Rolf

Fyker vekten din opp og ned?

Hos noen kvinner kan vekta øke uvanlig mye i løpet av døgnet, mens kroppen kanskje ikke reagerer på vanlige slankekurer.

Publisert
Sist oppdatert
DETTE UNDERLIGE fenomenet kan inntreffe hos både unge og middelaldrende kvinner og kan ikke forklares med de vanlige årsakene til vektøkning. De går heller ikke ned i vekt med de vanlige slankemetodene.De fleste formelig eser ut i løpet av dagen, men er slankere i kroppen om morgenen. Andre kan oppleve til dels store døgnvariasjoner som ikke følger et fast mønster. Mange kan få plutselig vektøkning etter måltid eller etter fysisk aktivitet, eller når de blir syke.Felles for alle disse er at ingen blodprøver eller andre undersøkelser kan gi svar på hvorfor dette skjer. De får derfor heller ingen hjelp eller behandling. Opp gjennom årene har jeg hatt noen av disse kvinnene som pasienter. Her skal jeg dele med deg av mine erfaringer:1. Mange skiller ut for lite væske av kroppen, og noen mye mindre enn det de drikker i løpet av dagen. Selv om noen derfor prøver å drikke mindre, vil tilsvarende mindre komme ut. Dette kan skyldes flere forhold, men ofte skyldes det at nyrene skiller ut for lite væske eller at for mye væske bindes i kroppens vev.2. Andre skiller ut for lite mineralsalter, slik at det over tid samles for mye væske i kroppens bløtvev. Mange har et natriumoverskudd som da binder væsken og dermed reduserer utskillelsen via bl.a. nyrene. Vær oppmerksom på at dette ikke behøver å gi en høy natriumverdi på blodprøven som man skulle tro, men kan like godt vise litt for lav eller normal natrium på grunn av fortynningseffekten fra væskeoverskuddet i vevene.Hos noen kan årsaken være for høyt saltinntak i kosten over mange år, men de fleste har helt andre årsaker til dette. F.eks. kan mye eller langvarig stressbelastning, og gjerne kombinert med mye kaffedrikking som medfører en svært høy natriummengde i kroppen.3. Noen kan ha betydelig vektøkning med eller uten økt bukomfang straks etter måltid. Dette kan skyldes utvikling av kroppslige, avanserte intoleranse overfor noen eller mange ulike matvarer. Slike intoleranse skaper en betennelsestilstand i kroppens bløtvev og medfører dermed metabolske og sirkulatoriske forstyrrelser som gir vektøkning. Dette er intoleranse som kan være vanskelig å avdekke, men en metabolsk analyse kan være til stor hjelp for mange.4. Vektøkningen kan komme av store stoffskifteforandringer og en kombinasjon av for lite tyroksinproduksjon i skjoldbruskkjertelen, og samtidig andre mangler og ernæringsforstyrrelser som forverrer stoffskiftet. Mange har likevel normale blodprøver, men de kan ha for høy kalsium, natrium og kobber og for lav kalium og selen som vil forstyrre og redusere stoffskiftet i vevene betydelig.Dr. LunengKartlegg hva som skjerRegistrer og skriv ned alt som skaper uvanlige og plutselige vektøkninger og utesing i kroppen i løpet av dagen og gjennom en hel uke. Finn deretter en dyktig lege, ernæringsfysiolog, eller annen fagperson med kunnskap og erfaring med slike tilstander og rådfør deg med vedkommende. Ikke gi deg før du har funnet de riktige svarene og løsningen på dette problemet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer