Jonas Gahr Støre til KK om Gro:

- Fortsatt er du et forbilde for så mange, særlig blant kvinner, ofte de yngste!

Nå er «Landsmoderen» Gro Harlem Brundtland 80 år!

EN BAUTA: 20. april 2019 fyller Gro Harlem Brundtland 80 år. Dette bildet er tatt sommeren 1981 - da hun akkurat hadde blitt valgt som Norges første kvinnelige statsminister. FOTO: NTB Scanpix
EN BAUTA: 20. april 2019 fyller Gro Harlem Brundtland 80 år. Dette bildet er tatt sommeren 1981 - da hun akkurat hadde blitt valgt som Norges første kvinnelige statsminister. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Da jeg vokste opp på 90-tallet var det Gro Harlem Brundtland som styrte sjappa. Hun ble beskrevet som en hardhauset jernkvinne, som hadde hanket inn tittelen «Norges første kvinnelige statsminister» - et verv hun hadde, ikke bare én, men tre perioder.

Jeg skjønte ikke hva dette innebar der og da, men mitt unge sinn, som var i lynhurtig utvikling på den tiden, forsto at en kvinnelig lege, født året før andre verdenskrig brøt ut i Norge, og som hadde banet vei i et svært mannsdominert politisk område, var en kvinne verdt å merke seg.

Det var ikke før jeg i 2017 så NRK-programmet «Da vi styrte landet» - om de seks mektigste personene i vår tid, nemlig de nålevende statsministrene Gro Harlem Brundtland, Kjell Magne Bondevik (71), Torbjørn Jagland (68), Kåre Willoch (90), Jens Stoltenberg (60) og Erna Solberg (58), at det gikk opp for meg hvilken reise Gro Harlem Brundtland faktisk har gått gjennom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer