det er for meg å ta bussen til Frogner. Hun er et unikum, sier Pia, og klarer på mystisk vis å gomle i seg en brødskive mens makeupartisten snur seg.

Når Pia snakker, gestikulerer hun med dansende fingre. Hun poserer for fotografen uten instrukser, og med en letthet enhver supermodell kunne misunne henne. Likevel er det lite jåleri over Pia Tjelta. Antrekket hun ankommer i, ­består av Ecco-sko, jeans og ullgenser. Mellom klesskiftene hopper hun uanstrengt rundt i undertøyet. I pausene fra fotoseansene står hun småhutrende på terrassen og røyker. Hun banner som en nordlending, men med dyp, karakteristisk stavangerdialekt. Tonen er hjertelig og dus med alle på settet.

I mediene portretteres hun gjerne arm i arm med kjendisvennene Synnøve Skarbø og Vanessa Rudjord. De tre framsnakker hverandre hyppig og hjertelig, og man kunne lett mistenke det for å være taktikkeri. Det er det ikke.

– Det ligger ikke noe kalkulert i vårt vennskap. Rausheten vi viser hverandre, er en selvfølge. Det er kanskje en av de tingene jeg er mest takknemlig for og stolt over i ­livet mitt, at jeg har klart å bygge opp skikkelig bærekraftige vennskap.

- Jeg vet at jeg har en hær som hadde gjort hva som helst for meg. De ville satt seg på et fly og dratt hvor som helst for meg. Jeg ville gjort det samme for dem, altså. Jeg har venner som gjør ting som er viktige for meg, og viktige for seg. Det er ekstremt sjenerøst. Det er viktig for meg å være en god venn, og jeg trives med nære og tette relasjoner.

LES OGSÅ: Viste kleskolleksjon i København

Gjengen på fødestua

Og tette er de. Da Pia fødte tvillingene Agnes og Jonathan, var det en selvfølge at både Vanessa og eldstedatteren skulle være med på fødestua. Under riene lå den da femten år gamle Sofia i fødesengen og holdt rundt mammaen sin.

– Vi var en gjeng der inne, ja. For meg var det naturlig at mine nærmeste skulle dele opplevelsen med meg. Det er betegnende for de gode vennskapene jeg har: Vi sitter ikke bare og drikker vin og ler oss i hjel hver gang vi møtes. Vi er sammen i tykt og tynt. Det finnes ingenting jeg noen gang ville være redd for å vise dem. Det vi deler, er LIVET, med alt det innebærer, forklarer hun. Pia åler seg rundt på stylistens silkelaken og fester de mørke øynene sine selvsikkert i kameralinsen.

Heldigvis er hun kjæreste med «verdens rauseste fyr». For om samboeren Oddgeir Thune hadde trodd han bare skulle være sammen med Pia, tok han feil.

– Folka mine følger med på lasset. Here comes my crew, liksom. Fødselen er noe av det fineste Sofia og jeg har hatt sammen, og noe av det fineste hun og Vanessa, som er Sofias gudmor, har delt. Oddgeir hadde en eksepsjonell ro der inne, det var som om han var en del av legeteamet. Selv holdt jeg et slags standupshow i ren eufori, jeg skulle liksom sørge for at alle hadde det gøy. Jeg var ikke tilregnelig.

TRAVLE DAGER: Pia Tjelta er både filmaktuell og med i TV-serie og ny kleskolleksjon. Hjemme venter tvillinger på to år, skuespillermannen og datteren på 17 år. FOTO: Julie Pike
TRAVLE DAGER: Pia Tjelta er både filmaktuell og med i TV-serie og ny kleskolleksjon. Hjemme venter tvillinger på to år, skuespillermannen og datteren på 17 år. FOTO: Julie Pike Vis mer

- Show? Hadde du ikke forferdelig vondt?

– Klart jeg hadde. Å få ut Agnes var null stress, men ­Jonathan var ikke interessert i å komme ut, så det var en litt annen greie. Det pleier visstnok aldri å gå mer enn 20 minutter mellom tvillinger, men det tok en time, og han var stjernekikker. Du vet, kom med ansiktet først. Ifølge jordmoren er sånne fødsler dobbelt så vanskelige som setefødsler. Det sa hun heldigvis først dagen etterpå.

– Pia er den rauseste og mest inkluderende jeg noen gang har møtt. I tillegg ler jeg meg i hjel av henne hver gang vi møtes, og jeg tror ikke det finnes noe menneske på jord som er så lite full av seg selv som henne, selv om hun har all grunn til å være det. Jeg føler meg heldig som får være bestevenninna hennes, sier Vanessa Rudjord.

– Hun er en godtepose av et menneske. Den rauseste jeg kjenner, utrolig morsom, klok og klartenkt, og ekstremt framoverlent generelt i livet. Pia får gjort mer på en dag enn folk flest klarer på en måned, sier Synnøve Skarbø.

- Brukt hele livet på å bli likt

I Synnøve og Vanessas podcast portretteres Pia som en gjennomtrygg bohemskikkelse, en sånn som gjerne går på do med åpen dør.

– Haha, ja. De får det til å høres ut som om jeg sprader naken rundt hele tiden, uavhengig av hvor mange gjester jeg har. Det er ikke akkurat sannheten, altså. Men de får lov til å drite meg ut, det er gjort med den aller største kjærlighet. Dessuten har de vel et poeng, for jeg er litt redd for å gå glipp av noe, så om de er hos meg og jeg må dusje, tar jeg dem gjerne med inn på badet.

Men er hun like trygg som de sier? Så lite opptatt av hva andre mener om henne?

– Jeg har brukt hele livet mitt på å prøve å bli likt, så det er helt feil. Det tror jeg det er mange som kjenner seg igjen i. I perioder brekker man nesten ryggen i forsøket på å være det man tror andre forventer. Jeg måtte nesten bikke førti før jeg klarte å lene meg litt tilbake. Men nettopp utrygghet og frykt er i mange sammenhenger drivkrefter for meg, ikke minst i jobben min. Jeg føler at jeg nå kan stå ganske rakrygget i hvem jeg er, både som menneske og som skuespiller.

- Skuespilleryrket er gjerne et konstant jag etter bekreftelse, et «vær så snill, la meg få være med», og så må man stadig håndtere at slik går det ikke. Men med alderen slutter man å ville så hardt, og kan ta et skritt tilbake. Jeg opplever at jeg får mer interessante roller jo eldre jeg blir. At man er ferdig som skuespiller når man er 40, er motbevist til de grader. Se på Sofie Gråbøl og Sidse Babett Knudsen, som gjør karriere i Hollywood når de nærmer seg 50. Det finnes så mange komplekse og interessante kvinneskikkelser å spille når man blir eldre, sier Pia.

LES OGSÅ: - Jobben går på selvtilliten løs.

Står i spagaten

Hun var i begynnelsen av 20-årene da Sofia (17) kom til verden. Det er 15 år mellom eldstedatteren og tvillingene. Hvordan er det å ha barn med såpass stor aldersforskjell?

– Det er jo en slags spagat. På mange måter er det jo to verdener, men den ene gir så mye til den andre, og jeg opplever at det henger sammen, på en måte. Selvfølgelig var det litt forstyrrende ikke å kunne kjøre og hente tenåringen på fest fordi jeg satt med en unge ved hver pupp. Men vet du, det er stort sett bare givende. Det har liksom alltid vært meg og Sofia. Nå er hun en kjemperessurs for ­Agnes og Jonathan. Hun er så full av kjærlighet til dem, sier Pia med varme i stemmen og biter over en brødskive med salami.

Selv om forholdet til Sofias pappa Kyrre Haugen Sydness tok slutt, har Pia aldri titulert seg som alenemor.

– Kyrre og jeg har hele tiden delt veldig jevnbyrdig mellom oss, og vært et team. Sånne som feirer jul sammen. Vi er veldig gode venner. Jeg anser både kona og guttene hans som en del av min familie, og han er gudfar for tvillingene. Så ukomplisert er det. Det har vært viktig for Sofia at hennes to liv henger sammen. Kyrre og jeg var veldig unge da vi fikk henne, men hun skal vite at en gang var vi to dritforelska, og at hun var skikkelig ønsket.

Det handler om å velge historien sin, mener Pia. Klart det er sårt å bryte opp en familie, men det er ikke noe poeng i å drasse rundt på bitterhet. Man får lage en ny historie i stedet.

– Det er jo et valg. Sånn er det med alle historier. Jeg kan velge at akkurat det som skjer i min virkelighet, er det som er perfekt for meg akkurat nå. Jeg er ganske bevisst på ikke å leve med nag og bitterhet. Man må velge livet sitt litt hver dag. Skal dette knekke meg, eller skal det styrke meg på en eller annen måte? Selv smerte fører oss jo videre på et vis.

LES OGSÅ: «Farmen»-Lene snakker ut om migreneanfallene: - Jeg må ta 32 botoxsprøyer i ansikt, hodebunn og nakke

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer