Elisabeth Klæbo

- Før var det hyggelig å se skirenn, nå er det bare vondt

Da Johannes Høsflot Klæbo tapte skirenn som yngre, sendte moren ham ut i skogen. Nå er Elisabeth Klæbo (48) mamma til verdens beste skiløper.

SKIMAMMA: Elisabeth Klæbo er moren til verdens beste skiløper - noe som krever mye jobb også utenfor skisporet. Hennes største utfordring er likevel å vie like mye oppmerksomhet til alle tre barna, ikke bare Johannes. FOTO: Astrid Waller
SKIMAMMA: Elisabeth Klæbo er moren til verdens beste skiløper - noe som krever mye jobb også utenfor skisporet. Hennes største utfordring er likevel å vie like mye oppmerksomhet til alle tre barna, ikke bare Johannes. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Ikke langt unna den berømte marka i Byåsen i Trondheim stopper vi opp. Vi ser mot huset og legger merke til at det på gårdsplassen står to biler parkert - begge utstyrt med relativt romslige skibokser på taket. Det første som møter oss i det vi går inn døra er dessuten en hel stabel med ski, skistaver og skisko. Dette huset tilhører familien til skiesset Johannes Høsflot Klæbo.

Hagen er full av snø, og vi spør oss: Var det akkurat på denne adressen at skitalentet til Klæbo ble utviklet i første omgang - var det kanskje her Klæbo-klyvet først så dagens lys?

Johannes er kun 23 år gammel, men har allerede utmerket seg over hele verden med sitt eminente pågangsmot innen langrennssporten. Med roser i kinnene, en vinnerskalle av de sjeldne og med stort sett et smil om munnen er han for mange kanskje selve definisjonen på «sunn, norsk ungdom». I tillegg er han jo faktisk en av verdens beste skiløpere.

På tre sesonger vant han tre OL-gull, tre VM-gull, en VM-bronse, 27 verdenscuprenn og Tour de Ski sammenlagt. I tillegg ble han to ganger på rad verdens beste skiløper med totalseier i verdenscupen. Fra skiløperen selv krever dette alt fra 100 prosent fokus, strukturert trening, riktig mat til gitte tider og rent treningstøy, til mye reising og en betydelig mengde restitusjon. Men hva krever det egentlig å være mammaen til noen med et så kjent navn og med så gode resultater i skisporet?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer