SVIGERMOR: En uerstattelig støtte for mange, men ikke for alle ... Foto: Gina Sanders - Fotolia
SVIGERMOR: En uerstattelig støtte for mange, men ikke for alle ... Foto: Gina Sanders - Fotolia Vis mer

Svigerforeldre Fra Helvete

Går svigermor deg på nervene?

En konflikt kan ødelegge hele familien, advarer samlivsterapeut.

Publisert

ALLERS.NO: Det er gjerne våre nærmeste vi også kan ha de mest intense konfliktene med, og det er urealistisk at det aldri oppstår uenigeter.

Men, er du ofte uenig med svigermor og svigerfar? Konlikter mellom generasjoner kan være svært skadelig for familien, og spesielt barna.

Det skriver samlivsterapeut Solveig Vennesland.

LES OGSÅ: Slik takler du svigermor

Her kan du lese hvilke råd hun har til deg som strever med forholdet til svigermor:

Det er ikke lett med svigers. Generasjonsproblemer kan være blodig alvor som river i sjela, når for eksempel besteforeldre utestenges fra barnebarna av sin svigerdatter som ikke orker mer av svigermor som invaderer dem. Eller når sønnen må dra alene til sine foreldres søndagsmiddag, fordi kona hans ikke føler seg akseptert av svigermor.

Konfliktnivået mellom generasjonene kan være så høyt at det kan ødelegge hele familier.
Problemet er at barnefamilier ikke tåler å ha konflikt mellom foreldre og svigerforeldre på sikt. Det bryter mot den naturlige kontakten i familien, og skaper avstand i de unges samliv.

LES OGSÅ: Sitter moren din fast i offerrollen?

Og generasjonskonflikter går ikke over av seg selv. Man må selv ta tak, og det må være vilje hos alle til å få det bedre. 

I folkediktningen blir svigermor fremstilt som slem, og farlig for svigerdatteren. I vitser er hun latterlig, overvektig, sleip og en plage. Men svigermorrollen har et ufortjent dårlig rykte. Det vrimler av omsorgsfulle og vennlige svigermødre som er gull verdt for dagens par og barnefamilier. 

ALLERS-EKSPERT: Samlivsterapeut Solveig Vennesland. Foto: Privat
ALLERS-EKSPERT: Samlivsterapeut Solveig Vennesland. Foto: Privat Vis mer

Og ikke sjelden blir svigermor brukt og utnyttet som barnevakt og ekstrahusmor, fordi de unge foreldrene har det for travelt selv. 

Det er det unge paret som bryter kontakten mellom barna og besteforeldrene, meget sjeldent omvendt. Det kan ofte være gode grunner til det, og skylden kan ligge på begge sider. Men det kan oppleves som en skam for besteforeldre å bli utestengt.

Dårlige relasjoner snakker vi ikke høyt om. Å utestenge sine barn fra besteforeldre og nære slektninger er farligere enn mange tror. Barna kan bebreide deg siden, og da kan toget være gått. 

LES OGSÅ: Forelsket i en annen enn partneren din?

Råd til unge foreldre 
Gi opp krigen, for barnas skyld. Selv om ikke du fordrar dine svigerforeldre, bør du passe deg så du ikke overfører dette til dine barn. Det er godt mulig å løse svigerkonflikter. Men bare gjennom åpenhet og respekt fra begge parter. I vårt travle samfunn prioriterer vi ikke nok tid til å bli kjent med hverandre i storfamilien. 

Derfor oppfordrer jeg: Vis interesse og engasjement. Spør hvordan dine svigerforeldre har vokst opp, og hvilke valg og muligheter de har hatt i livet. 

Og husk: Kvinner skal alltid ordne opp i familiekonflikter. Men det er utrolig viktig å få mennene på banen. Bare når alle drar i samme retning kan det bli varig endring.

LES OGSÅ: Når barnet ditt ikke vil feriere med stefamilien

TOO MUCH? Myten om svigermødre er at de blander seg inn i litt for mye, men for mange hadde ikke hverdagen gått rundt uten dem.  Foto: GordonGrand - Fotolia
TOO MUCH? Myten om svigermødre er at de blander seg inn i litt for mye, men for mange hadde ikke hverdagen gått rundt uten dem. Foto: GordonGrand - Fotolia Vis mer

Samme tak

Generasjonsboliger er inn igjen. I en hektisk hverdag er det en velsignelse å ha besteforeldre som er hjemme når barna kommer hjem fra skolen. Men å leve tett på hverandre krever tilrettelegging:

- Ha klare avtaler om når det er ok å besøke hverandre. Ikke alle setter pris på at folk buser inn og ut til stadighet.

- Husk at man skal ha gjensidig nytte av hverandre. Det er hyggelig å bruke besteforeldre som barnevakt, men husk at dere som er unge og friske også kan hjelpe de eldre med mye.

 -Avklar fordeling av økonomisk ansvar, spesielt for fellesutgifter.

Denne saken sto på trykk i Allers nr 32/2014 under «Ekspertens råd».

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer