Lavkarbo

Friske og slanke med lavkarbo

Da legen Juval Mayo ble stadig ­dårligere av diabetes og ­betennelser, foreslo legekona at de skulle prøve ­lavkarbo. Det ble ­revolusjonerende for helsen til hele familien.

Friske og slanke med lavkarbo
Publisert
Sist oppdatert

Solen steker på terrassen til familien Mayo i Larvik. Pappa Juval (55) og mamma Hanne (50) serverer kaffe og vann, mens sønnen Ronen (11) spiller fotball på gårdsplassen. Her klager ingen lenger over overvekt, diabetes og smerter.

– Det er lavkarbokostholdets fortjeneste. Nå er det slutt på kaker og brød her i huset, sier Juval og smiler.

Hanne og Juval møttes under medisinstudiet i Århus i Danmark for 25 år siden. De valgte å flytte til Larvik for ti år siden og stortrives. I dag driver de Mayo Legeklinikk AS i Larvik, som allmennleger. Klinikken tilbyr også kognitiv terapi og laserbehandling for hår- og føflekkfjerning. 

– Jeg har alltid interessert meg for kosthold. Til mange overvektige pasienter har jeg anbefalt magrere kost i tråd med myndighetenes råd, men de fleste ble tykkere, forteller Hanne.

Det samme gjaldt for ektemannen Juval, og i 2006 lå han på grensen til å utvikle diabetes. Han trente mer og spiste magrere, men blodsukkeret bare steg. Samtidig fikk han revmatiske smerteanfall i knærne, fingrene og hoften og fikk diagnosen leddgikt. Siden fikk Juval sterke smerter i akillessenene.

– Jeg hadde kraftig forhøyet betennelsestilstand og veldig høyt blodsukker. Dermed ble jeg satt på diabetesmedisinering og det betennelsesdempende og smertelindrende preparatet metrotrexat, sier Juval.

For å kunne jobbe tok han store doser Predninsolon kortison­tabletter hver dag.

MATGLEDE: - Vi bruker mye mer tid på kjøkkenet enn tidligere, sier familien Mayo. Sønnen Ronen er like ivrig som mamma og pappa og sendte en tegning til Dr. Sofie Hexeberg: «Takk for mitt nye liv.»
MATGLEDE: - Vi bruker mye mer tid på kjøkkenet enn tidligere, sier familien Mayo. Sønnen Ronen er like ivrig som mamma og pappa og sendte en tegning til Dr. Sofie Hexeberg: «Takk for mitt nye liv.» Vis mer

Les også: Trine lagde superjuice da datteren fikk kreft


Nye tanker
Juval slet seg gjennom dagene med smerter og medisiner. Siden fikk han hjelp ved Diakonhjemmets sykehus i Oslo, og han ble behandlet med preparatet Enbrel. Det virket øyeblikkelig, unntatt mot smertene i hælsenene. Samtidig forverret diabetesen seg.

I mellomtiden hadde Hanne lest seg opp på kosthold, blant annet Dr. Sofie Hexebergs teori om lavkarbo mot blant annet diabetes. Noe måtte gjøres for Juvals helsetilstand, og dessuten var både Hanne og barna lettere overvektige.

– Som leger har vi lært at fett er farlig, og at man skal spise magert. Vi ble også informert av revmatismeleger om at kostholdet ikke har noen betydning for revmatikere, sier Hanne.

Likevel valgte de i 2012 å justere kosten, og for ett år siden la ekteparet helt om til lavkarbo. For å få grundig kunnskap om opplegget, deltok paret, de to yngste barna og helsesekretærene på klinikken på Sofie og Erik Hexebergs kurs på Villajoyosa i Spania. 

– Det handler kort fortalt om å redusere karbohydrater, spise tilstrekkelig med fett, ren mat og å spise mindre. Vi lærte å lage veldig god, ren mat som metter og setter i gang fettforbrenningen, sier Hanne.

Etter få uker kunne Juval kutte ut alle medisinene mot diabetes, smerter og betennelser. Det var helt tydelig at leddsmertene forsvant i takt med at diabetes ble holdt i sjakk. Han gikk ned 6 kilo på tre måneder.

Ny energi: Hele familien Mayo har fått en bedre hverdag med lavkarbokost – bedre helse, normal vekt, mer overskudd, bedre søvn og jevnere humør. F.v. yngste datter Sarah, mamma Hanne og sønnen Ronen og pappa Juval.
Ny energi: Hele familien Mayo har fått en bedre hverdag med lavkarbokost – bedre helse, normal vekt, mer overskudd, bedre søvn og jevnere humør. F.v. yngste datter Sarah, mamma Hanne og sønnen Ronen og pappa Juval. Vis mer

Les også: – Jeg la om livsstilen i tide


Elsker å lage mat
Sønnen Ronen (11) er kanskje den ivrigste i familien. Han har gått ned 14 kilo, de 11 første på to måneder. Kun med ny kost, ikke slanking.

– Lavkarbomaten er sunn og holder lenger i magen. Før spiste jeg mye brød, lasagne, pizza, pasta, poteter og pommes frites. Det beste jeg spiser nå er entrecôte med champignonsaus og bær med fløte. Jeg anbefaler det til vennene mine, sier Ronen som elsker å lage mat. 

Også søsteren Sarah (16) tenker over hva hun spiser, men sammen med venner er det vanskelig.

– Jeg får lyst på det de spiser, for jeg elsker pizza. Når jeg spiser det, kan jeg få vondt i leddene og merker at humøret blir dårligere. Med lavkarbo er jeg i bedre form, sier Sarah.

Storesøster Leah (18) spiser også den nye maten hjemme. Mamma Hanne gleder seg over sine egne gevinster også, som mindre søtsug, bedre fordøyelse og søvn, mer overskudd og større tålmodighet. 

– Vi kan ikke ha ambisjoner om at barna vil spise lavkarbo, men det er fint at de ofte velger denne maten. Det viktigste er stabiliteten i blodsukkeret. Da er det heller ingen problemer med å holde vekten, sier Hanne som har gått ned fem kilo.

Sprer budskapet
Legeparet gir nå helt andre kostråd til sine pasienter som ønsker å gå ned i vekt. De har også deltatt på kurs med allmennlegeforeningen om lavkarbokosten.

– Kosthold har tidligere ikke vært et stort tema for leger. Nå sprer interessen seg. På 90-tallet kom kolesterolsenkende medisiner på markedet. Sammen med mange nye medisiner mot diabetes kunne pasientene fortsette å spise maten som gjør dem syke – det ligger mange økonomiske interesser bak, både i medisinal- og i matindustrien, sier Juval.

Legeparet sitter nå i styret i lokallaget i Vestfold for Kostreform, en nasjonal organisasjon som informerer befolkningen om ny viten om kost og dens innvirkning på helsen.

– Mat er medisin. Vi ser at lavkarbo har hjulpet flere pasienter med blant annet ME, leddgikt, Crohns sykdom, diabetes og overvekt, sier Hanne.


 

Lege Sofie Hexeberg
Lege Sofie Hexeberg Vis mer


Dette er lavkarbo 
Et kosthold hvor inn­taket av karbohydrater er maksimalt 130 g per dag eller 26 % av energien i maten. Karbohydrater fra brød, poteter, ris, pasta, brus og søt­saker bør erstattes med naturlig fett fra matvarer som fett kjøtt, fet fisk, egg, fete meieriprodukter, kaldpressede oljer, avokado, nøtter og frø.

Kilde: Dr. Sofie Hexeberg
 

Derfor virker kostholdet
Legen Juval Mayo kunne slutte med medisiner mot dia­betes og leddgikt. Dr. Sofie Hexeberg forklarer hvorfor: 

- Årsaken er et normalt og stabilt blodsukker, bedre forhold mellom omega-6- og omega-3-fettsyrer, fravær av melbasert mat, mindre tilsetningsstoffer og et mer næringsrikt kosthold.

For mye karbohydrater og omega-6-fettsyrer øker betennelsestilstander i kroppen. Det er lurt å kutte ut solsikke-, mais- og soyaolje. Fettkildene bør være mest mulig ubearbeidet, og gode kilder er naturlig fet mat, smør, kokosolje og olivenolje. Intoleranse for proteiner i kosten kan også fremme betennelser. Ved å droppe mat laget av korn fjernes proteinet gluten som mange reagerer på. Noen må også fjerne alt av melk, fordi de får ulike betennelses­tilstander av melkeproteiner.

Lavkarbo er bra for blant annet diabetes, høyt blodtrykk, overvekt, PCOS, ME, ­fibromyalgi, leddgikt, artrose, eksem, psoriasis, allergi, Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, irritabel tarm, hodepine, ulike psykiske lidelser.

 

Hanne og Juvals råd
Skaff deg kunnskap om lavkarbo via bøker og kurs. Se også Kostreform for bedre helse, www.kostreform.no. 

Regn med noen bivirkninger de første ukene, som sultfølelse, sukkerbehov og hodepine.

Mel inneholder mye karbohydrater som gir diabetes hos mennesker som er disponert for det. Reduser inntak av korn/mel, sukker, potet, ris og pasta samt frukt med høyt sukkerinnhold. 

Spis bær, mye grønt og animalsk protein fra alle former for kjøtt, fisk og egg. 

Tåler du melkeprodukter, spis de med høyest fettinnhold som ­fløte, seterrømme og meierismør, da de inneholder færrest karbo­hydrater. Fett virker meget mettende, så du spiser mindre porsjoner og sjeeldnere.

Her er noen av familien Mayos yndlingsoppskrifter. Prøv du også!

Friske og slanke med lavkarbo

Entrecôte med fløtestuede champignoner og blomkålris
(4 porsjoner)

200–250 g entrecôte pr. person
 
Fløtestuede champignoner:
400 g champignon
2 ss smør
2 dl kremfløte
1 ss soyasaus
salt og pepper
ev. litt revet sitronskall

Blomkålris:
1 blomkålhode
meierismør
salt

Gni entrecôten inn med Juvals krydderblanding, stek i meieri­smør.

Riv blomkålhodet fint. Legg det i en glassbolle med litt salt og noen store klatter smør. Legg plastfolie over bollen – den må ikke berøre blomkålen. Sett i mikrobølgeovn i 12 minutter på full effekt. Rør rundt.

Del champignonene i fire. Stek dem i en tørr stekepanne til ­væsken har fordampet. Ha i smør og brun soppen lett. Hell over kremfløte og soyasaus, og la det koke inn til passe konsistens. Smak til med salt og pepper. Litt revet sitronskall gir en pikant smak.

Server kjøttet med fløtestuede champignoner, blomkålris, dampede brekkbønner og cherry­tomater.

Juvals krydderblanding
2 ss spisskummen 
1 ts svart pepper
1 ts oregano
2 ss gurkemeie 
1 ts hvitløkpulver 
1 ts koriander 
1 ss paprika 
1 ts timian 
sesamfrø
salt

Knuses og blandes i en morter.
 

Friske og slanke med lavkarbo

Vanilje-panna cotta med bringebærsaus
(4 porsjoner)

3 gelatinplater
1 vaniljestang
2 dl helmelk
4 dl kremfløte

Bringebærsaus:
200 g bringebær
2 ss Sukrin

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i ca. 5 minutter.

Skjær vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Hell melk og fløte i en liten gryte sammen med vaniljefrø og -stangen. Kok opp, pass på at blandingen ikke brenner seg fast. Ta gryten av platen.

Klem vannet av gelatinplatene og ha dem i gryten. Rør godt rundt slik at det løser seg opp.
La dette trekke i 15 minutter så vaniljestangen rekker å gi fra seg smak. Ta ut  vaniljestangen, rør rundt så frøene virvler opp. Hell blandingen over i små porsjonsformer, få med alle frøene.

La formene stå ute til de har nådd romtemperatur. Sett dem i kjøleskapet i 3–4 timer før servering.

Lag sausen like før servering. Kjør bringebær og Sukrin i en blender til en jevn blanding. 
Server panna cottaen med bringebær til pynt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer