Vold mot kvinner

– Først blir man overøst med kjærlighet. Så kommer volden

Da Madeleine Schultz skrev bok om vold mot kvinner, skjønte hun plutselig at hun måtte begynne med sin egen families historie.

BOKAKTUELL: Madeleine Schulz har skrevet bok om vold i nære relasjoner. I arbeidet nøstet hun også i sin egen families historie. FOTO: Anne-Julia Granberg
BOKAKTUELL: Madeleine Schulz har skrevet bok om vold i nære relasjoner. I arbeidet nøstet hun også i sin egen families historie. FOTO: Anne-Julia Granberg Vis mer
Publisert

Når Madeleine Schultz våren 2021 er aktuell med boken «Morslinjer», om vold mot kvinner i nære relasjoner, hadde hun i utgangspunktet ikke tenkt å trekke linjene tilbake til sin egen slekt. Men jo nærmere hun kikket på sine formødre, desto tydeligere tegnet bildet seg. Hun skjønte at hun måtte begynne med det som lå gjemt i mor og mormors historie. Men ikke fordi verden trenger flere tåredryppende historier:

– Feminisme i dag blir ofte redusert til historie om individuelle valg. Medier fyrer opp under det fordi det genererer klikk, sier Madeleine Schultz (34)

– I arbeidet med boken har det vært viktig for meg å ikke bare fortelle min personlige historie, men bruke den for å sette lys på det strukturelle. Det personlige er også politisk. Å ta kontroll over en kvinnekropp – å tukte den, holde den fast, slite den ut – er ikke bare noe som kan gjøres av enkeltmennesker, det kan også gjøres av et system.

På bordeller

Madeleine Schulz er journalist og forfatter med et sterkt engasjement på voldsfeltet. Hun har deltatt på kvinnekonvensjon i New York tre ganger, og noe av det første hun gjorde da hun sluttet som journalist i Dagbladet i 2015, var å reise ut i felt, til krisesentre og bordeller i Norge og internasjonalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer