Forskere ved Statistisk sentralbyrå (SSB) og University of Chicago har gjennomført en undersøkelse for å se om velstående foreldre får velstående barn, uavhengig av genetikk. Etter Koreakrigen på 1950-tallet ble flere tusen barn adoptert fra Sør-Korea til Norge, hvor de fleste var født av mødre som levde under fattige kår.
2265 av disse adoptivbarna medvirket i undersøkelsen, og gjennomsnittsalderen var på 33 år da formuen deres ble undersøkt. Studien viste at familien som adoptivbarnet vokste opp i, fikk stor betydning for barnets formue.
Barna som ble adoptert av velstående foreldre, hadde større sannsynlighet for selv å klare seg bra økonomisk, gjerne allerede i ung alder. Årsaken til dette var ikke grunnet gaver eller forskudd på arv – forskerne mener derfor at miljøet spiller en stor rolle. (Psst: Høysensitive barn: Fakta eller bare tull?)
– Ferdigheter og evner går i arv. Oppvekstmiljø har stor betydning – høyere utdannede foreldre, vil i større grad enn lavere utdannede foreldre, legge forholdene mer til rette for læring, sier Marte Rønning i SSB, en av forskerne bak studien.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger