Spillavhengig

- For noen fungerer det som en flukt fra dagliglivets problemer

Spillavhengighet har mange likhetstrekk med alkoholisme og andre avhengigheter, sier ekspert.

PENGESPILLAVHENGIGHET: Du kan bli avhengig av å spille for penger, og ofte kan det minnes om alkoholisme.  Foto: LoloStock - Fotolia
PENGESPILLAVHENGIGHET: Du kan bli avhengig av å spille for penger, og ofte kan det minnes om alkoholisme. Foto: LoloStock - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å være avhengig av noe er for mange et sant helvete. Å være inne i en ond sirkel man ikke kommer ut fra påvirker både den avhengige og de rundt. Pengespillavhengighet er en av diagnosene for avhengighet; man blir avhengig av å spille for å vinne penger. 

Ståle Pallesen er professor i psykologi ved Universitetet i Bergen. Han var med på å utforme en rapport om spilleavhengighet og omfanget av det i Norge. Han forteller at 2,3 prosent av befolkningen har et moderat spilleproblem, mens 0,9 personer har et alvorlig spilleproblem. 

Dette tilsvarer henholdsvis 88000 og 34000 personer i alderen 16-74 år i Norge.

- Pengespillavhengighet innebærer at personer deltar i pengespill og mister kontroll over spillingen sin. Ofte på en slik måte at det får økonomiske konsekvenser, at personen bruker mye tid på både spillingen og å tenke på det. Det kan også føre til konsekvenser for relasjoner, både yrkesmessige og personlige forhold, forklarer han til KK.no. 

På mange måter ligner avhengigheten altså på andre avhengigheter, som for eksempel alkoholisme. Pallesen forklarer at det har vært en stor diskusjon om en kan bli avhengig av atferd som ikke involverer kjemiske substanser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer