Autisme:

Først som 31-åring skjønte Lina hvilken diagnose hun hadde

- Det var en stor lettelse. Det forklarte hvorfor jeg hadde kjempet hele livet.

ØYEÅPNER: Etter sju år i psykiatrien, uten at behandling førte fram, skulle et innslag på radioen forandre alt for Lina Liman (42). FOTO: Astrid Waller
ØYEÅPNER: Etter sju år i psykiatrien, uten at behandling førte fram, skulle et innslag på radioen forandre alt for Lina Liman (42). FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Etter å ha kjempet med følelsen av å være annerledes hele livet, etter sju år i psykiatrien og en rekke selvmordstanker, skulle et innslag på radioen forandre alt.

Den svenske journalisten Lina Liman var 31 år, da en familievenn tipset henne om et innslag i «Vetandets värld» på P1. Om hvordan høytfungerende autisme hos jenter ofte ble oversett eller feiltolket av helsevesenet, ettersom diagnosekriteriene var baserte på symptomene hos gutter.

Det var med stort mismot hun satte seg ned for å høre. Så mange diagnoser og forklaringer hadde allerede blitt forkastet. Ut fra det hun visste om autisme, kunne hun ikke forstå at dette skulle angå henne.

Leikar den sosiale leiken

Bare noen minutter senere, satt hun som paralysert. Å høre forskeren Svenny Kopp beskrive det som også kan være symptomer på autisme, var som å høre om seg selv.

Reporteren: Men då kan ein spørje, dersom ho kan leike denne sosiale leiken, kva er då problemet?

Svenny Kopp: Ho leikar ikkje den sosiale leiken. Ho står ved sida av og ser ut som om ho leikar den sosiale leiken. Det er vi som ser på, som trur at ho leikar. Det gjer ho ikkje. Ho står oftast ved sida av. Det er heller slik at vi blir lurte, og at vi vil tru at ho er sosial.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer