Netthets

«Forestill deg som slank, wow du hadde blitt ti ganger finere»

– Jeg merker jo at jeg blir påvirket fordi en god dag kan fort bli en dårlig dag om jeg får mange stygge kommentarer, sier Sonja Iren.

NETTHETS: Sonja Iren Johnsen er etterhvert blitt vant til netthets. Hun mener det er verre enn noensinne. FOTO: Instagram @sonja.iren.
NETTHETS: Sonja Iren Johnsen er etterhvert blitt vant til netthets. Hun mener det er verre enn noensinne. FOTO: Instagram @sonja.iren. Vis mer
Publisert

Det jobbes iherdig for å motvirke kroppspress, særlig blant barn og unge. Så hvorfor oppleves det da som verre enn noensinne på sosiale medier?

««Shiiiieeeetttt forestille deg som slank, wow du hadde blitt ti ganger finere»»

Det skriver en i kommentarfeltet til Sonja Iren Johnsens bilde på Instagram. Og det er ikke første gang. For modellen og influenseren er blitt vant med netthets.

«Samme tanken hadde jeg om meg selv i mange mange år. Heldigvis har jeg lært at jeg er ganske hot allerede og folk som deg er skikkelig usikker og har et kjedelig liv som orker å bruke tid på å rakke ned på andre. For nei, dette er ikke et kompliment», svarer hun i en egen post.

STÅR I STORMEN: Modellen og influenseren har fått mange sårende tilbakemeldinger. Verst er det på Tiktok, mener hun. FOTO: Instagram @sonja.iren.
STÅR I STORMEN: Modellen og influenseren har fått mange sårende tilbakemeldinger. Verst er det på Tiktok, mener hun. FOTO: Instagram @sonja.iren. Vis mer

Å «oute» nettrollene på denne måten er noe hun har gjort mange ganger allerede.

– De verste reaksjonene jeg får er fra unge gutter. Noen kommentarer er faktisk sikkelig fæle, forteller hun til KK.

«Skjønner ikke hvorfor folk hater på feite folk? De er jo døde innen 20 år, da slipper vi jo å se dem mer!»
«Jeg blir kvalm av å se på deg»
«Æsj, prøv å ta vare på deg selv!»

– Jeg synes det er trist å se hvor mye fordommer det er der ute, og kommentarer som dette er i hvert fall like farlig som overvekt, om ikke farligere.

Hun mener netthetsen er blitt verre.

– Jeg har aldri oppleve så mye netthets som etter at jeg lastet ned Tiktok, sier hun.

– Faktisk har jeg selv opplevd å måtte stenge kommentarfelt fordi det rett og slett ikke er nok timer i døgnet til å slette alle de stygge kommentarene.

– Går det inn på deg eller har du lært deg å vende det andre kinnet til?

– Jeg kjenner at det noen gang går inn på meg. Jeg blir ikke lei meg hvis noen kaller meg stygg, men jeg blir skremt av hvor mye netthets det er og hvor mange unge og sårbare som blir utsatt for det. Jeg blir også skremt av meningene til folk og hvor slemme noen kan være mot andre.

KROPPSPOSITVIST: Sonja Iren er kroppspositivist på sin hals. Hun bruker plattformen sin til å fremme åpenhet. FOTO: Instagram @sonja.iren.
KROPPSPOSITVIST: Sonja Iren er kroppspositivist på sin hals. Hun bruker plattformen sin til å fremme åpenhet. FOTO: Instagram @sonja.iren. Vis mer

Det aller verste hun opplever er når folk skriver ting til henne som:

«Håper du vet at du dreper deg selv sakte, men sikkert»

– Ikke fordi jeg tror på dem nødvendigvis, men fordi jeg er redd for at de faktisk har disse meningene om meg, sier Sonja Iren.

Personlig føler hun likevel på mindre kroppspress nå enn tidligere.

– Jeg ser flere med lik figur som min, og etter å ha lært meg å akseptere min egen kropp så klarer jeg i de fleste tilfeller å ikke sammenligne meg selv med andre.

Det betyr ikke at kroppspresset ikke er der.

– Det lever i sitt beste velgående! Det er retusjerte kropper overalt og vi trenger fortsatt å se mye mer mangfold. Jeg tror ikke kroppspress kommer av en slank eller operert kropp for eksempel, men heller mangel på mangfold og kroppspositivisme.

DELER: Sonja Iren «outer» noen av de som netthetser henne. FOTO: skjermdump.
DELER: Sonja Iren «outer» noen av de som netthetser henne. FOTO: skjermdump. Vis mer
FOTO: skjermdump.
FOTO: skjermdump. Vis mer

Blir påvirket

Influenseren synes det er skummelt at netthetsen er blitt så vanlig – og brutal.

– Og jeg merker jo at jeg blir påvirket fordi en god dag kan fort bli en dårlig dag om jeg får mange stygge kommentarer.

Nå håper hun det blir mer fokus på hvor skadelig netthets kan være, og ikke minst at folk blir klar over at det kan være farlig.

– Jeg tør nesten ikke tenke på hvordan jeg hadde hatt det om jeg fikk de kommentaren jeg får nå da jeg var 15 år.

Det er heldigvis også lyspunkter.

– Jeg får meldinger fra mange, både unge og gamle, som takker meg for det jeg gjør og sier at jeg er grunnen til at de tør å gå i bikini for eksempel. Det betyr utrolig mye å se at jeg faktisk kan gjøre en forskjell!

– Skulle ønske jeg kunne si at jeg glemmer kommentarene

Også influenser og moteprofil Janka Polliani har fått kjenne det på kroppen.

TOPPINFLUENSER: Janka Polliani er en av Norges største influensere. Også hun har vært utsatt for netthets. FOTO: Instagram @jankpolliani.
TOPPINFLUENSER: Janka Polliani er en av Norges største influensere. Også hun har vært utsatt for netthets. FOTO: Instagram @jankpolliani. Vis mer

Etter mange år som blogger hadde hun i stor grad vært skånet for netthetsen.

Så kom kommentaren hun ikke glemmer.

«Du er feit.»

Den gikk rett hjem den gang da.

Nå takler hun det «helt ok» som hun sier.

– Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg glemmer kommentarene eller ikke bryr meg, Men da ville jeg ha løyet, sier hun.

Hun har nok blitt mer tykkhudet med årene, og tar ikke alt like personlig lenger.

– Hadde kommentarene kommet for 20 år siden kan jeg si med 99 prosent sikkerhet at jeg hadde stukket fingeren i halsen.

ÅPEN: Janka har vært åpen om sin sykdomshistorie som anorektiker. Derfor svir det ekstra når netthetsen dreier seg rundt vekt og usikkerhet. FOTO: Instagram @jankapolliani.
ÅPEN: Janka har vært åpen om sin sykdomshistorie som anorektiker. Derfor svir det ekstra når netthetsen dreier seg rundt vekt og usikkerhet. FOTO: Instagram @jankapolliani. Vis mer

Janka har vært åpen om sin sykdomshistorie som anorektiker. Likevel får hun daglig spørsmål om hva hun veier. Og det er særlig kommentarene som går på hennes egen usikkerhet slik som:

«Har du lagt på deg?»
«Den buksen sitter ikke så godt på deg lenger.»

som setter i gang mye hos henne.

Kommentarer som: «Du er tjukk», bryr jeg meg på en måte ikke like mye om lenger.

En fellesnevner er at det er kvinner som står bak kommentarene, forteller Janka.

– Og det er nesten det verste!

Også hun har gått offentlig med flere av kommentarene hun har fått på nett.

– De kommentarene jeg velger å legge ut handler som oftest om at jeg, som den størrelsen jeg er, ikke passer inn i bransjen. Da går det en fanden i meg.

Men det handler også om å si i fra.

– Om at det ikke er ok å kommentere andres kropp og utseende. Kanskje det er noe man faktisk ikke tenker over når man spør eller kommenterer, avslutter Janka.

Press: – Kan ha mange konsekvenser

Press – Redd Barna Ungdom kjenner godt til problematikken rundt nettopp netthets.

I rapporten Å vokse opp på nett fra 2021forteller barn og unge om en felles frykt for å ytre seg op nett fordi muligheten for å bli utsatt for netthets er så stor.

– Det er mange mulige konsekvenser av netthets, både på individ- og samfunnsnivå. Det kan påvirke psykisk helse og forhindre personer i å ytre seg på nett igjen. Hvis befolkningen ikke sier meningen sin vil det skape store problemer for demokratiet, sier leder i Press Isaac Elstad Røssnes til KK.

ADVARER: Leder i Press – Redd Barna Ungdom, Isaac Elstad Røssnes mener det er mange uheldige konsekvenser av netthets. FOTO: privat.
ADVARER: Leder i Press – Redd Barna Ungdom, Isaac Elstad Røssnes mener det er mange uheldige konsekvenser av netthets. FOTO: privat. Vis mer

Så hva gjør man hvis man blir utsatt for netthets? Røssnes råd er krystallklare:

– Det viktigste om man blir utsatt for netthets er å ikke holde det hemmelig. Det er både vanskelig å holde på det alene og kan derfor være viktig å snakke med familie eller venner, understreker Røssnes.

– Samtidig kan det også hende at netthetsen man har blitt utsatt for er ulovlige hatefulle ytringer og bør anmeldes. Derfor er det viktig å ta kontakt med offentlige instanser som for eksempel politiets nettpatrulje, datatilsynet eller likestilling og diskrimineringsombudet.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer