Påskemeny

Fristende påskemeny

Har du invitert nære og kjære på middag i påskeferien? Velg blant disse rettene og sett sammen din egen meny med smak av både påske og vår.

Fristende påskemeny
Publisert
Sist oppdatert
Rekecocktail med vaktelegg
Rekecocktail med vaktelegg Vis mer

Rekecocktail med vaktelegg

(4 porsjoner)

En lekker liten appetittvekker med reker og rogn som kan innlede ­påskemiddagen.

1 kg reker med skall
2 dl crème fraîche
4 ss majones
3 ss finrevet pepperrot
2 ss chilisaus ketsjuptype
4 ss hakket dill
noen dråper tabaskosaus
flaksalt
4 vaktelegg
4 blader romanosalat eller hjertesalat
50 g rød rogn

Servering:
ristet brød eller mørkt rugbrød

Skrell rekene. Bland så crème fraîche, majones, pepperrot, ­chilisaus, dill, tabasko og salt i en bolle. Vend i rekene.

Kok opp vann. Legg i vaktel­eggene, og kok ca. 3 minutter. 

Spyl eggene i kaldt vann, skrell og del dem i to. Vanlige egg trenger ca. 6–8 minutter koketid.

Fordel salat og rekerøre i 4 glass. Topp med egg, rogn og en dillkvist.

Tips: Det går like bra å toppe cocktailen med vanlige eggebåter.
 

Tomatpoteter og geitostyoghurt
Tomatpoteter og geitostyoghurt Vis mer

Tomatpoteter og geitostyoghurt

Tomatpoteter
(6 porsjoner)

En annerledes potetgrateng der potetbåtene ovnsbakes i tomatsaus. Stek potetene i samme ovn som ­steken hvis du har plass, eller hold steken varm godt innpakket, mens potetene steker.

6 store poteter
1 boks tomater 
1 boks vann
1 ss tørket timian
2 pressede hvitløkbåter
1 ss kyllingfond
flaksalt
nymalt pepper

Sett ovnen på 200°.
Vask og skjær hver potet i 8 biter, og legg dem i en ildfast form.
Bland tomater, vann, timian, hvitløk, fond, salt og pepper.
Hell det over potetene.
Bak formen midt i ovnen til potene er myke, ca. 45 minutter.

Geitostyoghurt
(6 porsjoner)

Chevreosten gir god smak til denne sausen som er perfekt til lammesteken.

3 dl gresk yoghurt
100 g geitost, type chèvre
2 ss olivenolje
flaksalt
nymalt pepper

Miks yoghurt, ost og olivenolje sammen, gjerne i en blender. 
Smak til med salt og pepper.
 

Tapenadespekket lammestek
Tapenadespekket lammestek Vis mer

Tapenadespekket lammestek

(6 porsjoner)

Mange av oss kan ikke tenke oss en påskeaften uten lammestek. Her en variant med smak av hjemmelaget tapenade, men du kan også få kjøpt ferdig på glass. Olivenblandingen er også deilig på toast som forrett.

1 lammestek med ben, ca. 2–3 kg
2–3 ss olivenolje
flaksalt
nymalt pepper
2 sitroner
2–3 hele hvitløk

Tapenade:
1 dl svarte oliven uten steiner
3 hvitløkbåter
4 ansjosfileter
2 ss kapers
2 ss fersk timian
revet skall av 1 sitron
2 ss olivenolje
nykvernet pepper

Lag tapenaden først. Hakk oliven, hvitløk, ansjos, kapers og timian for hånd. Bland i sitronskall, olivenolje og ­pepper.

Lag et snitt i lammesteken med en skarp kniv. Press inn tapenaden, og bind steken sammen med bomullstråd.

Gni steken inn med olivenolje, salt og pepper. Legg den i en langpanne. Stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av steken, termometeret må ikke støte mot bein. Legg delte sitroner og halve hvitløk rundt steken. Hell i litt vann.

Sett steken inn på rist på nederste rille i ovnen.

Stek ved 125° til termo­meteret viser ca. 62° for en rosa stek. Ta steken ut, pakk den godt inn i aluminiums­folie, og la den hvile og holde seg varm i ca. 10–15 minutter.

Skjær steken i tynne skiver ved servering.

Lammeskank
Lammeskank Vis mer


Lammeskank

(6-8 porsjoner)

Siden lammeskanker er blitt så populære, kan det lønne seg å bestille dem i kjøttdisken i god tid på forhånd. Kjøtt som får koke lenge blir ekstra mørt.

2 ss hvetemel (evt glutenfritt mel)
salt
pepper
8 lammeskanker
3 ss olivenolje
4 hele hvitløk delt i to
2 ss tomatpuré
1 ss brunt sukker
3 ½ dl rødvin
2 ½ dl portvin
2 rosmarinkvister
5 dl kraft (vann + kjøttbuljongterning)
ca. 1 kg småpoteter
smør til steking

Sett ovnen på 180º. Bland sammen mel, salt og pepper. Vask og tørk lammeskankene godt, og vend dem i melblandingen. Varm olje i en stor ­stekepanne, og brun lamme­skankene i porsjoner. Legg dem i en stor, ildfast form eller langpanne sammen med hvitløken.

Tilsett tomatpuré i steke­pannen, og la det surre i noen minutter under omrøring. ­Tilsett resten av ingrediensene og kok opp. Hell sausen over lammeskankene, og dekk ­formen med folie.

Stek skankene på nederste rille i ovnen i ca. 2 ½–3 timer, eller til kjøttet løsner fra beinet.

Kok potetene møre i lett ­saltet vann. Hell av kokevannet. Stek potetene i litt smør og strø på salt og pepper før servering.

Server lammeskankene med sausen, potetene og for eksempel bønner eller erter.
 

Trifle med aprikoser
Trifle med aprikoser Vis mer

Trifle med aprikoser

(4-6 porsjoner)

En trifle er virkelig den perfekte ­desserten når du har dårlig tid.

1 boks aprikoser, ca. 400 g
4–6 pasjonsfrukter
4–6 tykke skiver sukkerbrød
2–3 ss sitruslikør eller appelsinjuice
500 g kesam, original
1 ss vaniljesukker
revet skall av 1 sitron
hakkede pistasjnøtter
 
La aprikosene renne av og spar kraften. Skjær i båter. Ta ut innmaten av pasjonsfruktene.

Ta fram 4–6 høye glass. Legg en skive sukkerbrød i hvert, og drypp over likør eller appelsinjuice.

Bland kesam, vaniljesukker, sitronskall og 3 ss aprikoskraft.

Legg krem, aprikoser og pasjonsfrukt over kakebiten. Avslutt med krem og noen aprikosbåter. Topp med nøtter. Sett i kjøleskapet til servering.

Mandeltarteletter med pærer
Mandeltarteletter med pærer Vis mer


Mandeltarteletter med pærer

(6 stk.)

Raus dessert som smaker ekstra godt med en skje pisket krem eller is.

1 pakke fryst butterdeig
1 dl fast appelsinmarmelade
1 boks hermetiske pærer, 400 g
150 g kransekakemasse
50 g mandelspon

Tin deigen og del i 8 ruter. Kjevle rutene litt utover og legg på bakepapir på stekeplate. Rull opp kantene på deigen.

Fordel marmelade over deigen. Skjær pærer i båter og legg på.

Strø over grovrevet kransekakemasse og mandelspon.

Stek tartelettene midt i ovnen ved 200° i ca. 20 minutter. Server dem varme og nystekte med krem eller is.

Marengskake med sitronkrem og kiwi
Marengskake med sitronkrem og kiwi Vis mer


Marengskake med sitron og kiwi

(ca. 12 biter)

Kjært barn har mange navn. Dette er verdens beste med ny vri. Kaken er deilig å servere i påsken med sitronkrem, ­pinjenøtter og kiwi. Lemon curd kjøpes på glass i store dagligvarebutikker, men får du ikke tak i det, kan du heller bruke vaniljekrem blandet med pisket krem.

Bunn:
100 g mykt smør
1 ½ dl sukker
5 eggeplommer
4 ss melk
2 dl hvetemel
2 ts bakepulver

Marengs:
5 eggehviter
2 ½ dl sukker
50 g pinjenøtter

Fyll:
3 dl kremfløte
2 dl lemon curd
3 kiwi

Rør smør og sukker luftig. Rør i én eggeplomme om ­gangen. Tilsett melken og så melet, som blandes med ­bakepulver. Fordel røren i en langpanne med bakepapir 30 x 40 cm.

Pisk eggehvitene med ­halvparten av sukkeret til fast skum. Tilsett resten av ­sukkeret, og pisk til en seig marengs. Fordel marengsen over ­bunnen. Strø på pinje­nøtter.

Stek formen på nederste rille i ovnen i 30–35 minutter. Løft kaken ut på rist og avkjøl på papiret. Legg stekeformen over kaken.

Del kaken i to på midten. Pisk kremen. Rør lemon curd myk og vend i kremen. Skrell kiwifrukten og skjær i biter. Legg sammen bunnene med sitronkremen og kiwi imellom.

Sjokolademoussekake
Sjokolademoussekake Vis mer


Sjokolademoussekake

(ca. 10 biter)

En skikkelig påskekake pyntet med marsipankyllinger er ikke til å motstå! Kaken er drøy, for den er ganske mektig.

400 g kransekakemasse
5 eggehviter
1 ½ dl kokos


Sjokolademousse:
400 g mørk sjokolade
5 dl kremfløte
5 eggeplommer
revet skall av 1 stor appelsin

Pynt:
kakao
marsipankyllinger

Lag bunnene. Tegn to sirkler på 24 cm i diameter på bakepapir. Grovriv kransekakemassen. Pisk eggehvitene stive. Bland i kransekakemassen og kokos. Fordel røren ut i sirklene.

Stek bunnene midt i ovnen ved 175° i ca. 20 minutter. Avkjøl bunnene.

Smelt sjokoladen over vannbad. Pisk fløten til krem. Ta ­sjokoladen fra vannbadet, og rør i eggeplommer, en av gangen. Bland i appelsinskall og litt av kremen. Vend så forsiktig i resten av kremen.

Legg en av bunnene i en form, 24 cm, med løs kant. Fordel halvparten av sjokolademoussen over. Legg på den andre bunnen og resten av moussen. Dekk til med plastfolie, og sett kaken kjølig. 

Løsne kaken fra formen ved servering, og dryss over kakao. Pynt kaken med f.eks. marsipan­kyllinger.

Marsipankyllinger
Bland i litt gul konditor­farge i marsipan og form til små kyllinger. Bruk ­gjerne små metallformer. Dypp kyllingene i smeltet, mørk sjokolade.

 

 

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer