Jonas Gahr Støre til KK om Gro:

- Fortsatt er du et forbilde for så mange, særlig blant kvinner, ofte de yngste!

Nå er «Landsmoderen» Gro Harlem Brundtland 80 år!

EN BAUTA: 20. april 2019 fyller Gro Harlem Brundtland 80 år. Dette bildet er tatt sommeren 1981 - da hun akkurat hadde blitt valgt som Norges første kvinnelige statsminister. FOTO: NTB Scanpix
EN BAUTA: 20. april 2019 fyller Gro Harlem Brundtland 80 år. Dette bildet er tatt sommeren 1981 - da hun akkurat hadde blitt valgt som Norges første kvinnelige statsminister. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Da jeg vokste opp på 90-tallet var det Gro Harlem Brundtland som styrte sjappa. Hun ble beskrevet som en hardhauset jernkvinne, som hadde hanket inn tittelen «Norges første kvinnelige statsminister» - et verv hun hadde, ikke bare én, men tre perioder.

Jeg skjønte ikke hva dette innebar der og da, men mitt unge sinn, som var i lynhurtig utvikling på den tiden, forsto at en kvinnelig lege, født året før andre verdenskrig brøt ut i Norge, og som hadde banet vei i et svært mannsdominert politisk område, var en kvinne verdt å merke seg.

Det var ikke før jeg i 2017 så NRK-programmet «Da vi styrte landet» - om de seks mektigste personene i vår tid, nemlig de nålevende statsministrene Gro Harlem Brundtland, Kjell Magne Bondevik (71), Torbjørn Jagland (68), Kåre Willoch (90), Jens Stoltenberg (60) og Erna Solberg (58), at det gikk opp for meg hvilken reise Gro Harlem Brundtland faktisk har gått gjennom.

Spesielt sterkt var det å se klippet som viste at hun sto støtt mot gubbeveldet på midten av 70-tallet, da blant annet debatten om selvbestemt abort herjet. For på Stortinget den gangen var 9 av 10 representanter menn.

På den tiden var Gro assisterende overlege i Oslo Helseråd, en stilling hun hadde frem til hun ble hyret inn av statsminister Trygve Bratteli (Ap) som miljøvernminister høsten 1974.

TALTE MANNFOLKET MIDT IMOT: Gro Harlem Brundtland var blant de få kvinnene som på sin tid turte å gå mot gubbeveldet, og si sin egen mening. Vi kan takke henne for at hun har banet vei for kvinnene som har kommet etter. Dette bildet er tatt i 1974. FOTO: NTB Scanpix
TALTE MANNFOLKET MIDT IMOT: Gro Harlem Brundtland var blant de få kvinnene som på sin tid turte å gå mot gubbeveldet, og si sin egen mening. Vi kan takke henne for at hun har banet vei for kvinnene som har kommet etter. Dette bildet er tatt i 1974. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg ble opprørt over det jeg opplevde. Over alle de menneskeskjebnene som ble rammet av at vi hadde et lovverk som gjorde at det var opp til spesialister i gynekologi, leger, å bestemme over menneskers fremtid og skjebne. (...) Kvinner som gjorde seg bemerket, og kvinner som talte høyt i forsamlingen, og som ikke var redde og stå opp og tale mot menn - det var ikke det vanlige, erindrer Gro Harlem Brundtland i NRK-programmet «Da vi styrte landet».

41 år gammel ble hun valgt til Norges første kvinnelige statsminister

Etter noen dramatiske runder på kammerset, da statsminister Odvar Nordli måtte trekke seg fra vervet av helsemessige årsaker, ble den da 41 år gamle firebarnsmoren, oppvokst i Oslo, valgt til Norges første kvinnelige statsminister. En stilling hun hadde fra 4. februar 1981 til 14. oktober 1981. «Landsmoderen» var født.

Siden ble hun valgt som statsminister på nytt i periodene 1986 til 1989 og fra 1990 til 1996. I 1998 ble hun valgt til generaldirektør for Verdens helseorganisasjon (WHO), et verv hun hadde frem til juli 2003.

Blant Gros mest minneverdige saker er likestillingskampen som begynte på 70-tallet, miljøvern- og fattigdomsengasjementet, spesielt gjennom den såkalte Brundtlandkommisjonen som ble etablert av FN allerede i 1983, og ikke minst «Ja til EU»-tapet i 1994.

FIREBARNSMOR: Gro Harlem Brundtland og ektemannen Arne Olav Brundtland har til sammen fire barn. Her fra en hytteferie i juli 1981. Fra venstre: Arne Olav, Knut (19), Gros lillesøster Hanne Harlem (16), Jørgen (14), Kaja (17), Ivar (15) og Gro. FOTO: NTB Scanpix
FIREBARNSMOR: Gro Harlem Brundtland og ektemannen Arne Olav Brundtland har til sammen fire barn. Her fra en hytteferie i juli 1981. Fra venstre: Arne Olav, Knut (19), Gros lillesøster Hanne Harlem (16), Jørgen (14), Kaja (17), Ivar (15) og Gro. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kåre Willoch har bare lovord å si om sin en gang argeste politiske motstander

Utenfor de norske landegrenser er Gro kanskje mest kjent for sitt engasjement mot tobakksindustrien. Gjennom sitt helsesjef-verv i WHO bidro hun til at organisasjonen i 2003 vedtok en historisk konvensjon mot tobakk. Som en konsekvens av dette innførte daværende helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) den såkalte «røykeloven» i Norge, som blant annet forbød røyking inne på serveringssteder.

Det er ingen tvil om at «Landsmoderens» kampsaker har hatt sine ringvirkninger - både her hjemme i Norge og i det store utland.

To av de som har vært tett på Gro gjennom disse årene, er den politiske motstanderen Kåre Willoch (H) og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre (58).

GJENSIDIG RESPEKT: Til tross for at de to en gang var hverandres argeste politiske konkurrenter, har de gitt uttrykk for at de har gjensidig respekt for hverandre. Dette bildet er fra 2014. FOTO: NTB Scanpix
GJENSIDIG RESPEKT: Til tross for at de to en gang var hverandres argeste politiske konkurrenter, har de gitt uttrykk for at de har gjensidig respekt for hverandre. Dette bildet er fra 2014. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Gro og Kåre er to bautaer innen norsk politikk - riktignok på hver sin side av fargeskalaen. Spesielt på 80-tallet lå de to i tottene på hverandre, med krasse innlegg både i TV-debatter og på Stortinget. Men til tross for ulikheter har de også vist at de har en gjensidig respekt for hverandre.

Da KK spurte Kåre Willoch om han ønsket å sende en gratulasjon til jubilanten svarte han sporenstreks at han selvfølgelig ville svare på den hyggelige forespørselen. Og han har bare lovord å si om sin en gang argeste politiske motstander:

«Som Norges første kvinnelige statsminister har Gro hatt stor betydning for videreføring av likestillingen mellom kvinner og menn i Norge. Gjennom hele sitt lange politiske liv har hun vist makeløs innsatsvilje. Jeg vil gjerne få gratulere henne hjertelig med åremålsdagen, og ønske henne mange gode år videre! Kåre (Willoch)».

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre sier til KK at Gro Harlem Brundtland var mye av grunnen til at han bestemte seg for å melde seg inn i Arbeiderpartiet i 1995:

«Kjære Gro, alle generasjoner i Arbeiderpartiet sender deg varme hilsener på din 80-årsdag. I politikken har du satt varige spor med en innsats som har gitt oss mer frihet, bedre velferd og bedre miljø. Fortsatt er du et forbilde for så mange, særlig blant kvinner, ofte de yngste! Du er til stede på små og store samlinger og deler av din erfaring; om innsatsen for likestilling, kvinners rettigheter, en mer rettferdig verden og klimakampen som vi må og skal vinne. Og alltid har du det store blikket; om Norges plass i Europa og i samarbeide for en bedre verden. Tusen takk!

EN INSPIRASJON: Jonas Gahr Støre sier til KK at Gro Harlem Brundtlands politiske teft var mye av grunnen til at han meldte seg inn i Arbeiderpartiet. Dette bildet er tatt av jubilanten Gro og daværende EF-rådgiver Jonas Gahr Støre i London i 1992. FOTO: NTB Scanpix
EN INSPIRASJON: Jonas Gahr Støre sier til KK at Gro Harlem Brundtlands politiske teft var mye av grunnen til at han meldte seg inn i Arbeiderpartiet. Dette bildet er tatt av jubilanten Gro og daværende EF-rådgiver Jonas Gahr Støre i London i 1992. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

For meg har du betydd så mye i politikken, du ble inspirasjonen til å melde meg inn i Arbeiderpartiet. Og årene vi jobbet sammen - på Statsministerens kontor og i Verdens Helseorganisasjon har jeg med meg som så spennende og utviklende, i en lett blanding av alvoret knyttet til sakene vi jobbet med, men alltid med smil og humor med på laget. Gratulerer kjære Gro - vi hyller deg på din store dag!».

Også tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har sendt sine gratulasjoner via KK, og han minnes jubilanten som en dame som kunne sine saker, og beskriver henne som en sterk politisk leder:

«Gratulerer, Gro! Det var samtidig utfordrende og en glede både å samarbeide og å være i opposisjon til Gro Harlem Brundtland. Hun var en sterk politisk leder. Hun banet vei for kvinners plass i norsk samfunnsliv og politikk. Og hun vil bli husket for en stor innsats på miljø-området, både nasjonalt og internasjonalt. KrF inngikk mange budsjettforlik med Gros regjeringer, og jeg ser tilbake på dragkamper og kompromissvilje. Gro kunne sine saker. Det skjerpet også oss i KrF».

TETT SAMARBEID: Her er Gro Harlem Brundtland og Kjell Magne Bondevik fotografert under Stortingsvalget i 1985. Da var hun partileder i Arbeiderpartiet og han var partileder i Kristelig Folkeparti. FOTO: NTB Scanpix
TETT SAMARBEID: Her er Gro Harlem Brundtland og Kjell Magne Bondevik fotografert under Stortingsvalget i 1985. Da var hun partileder i Arbeiderpartiet og han var partileder i Kristelig Folkeparti. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

«Det jeg husker aller best, er det tette samarbeidet mellom våre partier for å få vedtatt EØS-avtalen med tilstrekkelig flertall i Stortinget. Uten KrFs stemmer ville Gro-regjeringens forslag ikke gått gjennom. Gro og hennes statsråder pleide et nært forhold til oss i KrF, og vi møtte forståelse for våre synspunkter. Avtalen er i dag en bunnplanke for norsk økonomi og interrnasjonale forbindelser. Det er alltid hyggelig å snakke med Gro når vi av og til møtes i ulike sammenhenger. Årene går… Jeg husker da Gro kom feiende inn som ung miljøvernminister. Nå runder hun 80 år i fin stil! Gratulerer!»

- Kanskje jeg klarer 90 også

I et intervju med Dagbladet Magasinet, som kommer ut på Gros 80-årsdag 20. april, forteller jubilanten at hun ikke kommer til å feire med brask og bram på selve dagen, men at det senere blir en markering med familie og venner.

På spørsmål fra Dagbladet Magasinet-journalist Thomas Karlsen om det føles rart å fylle 80 år, svarer «Landsmoderen» at hun er tilfreds med å ha nådd såpass langt.

- Nei, jeg er jo bare glad jeg kom meg helt hit, jeg. Kanskje jeg klarer 90 også. Men jeg vil jo ikke det, ikke hvis jeg ikke er frisk og oppegående. Jeg ser jo at det er noen 90-åringer i dag som er det, så hvem vet.

FEIENDE FLOTT 80-ÅRING: På selveste påskeaften, lørdag 20. april 2019, fyller «Landsmoderen» Gro Harlem Brundtland 80 år. Dette bildet er tatt under landsmøtet til Arbeiderpartiet i begynnelsen av april. FOTO: NTB Scanpix
FEIENDE FLOTT 80-ÅRING: På selveste påskeaften, lørdag 20. april 2019, fyller «Landsmoderen» Gro Harlem Brundtland 80 år. Dette bildet er tatt under landsmøtet til Arbeiderpartiet i begynnelsen av april. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Til tross for at hun for lengst er ute av politikken har den tidligere statsministeren, som selv var en svært aktivt og engasjert tenåring, fått med seg den nye generasjonens engasjement - og da spesielt for hjertebarnet klima og miljø. På spørsmål fra Dagbladet Magasinet om hun selv ville ha gått i klimastreik hvis hun var 14 år i dag svarer hun man ikke skal se bort ifra det:

- Å ja, det tror jeg. Jeg synes det er morsomt at barn og unge reiser seg mot foreldregenerasjonen. De siste hundre åra har det vært protestert mot makten og overklassen og de som ikke skaper rettferdige samfunn, men her er det foreldrene det blir pekt på. Akkurat det er noe helt nytt. Jeg kan ikke si annet enn at jeg liker det.

Også vi i KK gratulerer den standhaftige, sterke og inspirerende 80-åringen Gro Harlem Brundtland med dagen!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer