Forelsket I En Annen

Forelsket i en annen enn partneren din?

Her er samlivsterapeutens råd.

FORELSKET I EN ANNEN?: Er du forelsket i en annen enn partneren din, og vurderer nå å gå fra personen du er sammen med til fordel for denne nye? Sjekk hva eksperten sier.  Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia
FORELSKET I EN ANNEN?: Er du forelsket i en annen enn partneren din, og vurderer nå å gå fra personen du er sammen med til fordel for denne nye? Sjekk hva eksperten sier. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Et langt ekteskap er sjeldent uten problemer.

Samlivsterapeut Solveig Vennesland får mange henvendelser fra par som sliter med forholdet, og en av de som tok kontakt, var «Kari».

Hun hadde vært gift med «Ola» i 25 år, men nå var hun forelsket i en kollega.

LES OGSÅ: Sitter moren din fast i offerrollen?

Får mange henvendelser om utroskap

I sin spalte skriver Vennesland om møtet med Kari, og kommer med flere gode råd. 

Nedenfor leser du hennes «svar»:

Jeg får mange henvendelser om samlivsproblemer som oppstår som følge av utroskap. 

Samlivsterapeut Solveig Vennesland
Samlivsterapeut Solveig Vennesland Vis mer

En av dem som oppsøkte meg for å snakke om dette, var Kari. Hun var ­passert 50. Hun hadde falt for en kollega på jobb og hadde utviklet et forhold til ham i løpet av to måneder.

Hun ville ikke involvere ektemannen Ola, hun ville ikke såre ham. Hun var svært forelsket, og tenkte å bryte med Ola. Hun omtalte ham som god og snill, men tørr og kjedelig hjemme.  

Paret hadde vært gift i snart 25 år. Begge 100 prosent yrkesaktive. De hadde to barn som var flyttet ut. De hadde egen bolig og kontroll på økonomien og gode jobber. De kranglet sjelden, men de siste årene var Kari gått på tomgang. Ola var pliktoppfyllende og dyktig, men noen festdeltaker var han ikke, han likte seg best hjemme. Hun, derimot, trengte et mer sosialt liv enn ham. Dette var Karis egen forklaring på hvorfor hun har falt for en annen.

LES OGSÅ: Slik kommer du over utroskap

Brøt med mannen

Kari håpet å slippe å velge, hun trodde at hun ville klare å leve med to. Hun likte ikke tanken på å skulle skuffe Ola – og slett ikke barna. 

Jeg frarådet Kari å ta et overilt valg når følelsene herjet i henne, og oppfordret henne til å tenke seg om og bruke mer tid for bli bedre kjent med den nye og hans personlighet.  
Kari fulgte ikke mitt råd. Forelskelsen og den nye lidenskapen blendet henne, og etter tredje møte hos meg valgte hun å bryte med Ola.

«Hos kollegaen får jeg alt jeg drømmer om av kjærlighet og spenning», sa hun. 

FALT FOR KOLLEGA: Kari i denne saken, falt for kollegaen sin, og valgte å gå fra mannen. Det angret hun på i etterkant.
FALT FOR KOLLEGA: Kari i denne saken, falt for kollegaen sin, og valgte å gå fra mannen. Det angret hun på i etterkant. Vis mer

Ola kom sammen med Kari til et fjerde møte. Han tok hennes beslutning tungt, for han ønsket ikke noe brudd. Men han anklaget henne ikke. Han sa at han fikk gå gjennom sorgprosessen alene.

Angret, men det var for sent

Et år senere ringte Ola til Kari. Kari ønsket gjenforening – kollegaen var for selvopptatt og uansvarlig. Men dette bet ikke Ola på. Kjærlighetsbålet var brent helt ned og ut hos ham. Kari skjønte det ikke og presset ham, men Ola torde ikke ta sjansen på å starte på nytt – med fare for å bli vraket på nytt.

Gjennom hele livet har vi perioder der kjærlighet og samliv ikke har førsteprioritet. Det kan skyldes ytre forhold som husbygging, barnefødsel, overtid på jobb og helseplager. I slike krevende perioder står mye på spill i parforholdet. Derfor trenger det ekstra pleie for ikke å dø ut. Men slikt kommer ikke av seg selv. 

De som har øvd inn gode samlivsrutiner gjennom lengre tid, som å snakke sammen, ta på hverandre og gi hverandre oppmerksomhet og komplimenter – selv om ikke følelsene er der – de kommer best ut av slike harde perioder i livet. Disse rutinene manglet Kari og Ola.

UTROSKAP: Det kan føles spennende og gi ny energi og ha en elsker, men skaden du påfører ektefellen din og eksteskapet ditt kan være uopprettelig. Foto: NTB Scanpix
UTROSKAP: Det kan føles spennende og gi ny energi og ha en elsker, men skaden du påfører ektefellen din og eksteskapet ditt kan være uopprettelig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Bør du fortelle om utroskap?

Gode råd

  • Er du stormforelsket, så vent med å ta store avgjørelser.
  • Tenk deg grundig om før du forlater et trygt og godt forhold.
  • Skulle du komme til å angre, kan det være for sent å gjen­oppta det gamle samlivet. 
     

Denne saken er hentet fra spalten «Eksperten» i Allers nr 28/2015.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer