JULEPYNT: – Jeg lager små installasjoner med en blanding av gammelt verktøy, malingsbokser, river, rekved og glitter av ulike slag, sier Nora-Lise. Redesign er et viktig stikkord i julehagestua hennes. Foto: Irene Jacobsen
JULEPYNT: – Jeg lager små installasjoner med en blanding av gammelt verktøy, malingsbokser, river, rekved og glitter av ulike slag, sier Nora-Lise. Redesign er et viktig stikkord i julehagestua hennes. Foto: Irene JacobsenVis mer

Julehjem

Fyller hagestua med 1000 nisser, engler og julemus

Hjemme hos Nora-Lise Fredriksen (63) får julepynten stå helt frem til 3. februar.

Nora-Lise Fredriksen (63) åpner, i rød paljettkjole og med et stort smil: – Velkommen inn, det er jo snart jul!

For fire år siden flyttet hun tilbake til hjembyen sin, Skudeneshavn, lengst sør på Karmøy. «Mammaen til Hanne Sørvaag», sier de som kjenner best til datterens musikk-karriere.

I Stavanger er hun like gjerne «Nora-Lise, norsklæreren på ungdomsskolen». På Karmøy har hun blitt til «husflidsdama», etter de par siste årene som leder for Sør-Karmøy Husflidslag. Kreativiteten i familien viser seg på mange måter. Nora-Lise syr, strikker, lager keramikk og har også begynt å skrive eventyr og små tekster på rim. Eventyret om nissejenta som ønsker seg ny lue til jul ligger klart til kveldens møte i husflidlaget. 

LES OGSÅ: Hildes nisser er så populære at det er 15 års venteliste på å få kjøpt en!

Juleverksted i stua

NOE GAMMELT, NOE NYTT: Den hvite nissen har Nora-Lise laget, her har den fått plass i den store musesenga. Julepynten er en blanding av gammelt og nytt, arvet, hjemmelaget og noen nye favoritter fra butikken. Foto: Irene Jacobsen
NOE GAMMELT, NOE NYTT: Den hvite nissen har Nora-Lise laget, her har den fått plass i den store musesenga. Julepynten er en blanding av gammelt og nytt, arvet, hjemmelaget og noen nye favoritter fra butikken. Foto: Irene Jacobsen Vis mer

– Det ser litt ut som et juleverksted her hos meg. Jeg har alltid mange prosjekter på en gang, forteller Nora-Lise og viser vei gjennom stua. Sysakene står framme, en plakat fra Hannes juleturné ligger innimellom trådsneller, skrivesaker, snorer og nøster.

– Det jo desember, den mest kreative tiden på året. Da jeg sluttet som lærer, lurte elevene veldig på hva jeg nå skulle finne på. Jeg svarte at nå skulle jeg sy, strikke, lage ting.

Nora-Lise overtok foreldrenes hus for fem år siden. Når november blir til advent, gjøres hagestua om til et julehus. Nissesamlingen har vokst jevnt og trutt, hun tror den teller mer enn 1000 nisser nå. Men her er også engler, en seng full av julemus, lykter og lys. Noe er kjøpt med hjem fra julemarkeder, mye er hjemmelaget. Barnebarnas to dinosaurer har fått plass i julekrybba – Fredrik (8) og Magnus (6) syntes nok bestemor manglet noe vesentlig i julesamlingen sin.

– Jeg har alltid vært opptatt av pynting. Da jeg var liten, lagde vi julekurver, lenker, lykter og papirpynt, vi limte på filt og gikk på arbeidsstue. Senere, da jeg ble eldre og tok styringen selv, begynte jeg også å sy og lagde juleverksted med barna. 

Nissejenta med  de ekstra fine strømpebuksene er resultat av et redesign som dattera Hanne ikke var like glad for. Det var nemlig hennes strømpe som fikk et nytt liv på nissen.

NISSER I TRENGSEL: I slutten av november blir hagestua pyntet til jul, og sånn står det helt til 3. februar. Foto: Irene Jacobsen
NISSER I TRENGSEL: I slutten av november blir hagestua pyntet til jul, og sånn står det helt til 3. februar. Foto: Irene Jacobsen Vis mer

LES OGSÅ: Se Ragnes nydelige julehjem

Halvgjort og velgjort

En lilla strikkeengel med oransje hår balanserer øverst i en vase full av juletrekuler. Sånn ser nemlig en typisk hjemmelaget engel ut her i huset, den trenger slettes ikke være hvit. 

– Jeg lager altfor mange ting, og jeg begynner på altfor mange ting. Langt fra alt blir ferdig. Englene mine har ofte både hår og kjoler i alle retninger, og når de nesten er ferdige, men så klare at de kan settes fram, da begynner jeg heller på noe nytt, forteller hun og ler.

«Du må gjøre tingene dine ferdig», tipset damene i husflidlaget da Nora-Lise begynte å vanke der. Hun vet de har rett, og hun jobber med saken.

– Jeg er litt sånn på mange områder, ikke engang en kakeoppskrift lager jeg lik to ganger. Hvorfor trenger den egentlig å være lik hver gang?

LES OGSÅ: Jul behøver ikke være nisser og rødt

Julepynten får stå helt til 3. februar i hagestua hennes, da har hun fødselsdag. 4. februar ryddes julepynten ned i eskene og havner på loftet. Og så blir julestua til en vårstue.

– Den kreative biten handler for meg veldig mye om å lage små tablåer og installasjoner. Hvert år settes tingene sammen på en ny måte. Jeg tenker ofte at det er som med livet, vi har hele tiden muligheten til å forandre. Men ofte handler det også om å forsone seg med de ulike fasene i livet. Etter at jeg sluttet som lærer, tenkte jeg ofte på at jeg aldri mer skulle gå inn i et klasserom, at denne tiden var over. Det var lenge et savn. Men nå er det en ny epoke.

HJEMMELAGET TRE: Sør-Karmøy Husflidslag sitt juletre drysser ikke. Det er hjemmelaget, «spøta», som de gjerne sier på Karmøy. Ideen kom fra Spania, men her er den lokale varianten. Nora-Lise overtok ledervervet for to år siden etter Gunnvor Ferkingstad (t.v.). Foto: Irene Jacobsen
HJEMMELAGET TRE: Sør-Karmøy Husflidslag sitt juletre drysser ikke. Det er hjemmelaget, «spøta», som de gjerne sier på Karmøy. Ideen kom fra Spania, men her er den lokale varianten. Nora-Lise overtok ledervervet for to år siden etter Gunnvor Ferkingstad (t.v.). Foto: Irene Jacobsen Vis mer

Husflid hele uka

Sør-Karmøy Husflidlag har over 100 medlemmer. Her har Nora-Lise funnet en stor ny vennegjeng med felles interesser. Det er et over gjennomsnittet aktivt lag, de holder til i den gamle Tåkelurfabrikken midt i Gamle Skudeneshavn. Hver eneste kveld fra mandag til fredag er det aktivitet i huset. Her er strikke- og heklekafé, en etasje full av store gulvvever og bildevever. Selv leder hun en gruppe som redesigner klær, noen driver med filting av ull og silke, andre quilter. De har til og med en egen ungdomsgruppe, og hver eneste lørdag er det kafé. Sommerstid er kafeen åpen sju dager i uka. Siden januar 2015 har Nora-Lise vært leder for det store husflidslaget.

–  Lenge har utfordringen vært at det bare er 60-, 70- og 80-åringer i husflidslaget, nå har vi plutselig fått mange nye 40-åringer. Til og med 30-åringer, forteller hun.

Og lurer du på hvorfor? 

– Det er den store strikke og heklebølgen sin skyld alt sammen. Det strikkes så mye flott om dagen at jeg blir helt imponert! 

LES OGSÅ: 7 sanger som garantert gir julestemning

SAMLER FAMILIEN: Alle årene mens hun bodde i Stavanger dro familien hjem til Skudeneshavn til jul, nå drar Nora-Lise til eldstedattera Christine i Oslo. Yngstedattera Hanne Sørvaag (bildet) har en travel førjulstid med julekonserter, men når jula ringes inn, er hele familien samlet.
                 Foto: Espen Braata/VG/NTB scanpix
SAMLER FAMILIEN: Alle årene mens hun bodde i Stavanger dro familien hjem til Skudeneshavn til jul, nå drar Nora-Lise til eldstedattera Christine i Oslo. Yngstedattera Hanne Sørvaag (bildet) har en travel førjulstid med julekonserter, men når jula ringes inn, er hele familien samlet. Foto: Espen Braata/VG/NTB scanpix Vis mer

Bruktbutikk

Samlegleden har også gitt seg utslag i en annen ny aktivitet. Sammen med Solveig Sunde driver hun en bruktbutikk i Skudeneshavn. Alle inntektene gir de vekk. De støtter to ulike prosjekter i Kambodsja, to i Sierra Leone, et prosjekt i Ukraina, og gir penger til Leger Uten Grenser og Frelsesarmeen. Og innerst i butikklokalet har de selvsagt innredet seg en liten sykrok. Noe redesignes før det havner i butikken. De nydelige strikkevottene de fikk inn før jul, helt sikkert laget av noen som også hoppet videre til neste prosjekt da bare tommelen sto igjen, er blitt gjort ferdig. I jula lånes vottene ut til en nisse på husfliden, og i januar er det bare å dukke opp i bruktbutikken om du trenger et par.

– Hva er det beste med julen for deg?

– «Mykje lys og mykje varme», smiler Nora-Lise.

– Førjulstiden er magisk med all stemningen det går an å skape, alle nissene og englene som skal pakkes opp og settes sammen i tablåer. Tenk om vi bare kunne dempe litt ned på gavene, da er det koselig både å gi og å få. Samtidig tenker jeg at julen er tiden for å strø om oss med gaver til dem som trenger det, både de som er nær oss og langt borte.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: