Rolf

Frisk fra flåttinfeksjon

Med riktig medisinsk behandling kan du bli helt frisk fra en kronisk borreliainfeksjon etter flåttbitt.

Publisert
Sist oppdatert

DEN GEOGRAFISKE SPREDNINGEN AV skogflåtten er økende utover Norge helt opp til Nord-Norge. Men det er fremdeles langs kyststripene på begge sider av Oslofjorden og sørover at den største forekomsten er, og dermed der det er størst risiko for flåttbitt. Man regner med at ca. 30 prosent av flåtten har bakteriesmitte i seg. Det betyr at du kan få opptil flere bitt uten å bli syk. Men er du riktig uheldig, kan det første flåttbittet gjøre deg langvarig og alvorlig syk.

 

BESKYTT DEG MOT FLÅTTEN. Når du ferdes utendørs i skog og mark i sommerhalvåret, bør du ta noen enkle forholdsregler som kan gi deg god beskyttelse:

  • Ta på deg lyse/hvite klær og gjerne tettsittende bukser og på armene når du skal på tur. Da vil du lettere kunne se flåtten som setter seg på kroppen din.
  • Spray huden din med en godkjent og testet flåttspray før du legger ut på tur.
  • Unngå å gå i høyt gress og i direkte kontakt med løvskog, busker og kratt der hvor flåtten ofte befinner seg.
  • Når du oppholder deg på eller nær badestrender, så slå deg ned på svaberg, i sanden eller på kortklippet gressplen med et strandteppe under deg.
  • Se godt over huden din når du er kommet hjem, for å kunne oppdage flått som har satt seg fast da du var utendørs, og få gjerne hjelp til å se over nakke, rygg og baksiden av beina.
  • Ta en god dusj før sengetid og bruk gjerne vaskeklut eller lignende. Husk å vaske håret og hodebunnen godt, da flåtten kan sette seg der.

 

Medisinsk behandling

Dersom du går til legen din med mistanken om et nytt flåttbitt, vil du enten få en kort antibiotikakur på 10–14 dager, eller det vil bli tatt blodprøver på borreliaantistoffer. Dersom du får medisin, vil dette i beste fall kunne stoppe infeksjonen hos noen, men hos mange vil infeksjonen ta seg opp igjen etter en slik kort antibiotikakur. Tar legen bare blodprøver, og disse er negative, så får du ingen behandling. Dette kan bli skjebnesvangert, da antistoffprøvene ofte blir positive først uker og 2–3 måneder etter at infeksjonen startet. Da kan du utvikle mange sykdomssymptomer som legen ikke tror kan skyldes flåttbittet, siden blodprøvene var negative. Og du vil da ikke få nødvendig antibiotikabehandling av legen.

 

Pasienthistorier: En kvinne i 50-årene kom til meg i fjor høst. Hun hadde hatt MS i 21 år og var meget syk og kunne nesten ikke gå. Utvidete blodanalyser påviste sykdommen borreliose, og langtidsbehandling med antibiotika ble startet. Etter seks måneders behandling er hun nesten blitt helt frisk, har gått flere turer på ski og begynt å jogge igjen. Det helsevesenet trodde var en langtkommet MS-sykdom, viste seg altså å være en alvorlig nevroborreliose som likevel har respondert meget godt på behandlingen.

En mann kom til klinikken vår på grunn av en invalidiserende leddgikt overalt i kroppens ledd. Han kunne nesten ikke gå og knapt nok skrive på datamaskinen. Utredningen påviste borreliose, og behandlingen ble startet. I løpet av 3 måneder ble han betydelig bedre og kunne slutte med sine leddgiktmedisiner. Etter fem måneders behandling er han i ferd med å bli nesten helt frisk igjen.

 

Dr. Luneng

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer