Mobbing er dessverre noe barn og voksne opplever hver eneste dag. I Elevundersøkelsen 2017 svarer 6,6 prosent av elevene at de blir mobbet to til tre ganger i måneden eller oftere. Vi vet at mobbing kan føre til senskader, men hvordan har egentlig «mobberne» det i voksen alder?
- Noen som mobbet mens de var barn, får fryktelig dårlig samvittighet som voksne. Som barn har man ikke alltid fullt utviklet empati og forståelse for rekkevidden av handlingene man utfører. En dypere forståelse kan vokse frem ettersom man blir eldre og mer moden, sier psykologspesialist Ingrid Sønstebø til KK.
Denne empatien forsterkes ofte når man får egne barn og kjenner på deres sårbarhet, forklarer hun. Derfor vil noen som mobbet andre som barn, få dårlig samvittighet som voksne, når de innser hvordan det var for den de mobbet.
- Noen får også vite at en de mobbet i ung alder, strever psykisk som voksen, og blir gående og tenke på om mobbingen kan ha skyld i vanskene.
Andre tenker ikke over det de gjorde som barn, eller rettferdiggjør handlingene sine ved å si til seg selv at «sånn er barn». «Alle andre gjorde det», «ingen grep inn, så det var vel ikke så farlig», eller «den gutten var jo veldig spesiell og pysete, han gråt for den minste ting».
- Men ingen fortjener å plages på skolen. Man skal ikke legge skylden på den det har gått utover, når man plager andre. Og vi som jobber med tematikken, vet at barn som mobbes, kan være hvilke barn som helst. Det er mange voksne som blir sett opp til i vårt samfunn, som ble grovt mobbet som barn.
LES OGSÅ: Karolin ble nesten kvalt av mobberne på barneskolen
Å si unnskyld
Sønstebø understreker at du ikke kan gjøre barndommen om igjen. Du kan ikke «ta bort» de vonde handlinger du har gjort, som gikk ut over andre. Men om du gjorde feiltrinn som barn, kan du gjøre det rette som voksen:
- Det å be om unnskyldning kan være vanskelig, men også føles godt. Å be om unnskyldning er en handling det står respekt av. For mange som har blitt plaget, vil en unnskyldning være godt og viktig å få. Du kan vurdere hvordan du vil ta kontakt, om du skal ringe, skrive – kanskje skrive et brev.
Et brev kan føles gammeldags, men akkurat i denne anledningen kan det kanskje passe fint, mener psykologspesialisten. Et brev føles spesielt å få, i disse dager.
- Husk også at skal du be om en unnskyldning, så gjør det ordentlig. Vis at du forstår at handlingene dine ikke var bra, vis forståelse for hvordan det var for den det gikk ut over og vis anger.

- Noen forstår at de har påført folk ubehag og lidelse, og at de har vært det vi betegner som mobbere. Andre har kanskje vært stilltiende og sett på mobbingen fra sidelinja.
Det sier førsteamanuensis ved psykologisk institutt ved NTNU, Mons Bendixen. Han tror derimot at de færreste som har mobbet andre vil føle ordentlig skyld over det de har gjort tidligere.
- Det er nok mange som heller vil forsvare det de har gjort, sier han.
Det må ikke være for din egen skyld
Dersom du ønsker å si unnskyld til en person du har mobbet, er det spesielt én ting du må gjøre helt klart først: Det må ikke være for din egen skyld.
- Du skal ikke gjøre det for deg selv. Ta noen runder med deg selv og tenk på hvorfor du ønsker å si unnskyld. Er det fordi du ønsker den andre personen godt, eller fordi du ønsker å lette din egen samvittighet?
Bendixen understreker at det er vanskelig å gi noen klare råd for hvordan du bør gå frem hvis du ønsker å kontakte en person du har mobbet. Dette er blant annet fordi det er umulig å forutse hva slags reaksjon vedkommende vil få. Du kan potensielt røre noe ved vedkommende som gjør veldig vondt, og det må du være villig til å høre på etterpå. Det er derimot noen ting du kan tenke på før du velger å si unnskyld.
- I utgangspunktet tenker jeg at det er en bra ting å gjøre, men du kan ikke forvente å få så mye positivt tilbake. Erkjenn det du har gjort, forklar at du har tenkt på det, og at det ikke er noe du er stolt over.
Bendixen forklarer at det kan være fint for den som er blitt utsatt for mobbing å få en unnskyldning, og at «mobberen» tar ansvaret for hva som har skjedd. Det er likevel en stor risiko for at du blir møtt med sinne.
Det er også viktig å tenke på hvilken setting du velger å ta det opp.
- Du kan ikke bare si det i køen på butikken. Du må gi personen en mulighet til å komme med en reaksjon, og en mulighet til å kunne snakke selv. Det er ikke sikkert det er godt for deg å høre, men det må du. Gjør det personlig, og litt diskré.
LES OGSÅ: Slik mobbes barn i barnehagen

- Hovedansvaret for mobbing ligger hos de voksne
Irma M. Rustad, generalsekretær i Foreningen mobbing i skolen, mener det er viktig å huske på at mobbing blant barn betyr at det nettopp var barn som var involvert.
Hun mener at hovedansvaret ligger hos de voksne.
- Man kan si til barn at de må stoppe det dersom de ser mobbing. Men det er en usikker situasjon for barnet å være i. Det er ikke nødvendigvis sånn at vi må pålegge barna ansvaret for å få mobbingen til å slutte, sier hun.
Rustad understreker at det ikke vil si at du ikke kan be om unnskyldning dersom du tidligere har mobbet noen. Hun mener likevel det er viktig å huske at det kanskje var voksne til stede som visste om det som skjedde, og at de også hadde et ansvar.
- Du kan si at du var et barn, at du angrer og at du ber om unnskyldning. Men vi må huske at det finnes en kriminell lavalder. Vi sier at barn ikke kan drikke alkohol eller stemme før de blir myndige. Da kan vi ikke anta at barna skal ta ansvaret for alt de gjør, sier Rustad, men understreker at det ikke betyr at man er uten skyld.