Kultur

Fotballfjollerier

Corner er ikke alltid mål. Noen ganger er det stang ut.

Fotballfjollerier
Publisert
Sist oppdatertShe's the Man

 • Regi: Andy Fickman

 • Med: Amanda Bynes, Channing Tatum, Laura Ramsey, Vinnie Jones

 • Sjanger: Komedie

  Karakter: kkkkkk
 • Collegekomedier, gitt - tenk at de fortsatt lager slike! I min ungdom var det få ting som slo en skikkelig amerikansk ungdomskomedie om venner, kjærlighet og forviklinger, de var enkle og opplagte, og det gikk alltid bra til slutt.

  She's the man er en moderne variant av arten, men skodd over samme lest som åttitallets utgaver. Filmen bygger imidlertid også på Shakespeares stykke Twelfth Night, en av hans stykker om identitets- og kjønnsforvirring. De fleste av navnene på personer og steder er hentet fra Shakespeare-stykket.

  Viola (Amanda Bynes) er et naturtalent på fotballbanen, men møter stadig fordommer og motstand. Hun er lite feminin, og fnyser av skoleball, prinsessekjoler og frekke gutter. Når hun ikke lenger får spille fotball på skolen, utgir hun seg for å være tvillingbroren Sebastian (som lykkeligvis er i London for anledningen), og spiller seg inn på guttelaget til naboskolen Illyria. Hun flytter inn på guttefløyen på skolen, med de forviklinger det naturlig nok medfører i garderoben, dusjen og på rommet hun deler med hunken Duke.

  Og hva skjer? Jo, Viola forelsker seg i Duke, som er forelsket i Olivia, som igjen er forelsket i Sebastian - eller mer korrekt: den hun tror er Sebastian, men som i virkeligheten er Viola.

  She's the man er ikke en film som tar sikte på å være troverdig, og den er det da heller ikke et eneste sekund. Forkledningen Viola tar på seg for å spille gutt (parykk og gutteklær, samt stemme i et lavere stemmeleie) kunne ikke overbevist Stevie Wonder i et mørklagt smug engang. Amanda Bynes overspiller til den store gullmedaljen, det føles litt som hun spiller revy og har blitt bedt om å overdrive all mimikk, enhver gest, slik at selv den døvblinde på bakerste rad får med seg ansiktsuttrykkene.

  Nå er det sjelden slik at man forventer Oscar-kvalitet av college-komedier myntet på kidsa. Likevel får det da virkelig være måte på! Under et utall scener i denne filmen kjente jeg skamrødmen stige i kinnene - spesielt er hovedrolleinnehaverens liksommaskuline ansiktsuttrykk noe av det pinligste jeg har sett på film. Og det irriterte meg ustanselig at de ikke sørget for å gjøre Amanda Bynes litt mer troverdig som gutt, utseendemessig.

  Ellers er filmen befolket av pappfigurer og klisjeer fra ungdomskomedier opp gjennom tidene, og det er langt mellom de oppriktig lattervekkende øyeblikkene. Det aller meste som skjer i filmen er bare teit, og for all del - teit kan være morsomt. Her er det bare kjedelig. Filmen trekkes noe opp når regissør Andy Fickman gjør det sjangeren kan best: drar på med bråkete, velkoreograferte scener med kjappe klipp og høyt tempo. Fotballscenene blir filmens høydepunkt - uten at det sier så fryktelig mye.

  Hvis du vil le og se jenter spille fotball, se heller Bend it Like Beckham, den er topp!


  LES MER:
 • Sannheten om Rødhette
 • Alt om film
 • Fotballfjollerier
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer