Oppussing

Går oppussingen på parforholdet løs?

En vanlig årsak til samlivsproblemer.

PUSSE OPP STUA, SOVEROMMET,  KJØKKENET OG GANGEN?: Bli enige råder samlivsterapeut Solveig Vennesland, hvis ikke kan samlivet fort lide. Foto: Fotolia
PUSSE OPP STUA, SOVEROMMET, KJØKKENET OG GANGEN?: Bli enige råder samlivsterapeut Solveig Vennesland, hvis ikke kan samlivet fort lide. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO:  «Morten» tok kontakt med samlivsterapeut Solveig Vennesland fordi han var lei av at konas oppussingskrav.

Han er nok ikke alene om å føle på dette.

Ifølge Prognosesenteret pusset vi nordmenn opp for 60 milliarder i 2012, og ligger helt i verdenstoppen når det kommer til oppussing. 

Lei av oppussing

«Jeg trenger råd. For noen år siden overtok min kone og jeg mine foreldres hus, et gammelt, men godt vedlikeholdt hus. Vi var enige om at huset var helt greit å flytte inn i, selv om vi ønsket å pusse opp på sikt».

Han skriver videre at allerede etter noen måneder ville kona sette i gang. Det begynte med barnas rom, så gangen og kjøkkenet, og så sto badet for tur.

«På grunn av økonomien gjør vi mye selv. Men nå synes jeg oppussingen har tatt helt overhånd. Jeg har lange dager på jobb, og kona forventer at jeg bruker all fritid på huset. Jeg føler det som et press, men jeg vil nødig skuffe kona. Jeg begynner å angre på at vi ikke ble i vår gamle leilighet», skriver Morten.

LES OGSÅ: Forelsket i en annen enn partneren din?

Si i fra!

- Du er ikke alene om dette, svarer terapeuten.

Samlivsterapeut Solveig Vennesland
Samlivsterapeut Solveig Vennesland Vis mer

- Halve Norge pusser opp! Bare noen pusser opp fordi det trengs, de fleste gjør det for forandringens skyld.

Mange kvinner trenger å ha det lekkert rundt seg for å trives. Derfor er det flest kvinner som ivrer for oppussing. Men mange tenker ikke over at oppussing kan ta pusten fra partneren og livet av parforholdet. 

- Jeg oppfordrer deg til å si fra om det presset du føler. For alt henger sammen, jobben, foreldreroller og parforhold. Og hverdagstrivselen! Men samtidig som du setter foten ned overfor kona, så prøv å forstå at hun trenger, mer enn deg, forandring hjemme for å trives, sier Vennesland.

LES OGSÅ: Går svigermor deg på nervene?

Lag en oversikt!

Det går an å få til begge deler. Ta en felles gjennomgang av arbeidet videre. Bli enige om hva som er rimelig for at dere begge skal bli fornøyd.

Lag en tidsplan og en økonomisk oversikt. Sett dette i sammenheng med oppgaver og aktiviteter dere ellers har og ønsker mer av.

- Min erfaring er at sex og samliv altfor ofte havner på jumboplass i en lang oppussingsperiode, sier samlivsterapeuten. 

Oppussingsprosjekt: Det er hyggelig å gjøre noe sammen hvis begge to er like engasjert. Hvis ikke, kan det lett blir krangling. Foto: Fotolia
Oppussingsprosjekt: Det er hyggelig å gjøre noe sammen hvis begge to er like engasjert. Hvis ikke, kan det lett blir krangling. Foto: Fotolia Vis mer

Denne saken har tidligere stått på trykk i Allers.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer