FÅ NY VENNER: Å flytte til et nytt sted betyr helt blanke ark. Men det betyr også at du må bygge et nytt nettverk av venner og bekjente. Foto: baranq / Shutterstock / NTB scanpix
FÅ NY VENNER: Å flytte til et nytt sted betyr helt blanke ark. Men det betyr også at du må bygge et nytt nettverk av venner og bekjente. Foto: baranq / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Nye Venner

- For veldig mange vil venner være avgjørende for om man trives på et nytt sted

Er du ny i byen? Du kommer ikke spesielt langt med å sitte hjemme og vente på å bli oppdaget.

Å flytte til en ny by kan være svært spennende. Enten du flytter til nærmeste naboby, til andre siden av landet, eller kanskje flytter til en pulserende storby i utlandet, så vil det garantert by på nye muligheter og opplevelser for deg. 

Og forhåpentligvis mange nye venner. For uten venner å dele dine opplevelser og tanker med, så kan jo livet bli ganske ensomt.

LES OGSÅ: - Å være venneløs er ofte en taus lidelse

– Det er klare statistiske sammenhenger mellom å ha gode vennskap og å være tilfreds og lykkelig, men her går nok årsaksretningen begge veier. De som er lykkelige tiltrekker seg også flere venner, sier Anders Barstad, som er sosiolog og forsker ved Statistisk Sentralbyrå, til KK.no. 

Han forsker blant annet på hvordan vi har det her til lands, og har gitt ut boken «Levekår og livskvalitet», som tar for seg nettopp det.

– Å være på et nytt sted gjør sannsynligvis vennskap ekstra viktig, fordi en da ofte har flyttet bort fra familien. For dem som ikke har etablert seg med egen familie, er sannsynligvis venner også særlig viktig, forteller han.

Ifølge Statistisk sentralbyrå opplever cirka 1 av 4 ensomhet i dag. Hele 70.000 nordmenn har ingen nære venner å henvende seg til når de trenger noen å snakke med, viser tall fra Helsedirektoratet. Og siden vi mennesker egentlig er sosiale dyr, kan mye ensomhet og sosial isolasjon føre til både psykiske og fysiske helseplager.

TRIVSEL: Sosial tilhørighet er et grunnleggende behov hos oss mennesker, derfor er venner og fortrolige en viktig faktor for å trives. Foto: Liderina / Shutterstock / NTB scanpix
TRIVSEL: Sosial tilhørighet er et grunnleggende behov hos oss mennesker, derfor er venner og fortrolige en viktig faktor for å trives. Foto: Liderina / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Kan dere bare være venner, eller vil han egentlig ha sex med deg?

Avgjørende for om man trives på et nytt sted

Trine Huseby som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og skriver om par- og familieliv på Trinehuseby.no, påpeker at sosial tilhørighet er et grunnleggende behov hos oss mennesker. 

– De aller fleste har behov for én eller noen få som er nær og fortrolig, i tillegg til familie. Og mange har behov for å tilhøre en gruppe eller vennegjeng. Vi finner det på nivå tre i Maslows behovspyramide, etter fysiologiske behov og behov for trygghet. For veldig mange vil venner være avgjørende for om man trives på et nytt sted, sier hun til KK.no. 

De fleste voksne har et nettverk av venner og bekjente som vi har tatt med oss fra barndommen, fra skole og studietiden, eller fra ulike jobber vi har hatt opp igjennom årene. Men når du flytter til et nytt sted må du ofte starte helt på nytt. 

– Heldigvis er de fleste innstilt på at det tar tid å bli kjent og bygge nettverk. De fleste skjønner også at de må ta ansvar selv, for du kommer ikke spesielt langt med å sitte hjemme og vente på å bli oppdaget, forteller Huseby.

Så hvordan kan vi egentlig gå frem? For noen vil det være litt enklere enn for andre.

– Voksne som tilhører et studentmiljø og voksne med barn som er aktive i barnehage/skole/fritidsaktiviteter, har et fortrinn. De beveger seg på arenaer hvor man gjerne treffes regelmessig, og hvor det er naturlig å komme i prat. For voksne som ikke er på disse arenaene, vil det ofte kreve mer egeninnsats, forklarer hun.

LES OGSÅ: «Man velger ikke å være ensom, og kanskje er det også derfor ensomheten er så smertefull»

VÆR AKTIV: Oppsøk foreninger, lag, sportslige arrangementer eller andre arenaer der mennesker møtes. Foto: Jacob Lund / Shutterstock / NTB scanpix
VÆR AKTIV: Oppsøk foreninger, lag, sportslige arrangementer eller andre arenaer der mennesker møtes. Foto: Jacob Lund / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Oppsøk folk med like interesser som deg

Det er heller ikke slik at vi automatisk liker aller nye mennesker vi møter. Mennesker er tross alt forskjellige og har ulike meninger og interesseområder – dette må man huske på når man treffer nye mennesker. Likevel må du være åpen og gi folk en sjanse.

– Vennskap dannes ofte på bakgrunn av likhet, særlig likhet i holdninger, verdier og interesser. Det kan tale for at en oppsøker foreninger eller klubber der det er grunn til å tro at en vil finne noen som deler ens verdier og interesser, og som ellers er i samme livssituasjon. Det kan være for eksempel en ideell forening, en politisk parti, et idrettslag eller lignende, forteller Barstad.

Ifølge Huseby er det mest effektiv å gå målrettet og systematisk inn for å skaffe seg nye venner og bekjentskaper. Og det er mange måter du kan gjøre det på.

– Prøv deg på ulike sosiale arenaer, og ikke gi opp selv om du i verste fall må dra hjem uten å ha pratet med noen. Dette er tålmodighetsarbeid, møt opp igjen og igjen. Minn deg selv på at andre mennesker kan få like stor glede av ditt bekjentskap som deg – men du må gi dem muligheten, sier hun.

LES OGSÅ: - Veldig ofte vil det oppstå et vennskapsbrudd når et par går fra hverandre

EKSPERT: Trine Huseby er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og skriver om par- og familieliv på Trinehuseby.no. Foto: Privat
EKSPERT: Trine Huseby er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og skriver om par- og familieliv på Trinehuseby.no. Foto: Privat Vis mer

Husebys beste tips til å få venner

​Det kan virke som det var mye enklere å få nye venner da vi var barn, men det trenger ikke være så komplisert selv om vi er voksne. Her er noen tips til hvordan du kan gå frem:

 • Forhør deg med en offentlig instans om hvor du kan treffe mennesker i din aldersgruppe/livsfase. Hvor kan single treffes? Hva er tilbudet for din aldersgruppe?
 • Møt opp på arrangementer i nærmiljøet. Følg med på kommunens hjemmesider, oppslag på biblioteket og i nærbutikken
 • Meld deg som ressursperson ved Frivillighetssentralen, som flyktningguide eller besøksvenn hos Røde Kors eller lignende
 • Møt opp på kulturelle arrangementer som konserter, teaterforestillinger, sportsarrangementer
 • Meld deg på et kurs eller en organisasjon som holder på med noe som interesserer deg

Når du går ut på sosiale arenaer for å treffe dine potensielle nye venner:

 • Gjør deg fin og få god selvtillit
 • Se glad ut, smil og prat med folk
 • By på deg selv, men vær først og fremst interessert i andre
 • Vær hjelpsom, tilby deg å bidra hvis det trengs

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: