Spillavhengig

- For noen fungerer det som en flukt fra dagliglivets problemer

Spillavhengighet har mange likhetstrekk med alkoholisme og andre avhengigheter, sier ekspert.

PENGESPILLAVHENGIGHET: Du kan bli avhengig av å spille for penger, og ofte kan det minnes om alkoholisme.  Foto: LoloStock - Fotolia
PENGESPILLAVHENGIGHET: Du kan bli avhengig av å spille for penger, og ofte kan det minnes om alkoholisme. Foto: LoloStock - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å være avhengig av noe er for mange et sant helvete. Å være inne i en ond sirkel man ikke kommer ut fra påvirker både den avhengige og de rundt. Pengespillavhengighet er en av diagnosene for avhengighet; man blir avhengig av å spille for å vinne penger. 

Ståle Pallesen er professor i psykologi ved Universitetet i Bergen. Han var med på å utforme en rapport om spilleavhengighet og omfanget av det i Norge. Han forteller at 2,3 prosent av befolkningen har et moderat spilleproblem, mens 0,9 personer har et alvorlig spilleproblem. 

Dette tilsvarer henholdsvis 88000 og 34000 personer i alderen 16-74 år i Norge.

- Pengespillavhengighet innebærer at personer deltar i pengespill og mister kontroll over spillingen sin. Ofte på en slik måte at det får økonomiske konsekvenser, at personen bruker mye tid på både spillingen og å tenke på det. Det kan også føre til konsekvenser for relasjoner, både yrkesmessige og personlige forhold, forklarer han til KK.no. 

På mange måter ligner avhengigheten altså på andre avhengigheter, som for eksempel alkoholisme. Pallesen forklarer at det har vært en stor diskusjon om en kan bli avhengig av atferd som ikke involverer kjemiske substanser.

- Pengespillavhengighet blir i dag kalt ikke-kjemisk avhengighet. Selv om de fysiske symptomene ikke er det samme, ser man at belønningssystemet i hjernen er involvert på samme måte som alkohol

Han forklarer at man ser mange likheter her; personene blir stresset og urolige hvis de blir forhindret fra å spille. Unge og impulsive, særlig menn, er mer utsatt enn andre for å utvikle et spilleproblem. Ofte er de avhengig av andre ting, som alkohol. 

LES OGSÅ: Alicia Douvall (36) ble avhengig av plastisk kirurgi 

Hvordan blir man avhengig av spilling?

Pallesen forklarer at spilleavhengighet ofte starter med positive følelser. En føler spenning fordi en kan vinne, og dersom man vinner forsterkes disse følelsene. Men det finnes også en bakside ved disse positive følelsene. 

Man flykter unna negative følelser og tanker man ellers har

- For noen fungerer det som en flukt fra dagliglivets problemer. Dette gjelder også for rusavhengige. Man flykter unna negative følelser og tanker man ellers har, og når man spiller glemmer man de litt, sier han, og fortsetter;

- Med pengespill er det dessverre slik at når de har tapt en god del penger, spilles de ofte videre for å vinne tilbake det de tapte. Og slik blir det en ond sirkel; man ser ingen annen løsning og håper man kan vinne tilbake det man tapte. 

PROBLEMER: Pengespillavhengighet kan føre til mye bekymring og økonomiske problemer.  Foto: Shutterstock / puhhha
PROBLEMER: Pengespillavhengighet kan føre til mye bekymring og økonomiske problemer. Foto: Shutterstock / puhhha Vis mer

Og for de pårørende er det svært krevende. Pengespillavhengighet kan gjøre at hele familien blir rammet av økonomiske problemer. Pallesen forklarer at noen låner penger av de nærmeste for å finansiere avhengigheten. 

- I tillegg blir den avhengige ofte påvirket psykisk. De kan bli deprimerte, stresset og unnvikende. Dette påvirker også de rundt og skaper bekymring for personen det gjelder. 

LES OGSÅ. Tobarnsmoren Hilde (33) trente seg frisk fra depresjon

Slik kan du hjelpe en pengespilleavhengig:

Spillavhengighet Norge gir KK.no-lesere en oversikt over hvordan du kan hjelpe en som er spilleavhengig, og hvordan den spilleavhengige kan hjelpe seg selv. Dette er basert på om den avhengige faktisk er villig til å få hjelp. 

  • Dersom den spilleavhengige er en i nær familie, er det mulig å komme til en enighet der du kan styre bankkontoen til den avhengige.
  • Sørg for at regningene går av seg selv dagen lønningen kommer inn. Del resten av pengene slik at de holder ut måneden. 
  • Skift telefonnummer for å unngå at andre venner som spiller kan kontakte deg. 
  • Skift epost. Casinoer sender ofte ut reklamemailer. 
  • Ring Hjelpelinjen. 
  • Søk etter selvhjelpsgrupper i din kommune. Det kan sammenlignes med AA-møter, der andre med samme problemer møtes og deler sine erfaringer. 

 

Leder for Spillavhengig Norge, Lill-Tove Bergmo, har også råd til både den som er spillavhengig og de pårørende;

- Hvis omgivelsene bemerker spillingen din må du ta det alvorlig. Vær ærlig, og legg alle kortene på bordet til dine nærmeste. 

Hun forklarer at det finnes lys i tunnelen så lenge du søker hjelp. Om spillingen er ute av kontroll er du på vei til å ødelegge livet ditt. Ved å stå frem kan du unngå det. 

- Dersom du har mistanke om at en du er glad i har et problem, konfronter dem direkte med en gang. Prøv å forstå personen, for dette er svært skambelagt, men sett tydelige grenser og krav om å be om hjelp fra det offentlige. 

LES OGSÅ: Drikker kjæresten eller en god venn for mye? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer