Rolf

Forebygg kreft

Kreftforekomsten er langt lavere i Østen enn hos oss. Grønn te, hvitløk og soya — mye tyder på at asiatiske kostvaner virker kreftforebyggende.

Publisert
Sist oppdatert

VI TRODDE i mange tiår at moderne medisin og nye medisinske teknologier skulle fjerne disse sykdommene og redde oss fra en altfor tidlig død. Riktig nok har dødeligheten ved flere kreftformer gått ned, og bedre medisinsk behandling har gjort livet mer levelig for mange kreftrammede.

Men tatt i betraktning alle økonomiske ressurser og nitidig forskning som har vært nedlagt i dette, er gevinstene likevel små, ifølge mange forskere. Og samtidig som noen fremskritt er gjort, vil nye tilfeller av kreft øke kraftig i årene fremover, ifølge prognosene.

 

MENS FOKUS HAR VÆRT på å fjerne den kreften som allerede hadde oppstått, glemte man å finne svarene på hvordan kreften skulle forebygges.

Dersom vi dag skal kunne finne kreftforebyggende tiltak, kan vi lære av befolkningene i asiatiske land, der kreftforekomsten er betydelig lavere enn hos oss. Dette gjelder også de hyppigste krefttypene som brystkreft og prostatakreft.

 

MODERNE STUDIER av disse landenes tradisjonelle kosthold og livsstil har avdekket følgende interessante trekk:

De drikker grønn te. Grønn te inneholder et stoff som kalles EGCG, og det har egenskapen til å redusere utviklingen av flere kreftformer, deriblant brystkreft. Japansk grønn te inneholder mer EGCG enn grønn te fra Kina.

De spiser naturlig soyamat. Soya beskytter mot østrogenavhengige krefttyper, bl.a. brystkreft, ved å redusere overstimulering av østrogenhormonet på vevene. Forskning har vist at grønn te og soyamat samtidig kan øke denne kreftbeskyttende effekten. Soyakosttilskudd kan ha motsatt effekt og bør unngås.

De spiser ulike sopparter som har immunstimulerende egenskaper. Lignende egenskaper har man funnet i østerssopp.

De har flere typer sjøgress i kostholdet. Disse reduserer cellevekst, særlig ved brystkreft. Noen av disse sjøgressartene finnes i salg også i Norge.

De spiser mye hvitløk og andre løkarter.

De bruker andre krydder, som gurkemeie. Laboratorieforsøk har vist at gurkemeie kan bidra til å øke virkningen av cellegiftbehandling og redusere tumorvekst. Når gurkemeie blandes med svart pepper, tas det mye bedre opp i kroppen.

De spiser naturlig mat som ikke er industribearbeidet, raffinert og tilsatt kjemikalier.

Mange av disse særtrekkene ved asiatisk kosthold kan med letthet anvendes også i vårt kosthold, da vi i stor grad har tilgang til disse matvarene gjennom import.

 

Erstatt kaffe

med grønn te!

Allerede i dag kan du starte med å drikke 3–4 kopper grønn te istedenfor kaffe, og bruke mer hvitløk og andre løkarter i kostholdet ditt. Du kan også prøve sjøgress fra helsekosten eller innvandrerbutikker når du lager supper, sauser, fiskeretter og lignende. En del kjøttmat kan erstattes av soyabasert mat. Du kan også spise mer frukt og grønt - som beskrevet i min forrige artikkel.

 

Dr. Luneng

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer