(Til 4 personer)
Du kan i teorien fylle disse dampede melbollene med hva du vil, så lenge fyllet ikke er for rennende og ingrediensene noenlunde finhakket.
En typisk dim sum-rett i vårrullgata. Dim sum er en samlebetegnelse for små lunsjretter.
Dette er et enkelt og velsmakende alternativ.
Deigen:
1 pakke fersk eller tørr gjær
2,5 dl lunkent vann
11-12 dl hvetemel
1/4 dl sukker
2 ss vegetabilsk olje
1 1/2 kopp kokende vann
2 ss sesamfrøolje
Denne deigen er tidkrevende å lage, og det går an å få kjøpt deigmikser i asiatiske spesialforretninger. Smaken og konsistensen du oppnår med hjemmelagd deig, er imidlertid verdt strevet.
Løs gjæren i lunkent vann. Ha i 2,5 dl av hvetemelet og rør til røren er fri for klumper. Dekk
med et kjøkkenhåndkle og la røren stå og heve i 1 time. Rør sukker og vegetabilsk olje ut
i kokende vann. Rør godt, avkjøl til væsken er lunken og ha den i gjærblandingen. Ha i resten av hvetemelet. Kna deigen til den er myk og seig, minst fem minutter.
Smør en bolle med olje innvending, ha deigen oppi,dekk med et fuktig håndkle og la deigen heve i cirka 2 timer. Del deigen i to og kna begge deigene i to minutter hver. Rull deigen ut i to pølser, cirka 30 centimeter lange og fem centimeter brede. Kutt hver pølse
opp i 12 biter (til sammen 24). Trykk hver bit flat med håndbaken og kjevle dem runde,
omtrent åtte centimeter i diameter.
Pensle sirklene med sesamolje før du legger i fyllet.
Fyll av svinekjøtt
2 ss solsikkeolje
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
800 g svinebiff
2 ss light soyasaus
2 ss østerssaus
1 ss sukker
1 ss maisenna, oppløst i 2 ss vann eller kyllingbuljong
Varm en wok og ha i 2 ss olje. Finhakk sjalottløk og hvitløk. Skjær kjøttet i bitte små biter.
Fres løk og hvitløk 1/2 minutt. Rør hele tiden. Ha i kjøttet og rørestek et minutt eller to. Ha
i soyasaus, østerssaus og sukker. Rør godt og ha i maisennablandingen. Rørestek til blandingen er ganske tykk, i alle fall ikke flytende (dette går ganske raskt). Ha alt i en bolle og avkjøl til romtemperatur.
Du har nå en mengde utkjevlede deigklumper foran deg og skal fylle dem. Klipp et bakepapir i passende små kvadrater. Legg fyllet i midten av deigsirklene. Løft deigen opp på begge sider av fyllet og klem godt sammen og vri slik at bollene lukkes.
Legg hver bolle på et lite flak bakepapir på et brett. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la dem heve i cirka 30 minutter. Legg dem forsiktig over på risten i en dampgryte eller på
risten i en kinesisk dampkurv, hvis du har en (se bildet).
Damp dem over fosskokende vann i 10 minutter.
