Dele bilder av barn:

Går i strupen på foreldres bildedeling i sosiale medier

- Barn blir mer sårbare og lettere ofre for overgripere, fastslår datadetektiven.

DELE BILDER AV BARN: Mia Landsem reagerer sterkt på deling av barnebilder. I mange år har hun jobbet mot spredning av bilder, overgrep og digital vold på nettet. Foto: Privat
DELE BILDER AV BARN: Mia Landsem reagerer sterkt på deling av barnebilder. I mange år har hun jobbet mot spredning av bilder, overgrep og digital vold på nettet. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var forrige uke influenser og tidligere Paradise Hotel-deltaker Elin Bergius (29) delte en oppfordring til sine følgere på Instagram, om å følge kontoen også til hennes sju år gamle datter.

Innlegget fikk mange sterke reaksjoner.

En av dem som allerede hadde begeret fullt, var Mia Landsem (26). I lengre tid har hun sett seg lei både på at influensere og foreldre generelt legger ut bilder av barn som potensielt kan misbrukes.

Det er på sin egen instragramkonto hun et kraftig oppgjør.

Som datadetektiv og etisk hacker i «Orange Cyberdefense» vet hun så altfor godt hvordan det som anses som helt uskyldige bilder kan misbrukes på det groveste når det kommer i feil synsfelt.

- I mitt arbeid ser jeg ufattelig mye videomateriale av barn og ungdom i Norge som misbrukes og spres i diverse forum av overgripere og pedofile.

- Jeg ser at de tar skjermbilder og og filmer et bilde eller en video av barn som danser i forum, om det er bilde av barn lettkledd med et lite skjørt, eller at de bader på badeplassen eller på stranda, og du kan jo tenke deg hva ellers de gjør med bildematerialet her for sine egne seksuelle nytelse.

Hva gir deg retten?

I det engasjerte innlegget stiller datadetektiven videre flere ledende spørsmål, både til foreldre som oppretter egen konto til barna og som deler mye i egne kanaler.

- Hva gir deg rett til kjære forelder, å lage en profil av ditt barn på nettet som barnet ikke en gang styrer selv? Et barn som ikke er gammelt nok til å ha sosiale medier. Og til å legge ut utallige bilder og videoer på din helt egne åpne profil? Om så det er hundre følgere eller tusenvis, det har ikke noe å si, det ligger offentlig, poengterer Landesem før hun kommer med følgende hjertesukk:

- Jeg lurer litt på hva man tenker med - eller om man tenker i det hele tatt.

Gjør barna mer utsatte

Foreldres deling av bilder og video av barn og informasjon, regnes å være en av de største grunnene til identitetstyveri i fremtiden, understreker Landsem videre.

Ikke minst kan bildedelingen gjøre barn utsatte for det mange foreldre frykter:

- Barn blir mer sårbare og lettere ofre for overgripere, fastslår datadetektiven.

LANDSKJENT: Mia Landsem ble landskjent i 2018 etter å ha fortalt om sitt arbeid mot ulovlig deling av nakenbilder. Foto: Privat
LANDSKJENT: Mia Landsem ble landskjent i 2018 etter å ha fortalt om sitt arbeid mot ulovlig deling av nakenbilder. Foto: Privat Vis mer

Nettopp tilsynelatende uskyldige ting som å dele hva som er favorittmaten eller fargen til barnet, eller hvilken bamse eller fotballag barnet liker best, kan en overgriper bruke til sin fordel om hen forsøker å komme i kontakt med barnet på sosiale medier, forklarer hun.

- Jeg ser med egne øyne hvordan det her misbrukes av groomere, overgripere og pedofile, hvordan de bruker informasjon både foreldre og barn har lagt ut om seg selv på nettet, til å skape en relasjon.

Retten til privatlivets fred

I tillegg slår Landsem et slag for den generelle retten både store og små har til privatlivets fred, og retter skytset spesielt mot influensere som ved å dele bilder av barna, også tjener penger på dette.

- Selv om du kun legger ut det du ser som hyggelige og morsomme bilder og videoer, så har også barnet ditt en vakker dag rett til å være anonym og rett til et eget privatliv. Og det hjelper ikke hvis mamma og pappa har lagt ut 100.000 bilder på Instagram, sier Landsem og kommer også med følgende betimelige påminnelse:

- Om det så er en video med «jeg elsker deg, mamma» og hyggelige ting, så var det ment til deg og ikke tusenvis av andre følgere.

- Nå må vi få inn regler som beskytter barna rett og slett fra sine egne foreldre, og andre voksne på hvordan de blir delt på nettet, for det her er helt sykt, fastslår datadetektiv Landsem videre.

Hun kommer med en generell oppfordring til alle foreldre om ta en ekstra gjennomgang av sine sosiale medier. Og spørre seg: Selv om det er et hyggelig bilde, må det ligge der til alle sammen? Eller kan det deles privat i en familiechat?

For barns rett til privatliv, den er faktisk viktigere enn foreldrenes lyst og såkalte rett til å dele.

Ønsker ikke å totalforby

I et senere innlegg på instagram presiserer Mia Landsem at hun aldri snakket spesifikt om noen influensere, men mente innlegget som en påminnelse til alle foreldre.

- Dette handler ikke om et hyggelig turbilde. Men om mengden, samt hvilke bilder man deler. Som av barn i bikini eller som danser på en tilsynelatende søt måte.

Til en av følgerne som delte sin irritasjon over innlegget, og mente at «folk må da i all verden få legge ut bilde av sine egne unger på IG», presiserte Landsem igjen at hun ikke ønsker å totalforby deling av barnebilder, men at foreldre unngår bilder som inneholder det hun beksriver som «sensitiv/flau/privat inofrmasjon, begrense mengde, og unngå nakenhet/lettkledd som du ser misbrukes».

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer