SKIFTE JOBB: Dersom du ikke ville søkt på stillingsannonsen for din egen jobb, er det på tide å gå videre. Foto: Shutterstock / g-stockstudio
SKIFTE JOBB: Dersom du ikke ville søkt på stillingsannonsen for din egen jobb, er det på tide å gå videre. Foto: Shutterstock / g-stockstudio Vis mer

Jobb

Forbli eller forlate - det evige karrierespørsmålet

- Gresset er ikke alltid grønnere på andre siden, sier ekspertene. Men ville du ikke søkt på stillingsannonsen for din egen jobb, er det på tide å gå videre.

Publisert

- La meg bare si at det er ikke sånn at man MÅ bytte jobb. Det er ikke feil å bli i jobben hvis du føler at du utvikler deg, sier Gisle Hellsten, leder av karrieresenteret ved Universitetet i Oslo, og høres umiddelbart ut som en slags karriereveiledningens Frode Thuen. (Sistnevnte tenderer mot å hevde at gresset ikke er grønnere på andre siden av skilsmissen, og nå høres det ut som det samme gjelder for jobb-situasjonen også). 

- Men for å svare på spørsmålet: den dagen du opplever at du snur bunken og ikke føler noen særlig mening, ikke får brukt kompetansen din godt nok, og at jobben blir et sted du ikke henter energi, vel, da kan det være på tide å se seg om etter noe annet, sier Hellsten.

Kanskje opplever du til og med å ikke bli verdsatt på jobben

Gisle Hellsten er leder for karrieresenteret ved Universitetet i Oslo. Han oppfordrer alle som skal over i ny jobb, til å avslutte med "stil".
Gisle Hellsten er leder for karrieresenteret ved Universitetet i Oslo. Han oppfordrer alle som skal over i ny jobb, til å avslutte med "stil". Vis mer

Da er det kanskje på tid å «Sondere terrenget». «Vurdere hvilke muligheter som finnes der ute». Du vet, dette proffene foreslår – som IKKE betyr at du skal skrive i statusfeltet på Facebook hvor lei du er av sjefen, men at du heller skal bruke litt tid på å rydde opp i hvorfor du føler som du gjør – og ikke minst, hva dette kan fortelle deg om hva som er riktig for deg å gjøre videre.

LES OGSÅ: Slik blir tøffere på jobben

- Vi trenger forandring for å utvikle oss 

Christine Otterstad er NLP-coach og fast spaltist i KK. Hun har noen konkrete råd om hva som skal til for å foreta et veloverveid karrierevalg.

- Da må vi jobbe med å kartlegge verdiene dine, sier coachen og forklarer at det handler om å finne ut hva som oppleves som viktig for deg. Skikkelig viktig. Da er det rekke spørsmål som må besvares. Og de må besvares ærlig, hvis ikke kommer du ikke noe videre.

- Vi mennesker er ikke så glade i forandring, men vi trenger forandring for å utvikle oss. Det ikke alltid man blir så lykkelig av å ha det trygt, men det er ikke alltid at en ny jobb er det eneste riktige heller, sier Otterstad.

Snakk med sjefen før du leter etter noe nytt 

Og for øvrig - viktig presisering! En ny jobb betyr ikke nødvendigvis at du må forlate alt du har. Ifølge Hellsten fra karrieresenteret kan det være lurt å snakke med sjefen først.

- Forklar at du har du ønsker å utvikle deg videre, og legg det fram som noe positivt. Har du en god leder vil den personen ta deg på alvor og anse initiativet ditt som positivt, mener Hellsten.

EKSPERTEN: Anne-Stine Talseth er kommunikasjonsdirektør i rekrutteringsselskapet Adecco. Hun mener at det ikke alltid er en ny jobb som er løsningen på alt".
EKSPERTEN: Anne-Stine Talseth er kommunikasjonsdirektør i rekrutteringsselskapet Adecco. Hun mener at det ikke alltid er en ny jobb som er løsningen på alt". Vis mer

Anne-Stine Talseth er direktør for marked og kommunikasjon i rekrutteringsselskapet Adecco. Hun er enig med Hellsten i at det kan være lurt å konferere med nærmeste leder dersom man har et ønske om nye utfordringer internt.

- Særlig hvis du har vært en stund i samme stilling og har levert gode resultater, er dette et godt utgangspunkt. Du er selvsagt avhengig av at du har en leder som ser at du har mer å by på. Noen ledere kan føle seg truet, og de kan bli redde for å miste deg i den rollen du fungerer godt i, sier Talseth men understreker at dersom det er tilfelle, er det kanskje en grunn i seg selv til å søke seg til en annen arbeidsplass.

(Eventuelt er kanskje tiden inne for å teste en frilanstilværelse?)

- Det er alltid en viss risiko ved å være åpen, men forsøk å legge det fram som at du trives i rollen,men at du ønske å utvikle deg videre. Og kom aller helst med forslag selv! Kanskje er det noen relevante kurs du kunne tenke deg? Et prosjekt på tvers av avdelinger der du kunne lært noe nytt, foreslår Talseth.

Ville du ikke søkt på stillingen du er i nå? 

Dersom det ikke er stillinger eller oppgaver internt du kan tenke deg, mener Talseth at det vil være riktig å søke nye utfordringer. Hun har en liten test du kan foreta på deg selv, for å finne ut om det er tid for nytt.

 Se for deg stillingsannonsen for din egen jobb. Ville du ikke søkt på den, har du nok vokst ut av den. 

- Se for deg stillingsannonsen for din egen jobb. Ville du ikke søkt på den, har du nok vokst ut av den, sier Talseth. 

Bestemmer du deg for å søke ny jobb, og til og med får den - er jobbekspertene rørende samstemte: Det gjelder å holde stilen «to the bitter end»! Vær løsningsorientert og ryddig i en eventuell overgang, og snakk aldri ned jobben du forlater.

- Jeg syns det er viktig å understreke en ting. Alltid søk deg til en ny jobb. Ikke vekk fra den gamle, sier Hellsten. (For en arbeidsgiver er det dessuten mindre interessant hvorfor du slutter, enn hvorfor du er interessert i den nye jobben).

Så til sist:

- Hvis du sitter i en trygg jobb, legg en plan og sondèr terrenget. Det er mye bedre å være litt frampå, før du eventuelt er helt lei. Husk at ting blir ikke bedre av seg selv. Noen må ta ansvar, og det blir ofte deg. Det gjelder å hente fram strategen i deg selv, avslutter karriereveilederen. 

LES OGSÅ: Syns du også Linked-in er vanskelig å bli klok på?

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer