Kroppspositivisme:

Før hatet Ingerine kroppen sin. Hun hadde mest lyst til å finne en saks og klippe vekk det ekstra kjøttet på magen

Nå er hun stolt over den hun er.

KJÆRLIGHETSTATOVERINGER: Ingerine har i mange år hatet kroppen sin og strekkmerkene sine. Nå elsker hun hvem hun er og mener at kroppen bærer på en unik historie - og ser på strekkmerkene sine som kjærlighetstatoveringer. FOTO: Salamatu Kamara
KJÆRLIGHETSTATOVERINGER: Ingerine har i mange år hatet kroppen sin og strekkmerkene sine. Nå elsker hun hvem hun er og mener at kroppen bærer på en unik historie - og ser på strekkmerkene sine som kjærlighetstatoveringer. FOTO: Salamatu Kamara Vis mer
Publisert

«Hva har du under klærne?» Det ønsker 22-åringen Sally Kamara å vise frem i sin helt ferske bok med samme navn. Selv har hun brukt mange år i løpet av ungdomstiden på å finne ut om hun synes sitt eget utseende er vakkert eller ikke. Etter en tragisk ulykke som 2-åring, som førte til at hun i dag sitter i rullestol, har hun flere partier på kroppen som hun har mislikt sterkt ved seg selv. De tynne leggene. Alle arrene. Magen som hun ikke får trent slik hun vil.

- Jeg har følt meg ekstremt stygg og egentlig gjemt kroppen min bak et sprudlende vesen og morsomme vitser. Det gjorde jeg lenge, helt til jeg plutselig en dag tenkte «men herregud Sally, hvor mange står ikke hjemme foran speilet og tenker stygge tanker om seg selv - samtidig som at man aldri skal snakke høyt om at man er misfornøyd med kroppen sin?».

Snudd tankegangen

Nå har hun snudd sin egen tankegang, og velger heller å fokusere på hva hun liker - og hva hun ikke liker men som likevel er helt greit. Hun har gått fra å være den som mobber seg selv til å bli den som elsker og hyller sitt eget utseende.

-Hvordan har du klart det?

- Det viktigste jeg har gjort er å faktisk tørre å se meg i speilet, det er det mange som ikke gjør. Jeg ser på meg selv og sier positive ting, for når man sier det mange nok ganger vil hjernen etterhvert tro på det. Jeg lover at det funker, og for meg har det vært viktig. I tillegg har jeg kuttet ut alt på sosiale medier som ikke passer med de tingene jeg tror på. Hvis det ikke gir meg noe godt, hvorfor skal jeg se det? Jeg vil ikke eksponeres for ting som jeg vet kan føre til at jeg faller tilbake, sier Sally.

Nå ønsker hun å normalisere det å ikke være 100 prosent fornøyd. Man skal ikke se ut som alle «Instagram-babene». Skavanker på kroppen er noe alle har, og det er helt OK.

- Jeg har alltid elsket kropp. Det er seriøst det deiligste vi har, og jeg kan lett ta meg selv i å sitte å se på andres kropper uten at det ligger noen seksuell tiltrekning i det. Jeg er bare fascinert over hvor fine folk er, og hvor forskjellig alle ser ut.

- Hva er du mest fornøyd med ved deg selv, da?

- Jeg har alltid elsket rumpa mi. Aller helst vil jeg vise den store flotte bakdelen min frem til hele verden, men dessverre er det vanskelig siden jeg alltid sitter. Samtidig så tenker jeg «men hvem skal jeg egentlig vise den til, og hvorfor?» - det viktigste er jo til syvende og sist at det er jeg som synes den ser bra ut.

LES OGSÅ: - Hvem må ta skylda for kroppspresset?

Å SE SKJØNNHETEN: Sally Kamara bruker mye av sin tid på å hjelpe andre ungdommer til å se skjønnheten i seg selv - gjennom både motivasjonsprosjektet «Hva har du under klærne?», veldedighetsorganisasjonen Project leone og aktivitetsdagen Ingen Hindring. Hun holder også en rekke foredrag. FOTO:
Å SE SKJØNNHETEN: Sally Kamara bruker mye av sin tid på å hjelpe andre ungdommer til å se skjønnheten i seg selv - gjennom både motivasjonsprosjektet «Hva har du under klærne?», veldedighetsorganisasjonen Project leone og aktivitetsdagen Ingen Hindring. Hun holder også en rekke foredrag. FOTO: Vis mer

Fascinert av kropp

«Hva har du under klærne?» er en bok hvor flere mennesker forteller om kroppen sin, hva de liker med den og hva de ikke liker. Presentasjonen er satt sammen av bilder, intervju, en tegning av seg selv og en egenskrevet tekst. Sally har bedt alle fortelle om en situasjon de har opplevd hvor kroppen har vært i fokus.

- Boka viser deg hvordan du ser ut. Den viser hvordan folk virkelig ser ut, ikke det du ser i sosiale medier. Det er fint å ha noe å gå tilbake til etter at man har scrollet gjennom Instagram, det skulle jeg også ønske at jeg hadde muligheten til for noen år siden, sier Sally.

- Vis hva du har

En av modellene som har stilt opp i boka er Ingerine Yeared Stoa (30). Hun har alltid slitt med dårlig selvbilde, noe som ikke akkurat ble bedre etter at hun fikk barn og kroppen ble markert med strekkmerker. Hun hatet det, og hadde mest lyst til å bare finne en saks og klippe vekk det ekstra kjøttet hun gikk og bar på rundt magen.

- Det var da, nå er nå. Jeg stilte opp på dette prosjektet mest av selviske grunner. Jeg måtte ut av komfortsonen og var klar for nye utfordringer, så da jeg kom over dette tenkte jeg umiddelbart at dette gjør jeg, sier Ingerine.

LES OGSÅ: Derfor får du strekkmerker

Og for 30-åringen ble prosjektet en positiv opplevelse. Hun fikk erfart at dårlig selvbilde som regel kommer fra egne destruktive tanker. Man er slem med seg selv, og på det tidspunktet var bekreftelsen hun fikk fra andre veldig viktig for henne.

- Nå er det jo noen år siden vi jobbet med dette prosjektet, så når det plutselig kom tilbake til meg nå så måtte jeg reflektere litt. Hva hadde skjedd siden da? Og jo, det har faktisk skjedd mye. Prosjektet var en break-through for meg, sier hun.

VILLE KLIPPE DET VEKK: For noen år siden ville Ingerine aller helt bare finne en saks og klippe vekk det ekstra kjøttet på magen. FOTO: Salamatu Kamara
VILLE KLIPPE DET VEKK: For noen år siden ville Ingerine aller helt bare finne en saks og klippe vekk det ekstra kjøttet på magen. FOTO: Salamatu Kamara Vis mer

Strekkmerker er sexy

- Hva ønsker du å formidle ved å være med på dette?

- Jeg vil vise at det ikke er skummelt å se annerledes ut. Kroppen er vårt tempel, det er det stedet vi bor i, og hvis vi skal gå å hate på den så får vi et dårlig liv. For... hvis du ikke elsker deg selv, hvem andre skal gjøre det?

I dag er Ingerine veldig stolt over kroppen sin, og spesielt strekkmerkene - som hun tidligere har hatet. Hun bar på negative kommentarer hun hadde fått, og som hadde satt seg dypt i henne. Det er først i løpet av de siste årene at Ingerine har følt seg fin i egen kropp igjen.

- Det tok meg lang tid å bli glad i tigerstripene mine, men kroppen bærer på en unik historie - og jeg ser på strekkmerkene mine som kjærlighetstatoveringer. Jeg prøver å fortelle meg selv at de er sexy, for jeg føler at hver stripe er et bevis på at man har kommet gjennom en kamp. Alle strekkmerker er forskjellige og representerer hver sin historie... og så er det jo sykt vanlig da.

- Har du et tips til de som sliter med dårlig selvbilde?

- Begynn med å elsk deg selv. Det starter og slutter der.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer