Sophie og Hans Scholl:

For 76 år siden ble Sophie Scholl (21) halshugget for å ha motarbeidet Hitler

Det samme ble hennes tre år eldre bror Hans.

BEKJEMPET NAZISMEN: Den tyske studenten Sophie Magdalena Scholl var medlem av motstandsgruppen «Den hvite rose» sammen med, blant andre, broren Hans Scholl (t.v.) og Christoph Probst (t.h.). Dette bildet er tatt i München i juli 1942. Alle tre ble drept av nazistene 22. februar 1943. FOTO: NTB Scanpix
BEKJEMPET NAZISMEN: Den tyske studenten Sophie Magdalena Scholl var medlem av motstandsgruppen «Den hvite rose» sammen med, blant andre, broren Hans Scholl (t.v.) og Christoph Probst (t.h.). Dette bildet er tatt i München i juli 1942. Alle tre ble drept av nazistene 22. februar 1943. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mandag 22. februar 1943 - godt over halvveis ut i andre verdenskrig - erklærte domstolen i München at Christoph Probst og søskenparet Sophie og Hans Scholl skulle dømmes til døden for å ha motarbeidet nazistene - og Der Führer Adolf Hitler.

Metoden for henrettelsen: halshugging.

21 år gamle Sophie og den tre år eldre broren Hans tilhørte en søskenflokk på seks, som vokste opp i de tyske byene Ingersheim og Ludwigsburg i Baden-Württemberg. Søsknenes foreldre var major Robert Scholl og hans kone Magdalena Müller.

Allerede i 1932, hadde da 12 år gamle Sophie Scholl valgt å gå inn i den nasjonalsosialistiske nazi-organisasjonen Bund Deutscher Mädel for jenter - slik de fleste av hennes jevnaldrende skolevenninner hadde gjort. Året etter, i 1933, da Hans var 15 år, ble han tatt opp i ungdomsorganisasjonen Hitlerjugend, for gutter, som ble etablert i München så tidlig som i 1922.

Men både Sophie og Hans skjønte raskt at Bund Deutscher Mädel og Hitlerjugend ikke var noe for dem, ettersom de ikke kunne stå for holdningene som NSDAP-gruppene representerte. Deres far, Robert Scholl var motstander av nazipartiet, og hadde klare anti-nazistiske holdninger som smittet over på barna.

Hans valgte å studere medisin på Ludwig-Maximilians-Universität i München, mens Sophie noen år senere kom til å studere biologi og filosofi ved samme universitet som storebroren.

PÅ VEI MOT ØSTFRONTEN: I juli 1942 ble flere av medisinstudentene ved Universitetet i München beordret til å dra til Østfronten. Blant dem var Sophie Scholls storebror Hans Scholl. Her tar hun farvel med broren og kameratene på togstasjonen før avgang. Fra venstre: Hubert Furtwängler (ikke medlem av Den hvite rose), Hans Scholl, Raymund Samiller og Alexander Schmorell. FOTO: NTB Scanpix
PÅ VEI MOT ØSTFRONTEN: I juli 1942 ble flere av medisinstudentene ved Universitetet i München beordret til å dra til Østfronten. Blant dem var Sophie Scholls storebror Hans Scholl. Her tar hun farvel med broren og kameratene på togstasjonen før avgang. Fra venstre: Hubert Furtwängler (ikke medlem av Den hvite rose), Hans Scholl, Raymund Samiller og Alexander Schmorell. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Oppfordret til motstand mot regimet

I 1942 ble Sophie tatt opp som medlem i den anti-nazistiske motstandsgruppen Die weisse Rose (oversatt til Den hvite rose), som hennes bror allerede var medlem av. En av kampsakene til den kristne motstandsgruppen var å opplyse folk om grusomhetene og terroren nazistene utøvde over hele Europa - og da spesielt mot jødene.

Et ledd i dette arbeidet var å få trykket opp informasjonshefter (en såkalt pamflett) som de kunne distribuere ut til folket - og på den måten oppfordre til motstand mot regimet.

Den 18. februar 1943 ble tre av Den hvite rose-medlemmene arrestert av Gestapo for å ha distribuert heftene på Universitetet i München. Det viste seg at hele 1700 hefter var trykket opp. Det var universitetets vaktmester Jacob Schmid - en svoren tilhenger av NSDAPs paramilitære avdeling Sturmabteilung (SA) - som meldte fra om hendelsen. Søskenparet Hans og Sophie Scholl ble arrestert, i tillegg til den 23 år gamle trebarnsfaren Christoph Probst.

I de kommende dagene ble det avholdt lange avhør av de tre i Gestapos hovedkvarter, og en provisorisk rettssak fant sted i regi av NSDAP mandag 22. februar. Ingen av de tiltalte fikk legge frem vitneerklæringer, ei heller velge sin egen forsvarer.

- Du burde ha oppdratt dem bedre

Da foreldrene fikk den grusomme beskjeden om at de to barna deres var arrester, dro de sporenstreks til Gestapo-hovedkvarteret i håp om å få snakke med dem.

- Jeg er moren til to av de arresterte, sa Magdalena Scholl desperat til en av vaktene.

- Du burde ha oppdratt dem bedre, responderte vakten kjølig tilbake.

Faren fikk etter hver tak i forsvareren som var håndplukket av gestapistene, og krevde at han skulle gå til øverste leder og forklare at han, Robert Scholl, ønsket å forsvare sine barn. Men bønnen ble ikke hørt, og foreldrene ble geleidet ut av retten.

Senere samme dag ble dommen avsagt, og den var krystallklar. De tre medlemmene av motstandsgruppen Den hvite rose måtte bøte med livet.

Foreldrene Robert og Magdalena fikk et kort møte med barna før giljotinen ventet. Samtalen mellom mor og datter ble sterkt.

- Jeg skal aldri seg deg komme gjennom døren igjen, sa Magdalena sorgfull til sin 21 år gamle datter.

- Men mor, når man tenker på det, så er det jo bare noen få år av livet jeg går glipp av, svarte Sophie tappert tilbake.

TAPPER: Tyske Sophie Magdalena Scholl var motstander av nazi-regminet, og viet sitt unge liv til å bekjempe nazismen. Det fikk store konsekvenser for 21-åringen. Mandag 22. februar 1943 ble hun halshugget som følge av at hun hadde delt ut informasjonshefter med anti-nazistisk innhold på universitetet i München. FOTO: NTB Scanpix
TAPPER: Tyske Sophie Magdalena Scholl var motstander av nazi-regminet, og viet sitt unge liv til å bekjempe nazismen. Det fikk store konsekvenser for 21-åringen. Mandag 22. februar 1943 ble hun halshugget som følge av at hun hadde delt ut informasjonshefter med anti-nazistisk innhold på universitetet i München. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Det er en slik fantastisk solfylt dag, og jeg må gå

På slaget klokken 17:00 ble de tre studentene Sophie, Hans og Christoph ført frem til giljotinen i Stadelheim fengsel. Fengselsbetjentene lot dem få lov til å få en siste sigarett før prosessen skulle starte.

Da 21-åringen ble ført ut av cellen noterte cellekamerat Else Gebel ned Sophies aller siste ytring:

- Hvordan skal vi kunne forvente at rettferdigheten skal seire, når det knapt finnes noen som er villig til å ofre seg selv for en hederlig sak... Det er en slik fantastisk solfylt dag, og jeg må gå. Hvor mange må dø på slagmarken, hvor mange unge, lovende liv må gå tapt. Hva har min død å si, dersom våre handlinger bidrar til å advare og opplyse tusener. Blant studentene vil det uten tvil bli opprør.

MINNESMERKE: Foran Ludwig-Maximilians-Universität i München, som søskenparet Hans og Sophie Scholl studerte ved i 1942, er det blitt satt opp et minnesmerke over de tre henrettede studentene fra motstandsgruppen Den hvite rose. FOTO: NTB Scanpix
MINNESMERKE: Foran Ludwig-Maximilians-Universität i München, som søskenparet Hans og Sophie Scholl studerte ved i 1942, er det blitt satt opp et minnesmerke over de tre henrettede studentene fra motstandsgruppen Den hvite rose. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kilder: Spartacus-educational, Store Norske Leksikon og Wikipedia

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer