(Til 4 personer)Du kan i teorien fylle disse dampede melbollene med hva du vil, så lenge fyllet ikke er for rennende og ingrediensene noenlunde finhakket.En typisk dim sum-rett i vårrullgata. Dim sum er en samlebetegnelse for små lunsjretter.Dette er et enkelt og velsmakende alternativ. Deigen:1 pakke fersk eller tørr gjær2,5 dl lunkent vann11-12 dl hvetemel1/4 dl sukker2 ss vegetabilsk olje1 1/2 kopp kokende vann2 ss sesamfrøoljeDenne deigen er tidkrevende å lage, og det går an å få kjøpt deigmikser i asiatiske spesialforretninger. Smaken og konsistensen du oppnår med hjemmelagd deig, er imidlertid verdt strevet.Løs gjæren i lunkent vann. Ha i 2,5 dl av hvetemelet og rør til røren er fri for klumper. Dekkmed et kjøkkenhåndkle og la røren stå og heve i 1 time. Rør sukker og vegetabilsk olje uti kokende vann. Rør godt, avkjøl til væsken er lunken og ha den i gjærblandingen. Ha i resten av hvetemelet. Kna deigen til den er myk og seig, minst fem minutter. Smør en bolle med olje innvending, ha deigen oppi,dekk med et fuktig håndkle og la deigen heve i cirka 2 timer. Del deigen i to og kna begge deigene i to minutter hver. Rull deigen ut i to pølser, cirka 30 centimeter lange og fem centimeter brede. Kutt hver pølseopp i 12 biter (til sammen 24). Trykk hver bit flat med håndbaken og kjevle dem runde,omtrent åtte centimeter i diameter.Pensle sirklene med sesamolje før du legger i fyllet.Fyll av svinekjøtt2 ss solsikkeolje1 sjalottløk1 fedd hvitløk800 g svinebiff2 ss light soyasaus2 ss østerssaus1 ss sukker1 ss maisenna, oppløst i 2 ss vann eller kyllingbuljongVarm en wok og ha i 2 ss olje. Finhakk sjalottløk og hvitløk. Skjær kjøttet i bitte små biter.Fres løk og hvitløk 1/2 minutt. Rør hele tiden. Ha i kjøttet og rørestek et minutt eller to. Hai soyasaus, østerssaus og sukker. Rør godt og ha i maisennablandingen. Rørestek til blandingen er ganske tykk, i alle fall ikke flytende (dette går ganske raskt). Ha alt i en bolle og avkjøl til romtemperatur.Du har nå en mengde utkjevlede deigklumper foran deg og skal fylle dem. Klipp et bakepapir i passende små kvadrater. Legg fyllet i midten av deigsirklene. Løft deigen opp på begge sider av fyllet og klem godt sammen og vri slik at bollene lukkes.Legg hver bolle på et lite flak bakepapir på et brett. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la dem heve i cirka 30 minutter. Legg dem forsiktig over på risten i en dampgryte eller påristen i en kinesisk dampkurv, hvis du har en (se bildet).Damp dem over fosskokende vann i 10 minutter.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger