«Jeg satt på Finn.no og leita etter noen greier til bilen, så kommer det plutselig opp forslag om en eller annen turkis topp ... så trykker jeg og det bildet ... det var så fint at jeg ble hard meg en gang. Sorry, jeg måtte bare få det ut. Er ikke psyko eller noe», slik lyder en melding fra en ukjent mann til en ukjent kvinne, i innboksen til kvinnen på FINN-kontoen hennes.
Korrespondansen er publisert på Instagram-kontoen Ufinnsta - som ifølge TV 2 tidligere har uttalt at de med kontoen ønsker «å bevisstgjøre brukere på å dokumentere det sosiale spillet som foregår under radaren» på den nettbaserte markedsplassen.
Dialogen mellom kvinnen og mannen utvikler seg, og det er i all hovedsak mannen som tar styringen. Han forteller videre at han håper at hun får solgt toppen snart, slik at han «slipper å sprute for tredje gang». Det er tydelig i dialogen at kvinnen finner det ubehagelig å få disse meldingene fra FINN-brukeren.
«Ikke gjør meg til en del av leken din. Jeg gir blanke i hva folk gjør med ting som ligger ute på internett eller i sin egen fantasti. Men når du leter opp folk (å søke opp noen på Facebook eller Instagram er å lete opp, selv om det er enkelt) og gjør dem til en ufrivillig del av fantasiene dine, samme hva de er, så går du over grensen til de aller fleste. Mange vil oppleve det som et overgrep. Top tip: tidenes dårligste sjekketriks», skriver kvinnen tilbake.
I kommentarfeltet til Ufinnsta-innlegget er det flere som har gitt uttrykk for at de støtter kvinnen og at tilbakemeldingene hennes er på sin plass. Også sexolog Tone Haldorsen har kommentert innlegget. Hun skriver «dessverre er ikke dette en uvant situasjon for veldig mange kvinner...».
Vi tok kontakt med sexolog Tone, for å høre hva hun legger i denne uttalelsen.
- Det jeg mener med at det spesielt er kvinner som opplever dette, er på mange måter av samme grunn som at flest kvinner blir voldtatt, forklarer hun.
- Det er et maktspill fra mennenes side, og på grunn av kvinnesyn gjennom tidene er dagens holdninger fortsatt at kvinnens kropp og grenser ikke har samme regler som mannens.

Eksperten svarer: Bør du fortelle partneren din om tidligere seksuelle overgrep?
En generell skjevhet i seksuelle holdninger og grenser mellom menn og kvinner
Som sexolog bruker hun gjerne analsex som eksempel på dette.
- Mange menn forventer at kvinnene skal ha analsex med mannen, men det er utenkelig for de fleste menn å prøve med for eksempel en dildo. Dermed blir det en generell skjevhet i seksuelle holdninger og grenser mellom menn og kvinner, sier Tone til KK.
Hun mener at kvinner gjennom tidene er blitt skambelagt når det kommer til kropp og seksualitet
- At det for de fleste kvinner vil være utenkelig å sende bilde av vulvaen sin til en fremmed mann før de sier «hei». For mange kvinner er det helt utenkelig å sende sånne meldinger og bilder, selv om de er i etablerte forhold, så her er det tydelige kjønnsforskjeller i grenser og hva man tillater seg, mener hun.

- Hva er det med disse mennene, som gjør at de tenker at det er greit å komme med slike kommentarer og ytringer til kvinner?
- Som sexolog får jeg en rimelig stor andel slibrige og upassende meldinger i innboksen hver eneste dag, og jeg spør stadig mennene om hva de får ut av dette. Mange mener oppriktig at det er helt ok å sende bilder av penisen sin, og slibrige og upassende kommentarer. De mener det er en kompliment; «hvordan skal de ellers vise at de er interessert?».
Sexolog Tone hører også dette ofte fra kvinner, som tar det opp med mennene, at mennene tror det er smigrende for kvinner å motta slike meldinger.
- Om vi reagerer negativt, får vi ofte tilbake at vi overdriver, «tror vi er noe» eller «ikke er så pen eller sexy likevel». Jeg som terapeut tror det stemmer i mange tilfeller at menn tror det er smigrende, men som oftest er det et maktspill som i de fleste tilfeller virker helt motsatt på kvinner, enn mennene tror.

- Flere kvinner enn menn opplever å få uønsket seksuell oppmerksomhet på jobb
- Dessverre er dette en vanlig holdning blant mange, at «du kan jo bare blokkere/ignorere»
Hun forklarer at kvinner er skrudd sammen på en annen måte enn menn, og vil heller ha en samtale om noe interessant for å bli bedre kjent, enn å starte bekjentskapet med å få et «dickpic» eller seksuelle kommentarer.
- Man kan jo lure på hva suksessraten til disse mennene er når de sender bilder og ekle meldinger? Mange av mennene jeg konfronterer påstår at det er jeg som er kjip, og at de har møtt mange flotte kvinner på denne måten. Men ting har jo tydeligvis ikke gått så bra siden de må fortsette med å sende sånne bilder og meldinger, sier sexolog Tone retorisk.
- Det er mange som sier «pytt, det er da ikke så farlig å få en slik kommentar av ukjente folk» - er det virkelig så harmløst, eller er det innafor å føle at personen har gått over en grense?
- Dessverre er dette en vanlig holdning blant mange, at «du kan jo bare blokkere/ignorere». Men mange kvinner opplever dette på daglig basis, meg selv inkludert, og det oppleves som overgrep. I mitt yrke som sexolog brukes gjerne jobben min mot meg. Selv kjæresten min, som også er sexolog, kommenterte «men tror du ikke de sender til deg fordi du har sex i jobbtittelen din?». Da er jo spørsmålet: «Hvorfor får ikke han og mine andre mannlige kolleger samme type meldinger fra kvinner?» De har jo samme tittel.
Tone mener dette er et kvinneproblem, skapt av menn.
- Og det er ikke harmløst. Det skaper en mistillit til menn i kvinnen, og det kan i mange tilfeller oppleves truende. For min del skjer jo dette i innboksen på bedriftsprofilen min på Instagram, så det blir det jo som sextrakassering på en av arbeidsplassene mine, siden jeg bruker Instagram mye i jobben.
Hun synes det er skremmende at menn sender truende og slibrige meldinger til kvinner i så stor skala, slik dagens samfunn har utviklet seg.
- Det tyder rett og slett på et svært dårlig kvinnesyn på verdensbasis. Mange kvinner ser på «dickpics» og slibrige meldinger fra fremmede menn som overgrep. Det er det samme som å bli befølt på byen. Det er også et overgrep. Det er en grunn til at for eksempel «dickpics» går under straffeloven som blotting.
- Er nesten alltid kvinnens skyld, skal vi tro mennene
Sexolog Tone tror at dagens medieverden, med apper og sosiale medier, har gjort det veldig lett å skjule seg bak brukernavn og falske profiler - og at dette er grunnen til at stadig flere kvinner opplever å få seksuelt ladede meldinger og bilder i innboksen sin av ukjente og anonyme menn.
- Det er også en holdning at om man har gjort noe galt, så skyld på kvinnen. Om kvinner reagerer negativt på bilder/meldinger av seksuell karakter, er det nesten alltid kvinnens skyld, skal vi tro mennene.
Hun kommer med eksempler på utsagn kvinnen kan få høre, dersom hun reagerer negativt må meldingen eller bildet som er sendt: «hun har bedt om det», «hun er fin på det», «mannen prøvde jo bare å være hyggelig» og «kan hun ikke ta en kompliment?».
- Dette skaper en usikkerhet i kvinnen, og man blir rett og slett skeptisk til menn. I mange tilfeller blir mennene aggressive om meldingene får negativ respons. Det er veldig lett å slenge ut en kommentar til noen om man ikke kan gjenkjennes, eller om det ikke blir konsekvenser, sier hun og fortsetter:
- Som mange menn sier: «hva har vi å tape?». Ganske mye. For ved at så mange menn sender sånne typer meldinger, skaper de en generell skepsis til menn hos kvinnene. Det gjør det vanskeligere for de mennene som er snille og oppegående, å få kontakt med kvinner. Kvinnene får en holdning som sier «alle menn er ekle», fordi erfaringene tilsier at menn generelt er det.

Dette gjør du om du opplever seksuell trakassering på jobb
Dette synes hun er veldig leit, for det finnes menn som ser på det som utenkelig å beføle fremmede kvinner, eller sende slibrige meldinger og nakenbilder.
- Dessverre blir det jo ikke fokus på de som ikke gjør noe galt.
En konsekvens av de slibrige meldingene og bildene som mange kvinner mottar kan, ifølge sexolog Tone Haldorsen, føre til at mange kvinner blir veldig usikre på egen kropp og seksualitet.
- Mange kommer til meg og lurer på om de gjør noe galt, kler seg feil, utstråler noe som tiltrekker seg sånne menn. Men her er det viktig å påpeke at de fleste kvinner IKKE ber om det, og at det er helt og fullt mennenes ansvar at de sendte av gårde en melding eller et bilde som ikke ble godt mottatt.
Som sexolog påpeker Tone at manglende seksualundervisning i skolene, bidrar til at både menn og kvinner ikke lærer seg grenser, og at de ikke lærer hva som er greit og ikke.
- Mange menn begår overgrep uten å vite at det faktisk var et overgrep, fordi ingen har lært dem hva et overgrep egentlig er. Kvinnene sliter også med å identifisere hva overgrep faktisk er, fordi ingen har gitt dem noen definisjon. Hadde man lært dette fra ung alder av, så hadde de tatt med denne kunnskapen inn i voksenlivet, og man kunne unngått mange slike situasjoner, hevder sexolog Tone Haldorsen.
Trakasserende kommentarer brukes bevisst som en hersketeknikk
Anja Sletteland er førstelektor i retorikk ved Universitetet i Oslo og medforfatter av boken «Det jeg skulle sagt. Håndbok mot seksuell trakassering», og ønsker å understreke overfor KK at de fleste kvinner ikke har opplevd trakassering i sosiale medier og andre kanaler på nett, selv om alt for mange har det.
- Den siste undersøkelsen jeg har sett, viser at 12 prosent av kvinner har opplevd det, og 25 prosent er i alderen 18 til 29.
Hun mener at årsaken er sammensatt.
- I noen tilfeller brukes trakasserende kommentarer bevisst som en hersketeknikk, rett og slett fordi det funker. Det er vanskelig å forsvare seg mot den typen kommentarer, fordi de er pakket inn i humor, komplimenter eller andre «feller» som fremstiller den fornærmede som sur, kjip eller hysterisk om hun ikke er med på «leken», forklarer Anja til KK.

- I andre tilfeller er trakasseringen et forsøk på flørting, men som slår feil. Flørting er alltid litt risikabelt, og i sosiale medier er det ekstra vanskelig å tolke andres signaler. I en del tilfeller er det en kombinasjon av de to - det er ikke alle som takler en avvisning like godt, og søker en form for hevn.
Førstelektoren tror ikke verbal trakassering i seg selv har blitt mer utbredt over tid, og viser til at det kun finnes statistikk på seksuell trakassering datert tilbake til 1989, og at tallene har gått litt ned.
- Sosiale medier har imidlertid gjort det mulig å kommunisere med langt flere enn det som tidligere var mulig. Terskelen for å kontakte fremmede har nok blitt lavere, samtidig som vanlige høflighetsnormer i mindre grad gjelder i sosiale medier enn ellers i samfunnet. Men parallelt med denne utviklingen har for eksempel blotting i det offentlige rom blitt mindre vanlig, forklarer hun.

Menn trakasserer fordi de tror de slipper unna med det
- Svært få kvinner anmelder eller varsler om trakassering
- Kvinnen som mottar meldingene fra Finn-brukeren, i innlegget som er lagt ut på Ufinnsta-kontoen, skriver at «mange vil se på det som et overgrep» - er du enig i det?
- Slik jeg tolker Instagram-innlegget, tror jeg ikke kvinnen snakker om overgrep i juridisk forstand, men om seksuell trakassering. I så fall er jeg enig, det er mange som opplever slike kommentarer som krenkende, fiendtlig og skremmende. Om det skjer én gang, er det kanskje ikke så farlig, men det er mye verre om det skjer ofte eller om personen ikke gir seg, som i dette tilfellet.
Anja Sletteland mener at de som bagatelliserer det, som regel enten ikke har opplevd det selv, eller glemt hvordan det er å være ung, og mener at det er flere grunner til at disse mennene tenker at det er greit å komme med slike kommentarer og ytringer til kvinner.
- For noen er det et utslag av psykopatiske eller narsissistiske personlighetstrekk. For noen springer det ut av kvinneforakt eller bitterhet rundt egen status. Noen gjør det fordi de vet at de sannsynligvis vil slippe unna med det; svært få kvinner anmelder eller varsler om trakassering.
Hun legger til:
- Noen gjør det fordi det er helt vanlig i deres miljø å holde på sånn, og tenker ikke over det eller føler gruppepress. Og noen er bare sosialt klønete, og bør sendes på flørtekurs.