1 kg hvetemel/600 g hvetemel og 400 g fin sammalt hvetemel
5 dl lunkent vann
2 pakker tørrgjær
1 ss salt
2 ss sukker
Bland alt det tørre. Varm opp vannet og kontroller temperaturen ved å ta litt vann på en teskje og helle det over innsiden av vristen, over pulsåren. Området er følsomt for varme, og hvis du ikke kjenner vannet, har det perfekt kroppstemperatur.
Smuldre gjæren i vannet og la det stå til gjæren har løst seg helt opp. Ha melet i en bolle og tilsett vann litt og litt til det er mulig å ta deigen ut og kna den på benken. Kna i minst 10 minutter. Sett deigen lunt og hev i cirka 1 time, til deigen er dobbelt så stor. Elt deigen i nye 10 minutter og del den i to like store deler.
Ta den ene delen og kjevle den ut til en stor flate og legg på fyll i et passe tynt lag, cirka 0,5 centimeter. Vi har brukt ost og skinke som fyll, men her er alt mulig:
sjokoladepålegg.
Rull sammen deigen og putt den i en brødform med skjøten ned. Pensle med sammenpisket egg eller olivenolje.
Ta den andre deigen og del den i 3. Rull delene til 3 like lange pølser, legg pølsene ved siden av hverandre og skjøt dem sammen i den ene enden. Flett deigen så du får en stor
flette og lag en skjøt i den andre enden. Putt den i en brødform med skjøtene ned og pensle med egg eller olivenolje.
Brødene stekes på midterste rille på 175° i cirka 40 minutter.

