Tuva Fellman om babybobla:

- Først nå er jeg meg selv igjen

Knallhard fødsel, ny jobb og brystkreft. Det første året som mamma fikk Tuva virkelig kjørt seg.

BRYTE TABU: Tuva Fellman snakker høyt om det som er tabu. Foto: Ida Bergersen
BRYTE TABU: Tuva Fellman snakker høyt om det som er tabu. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

- Jeg mener at det er helsefremmende å snakke om ting som er vanskelig – fordi de tingene ofte ikke trenger å være så vanskelig, sier Tuva Fellman (34).

Tuva er sexolog, og tidligere programleder i NRK P3s Juntafil, hvor fokuset var på sex, kropp og følelser. Nå er hun aktuell som programleder for sesong to av Naked Attraction, som kommer på TV 26. april.

- Har du alltid vært en så åpen og frittalende person?

- Nei, jeg hadde en lang periode hvor jeg syntes det var flaut og vanskelig å snakke om sex og kropp. Det var ikke noe jeg ville snakke om i det hele tatt.

- Trenger ikke å være så sexy

Endringen kom da Tuva begynte å være med i panelet til Juntafil.

- Da innså jeg etter hvert at kropp og sex ikke trenger å være så sexy – for den biten fikk jeg ikke til. Det verste jeg kan tenke meg er å digge meg til foran kamera, for eksempel. Men å snakke om sex og kropp det fordi det er gøy og viktig – det liker jeg, forteller Tuva.

På den måten åpnet det seg en ny verden for Tuva. Hun var ofte med i panelet til Juntafil, og til slutt sikret hun seg drømmejobben som programleder for Juntafil.

- Hvorfor er det så viktig å bryte tabuer?

- Jeg har snakket med så mange mennesker opp gjennom årene, som tror de er alene om følelser eller opplevelser, og holder det for seg selv, fordi det er tabu. Men om man klarer å åpne seg bittelitt for en venn, eller i et forum på nett, vil man gjerne møte på andre som føler det samme. Og den opplevelsen er så innmari fin! Jeg unner alle å få den følelsen, sier Tuva engasjert.

Elektrisk stemning

Snart er det dags for sesong to av Naked Attraction – programmet hvor én deltaker skal velge en date blant fem forskjellige kandidater. De potensielle datene er skjult bak hver sin glassvegg, helt nakne, og litt etter litt kommer deres kropper til syne.

Tuva er veldig entusiastisk når hun snakker om programmet, og har bare lovord å komme med:

- Det beste med programmet, som også er hovedmålet, er at vi får vist frem vanlige kropper på TV. Det er kanskje det artigste. Men å stå i studio med masse nakne folk, gir en energi du ikke vil tro finnes – det er helt fantastisk, og det oppstår en slags elektrisk stemning! Jeg hadde aldri trodd jeg skulle si det, men jeg mener det.

Tuva sammenligner det med å dra på en hyttetur, hvor alle drikker masse og blir enige om å nakenbade.

- I starten tenker du oi, dette er litt rart, men så hopper du ut i det, og stemningen blir helt vill. Sånn er det på sett.

- Er det ikke rart å stå der blant mange nakne folk?

- Det er snakk om noen sekunder fra noen kler av seg til det føles helt vanlig. Det går kanskje 10 sekunder, så tenker du ikke på det lenger, sier Tuva.

- Handler om å feire kroppen

Mange vil oppleve å være litt ekstra sårbar når man er helt naken. Tuva forteller at hun er nødt til å holde tunga rett i munnen når hun snakker om og til deltakerne, men at det gjelder uansett om personen er påkledd eller ei.

- Jeg vet mye om mange av dem, og jeg har blitt godt kjent med den personen jeg står og snakker med – det gjør meg ganske mye roligere. Men jeg kan kjenne litt på det. Likevel: Programmet handler om å feire kroppen, og når man feirer, kan det ikke oppstå så mange blemmer.

Etter første sesong har Tuva fått noen negative kommentarer – gjerne fra folk som ikke engang har sett på programmet, men de aller fleste er svært positive.

- Mange sier at de setter pris på å se noen som ligner på seg selv, på TV. Det gir en selvtillitsboost. Kanskje man ser andre med cellulitter, og om de tør å stå nakne på TV, kan en selv tørre å dra på stranda uten å skamme seg for cellulittene sine.

En kroppslig reaksjon

- Hva kan man forvente av sesong to?

- Konseptet er det samme – vi skal vise frem mange nydelige mennesker. Men i denne sesongen kommer det noen utfordringer vi ikke helt hadde sett for oss. Jeg kan ikke si hva det er, men jeg kan avsløre at det kommer en kroppslig reaksjon, eller hendelse, som mange nok tenker at de helst skulle vært foruten. Det er bare å gjette på hva det er, sier hun lurt.

Tuva geleider deltakerne smidig gjennom programmet, men kunne hun selv ha stilt opp på det, om hun ikke var en kjent person – og om hun var singel?

- Jeg har tenkt mye på det. Jeg er ikke den første som hiver av seg klærne på stranda – jeg kan være litt sjenert. Men etter å ha vært med på innspilling tenker jeg at jeg kunne ha vært med, for det skjer i et rom med så morsom stemning. Og så lenge det er flere nakne i rommet, er det enklere. Så ja, jeg kunne nok ha gjort det, sier hun med et smil.

KUNNE STILT OPP: Tuva kunne ha vært med som deltaker i Naked Attracion, sier hun. Foto: Ida Bergersen
KUNNE STILT OPP: Tuva kunne ha vært med som deltaker i Naked Attracion, sier hun. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Er på et godt sted i livet

Tuva og forloveden Ronny Brede Aase ble foreldre til en liten jente i oktober 2020. Tuva kan fortelle at livet har, ikke overraskende, endret seg mye siden den gang.

Fødselen ble lang og, ifølge henne selv, forferdelig vond. Men nå nyter hun tilværelsen.

- Livet går unna, det! Men nå er jeg på et stadium hvor jeg synes det er helt fantastisk. Hverdagen med fiskepinner, henting i barnehagen og masse ord… jeg elsker det! Det er veldig fint, og jeg koser meg.

Mange spør om sex etter fødsel

Tuva har, i og med at hun er sexolog, fått mange spørsmål om når man kan ha sex etter barn. Det finnes en regel om at man bør vente i seks uker etter fødsel, men Tuva mener at det er noe man må kjenne etter selv.

- Jeg vil råde alle til å ikke ha sex før man selv føler seg klar. Og at det kan ta mye lenger tid enn anbefalingene som ofte blir nevnt. Men, så kan man ha lyst før også. Jeg tror bare det er viktig å kjenne godt etter og prøve seg frem når du selv ha lyst. Og ha god kommunikasjon med partner – det er alfa omega.

Det tok lang tid før Tuva følte seg hjemme i sin egen kropp etter fødselen.

- Å få barn var en stor greie i mitt liv. Det var en person som spurte meg i dag faktisk, om hvor lang tid det tok før jeg følte at jeg var meg selv. Først svarte jeg at det tok noen uker, før jeg innså at nei, det tok mye lenger tid enn det. Etter noen uker klarte jeg å puste på en måte, sier hun, og legger til:

- Det er veldig klisjé å si det, men absolutt alt annet kom i andre rekke, så for meg har det tatt ganske lang tid. Men nå tror jeg at jeg begynner å komme tilbake til meg selv. Jeg har begynt å trene igjen, til og med, sier hun med et fornøyd smil.

NYTT LIV: Tuva mener at hun nå, halvannet år etter fødselen, har begynt å komme tilbake til seg selv. Foto: Morten Rakke/Dagbladet
NYTT LIV: Tuva mener at hun nå, halvannet år etter fødselen, har begynt å komme tilbake til seg selv. Foto: Morten Rakke/Dagbladet Vis mer

Ser frem til bryllup

Det var ikke bare livet som nybakt mamma som tok på – i mai 2021 fikk Tuva beskjed om at hun hadde forstadier til brystkreft, og at hun var nødt til å fjerne det ene brystet. Hun postet et innlegg på Instagram, hvor hun skrev at det føltes helt vilt dramatisk og skummelt, men at hun var evig takknemlig for all hjelp hun hadde fått.

Alt ligger til rette for at 2022 skal bli et langt bedre år for Tuva – i sommer skal hun gifte seg med Ronny, som hun har vært sammen med i ni år.

- Hvordan går det med bryllupsplanleggingen?

Tuva smiler.

- Det koker, det! Vi er et par som har mange store ambisjoner. Vi kan gjerne sitte og drodle når vi har drukket en flaske vin, og da kommer vi opp med en haug av ideer. Men så går det litt tid, og vi begynner å lure på hvordan vi egentlig skal få gjennomført disse ideene. Mye av det funker jo ikke i det hele tatt, sier hun, og ler godt.

- Men vi har booket bord og mat, og Ronny har ansvaret for å kjøpe drikke. Og har man det på plass, da blir det fest, og da kommer det til å ordne seg. Jeg håper absolutt at dette året blir lystigere enn i fjor!

SNART BRYLLUP: I sommer skal Tuva og Ronny gifte seg. Foto: Astrid Waller
SNART BRYLLUP: I sommer skal Tuva og Ronny gifte seg. Foto: Astrid Waller Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer