Kultur & Underholdning

Garam dal og potetparantha

Rett av linser og flatt, ugjæret potetbrød.

Publisert
Sist oppdatert
Dal er en erkeindisk rett, og erstatter som regel kjøtt til hverdags. Dalen har navn etter krydderblandingen, som gir smak til linsene. Det kan kanskje se ut som mye løk, men løk er også en av de viktigste ingrediensene i det indiske kjøkkenet.

(Til fire personer)
2,5 dl røde linser
5 teskjeer tamarindpasta
1 ss sukker
2 ss garam masala
1/4 ts gurkemeie
1 ts chilipulver
1/2 ss spisskumfrø
1/2 ss sennepsfrø
3 hele røde chili
1 karriblad (fås tørket)
4 løk
3 tomater
2 fedd hvitløk
salt
2 ss solsikkeolje

Legg linsene i bløt i vann som så vidt dekker dem i 30 min. Finhakk 1 tomat og 1 løk, rør inn tamarinden og ha alt i en gryte sammen med bløtlagte, avrente linser. La det koke til
linsene er begynt å bli møre. Lag puré av 1 løk, 1 tomat, hvitløk, sukker, garam masala, gurkemeie og chilipulver i en hurtigmikser eller morter. Grovhakk resten av løkene og en tomat.

Varm olje i en panne og ha i kumminfrø, sennepsfrø og karribladet. La det frese i noen minutter. Ha i grovhakket tomat og løk og la det frese litt til. Ha i pureen med garam masala før du lar det frese enda litt til. Ha alt over i gryten med linsene. Smak til med salt og la det småputre i cirka 15 min.

PARANTHA
Parantha er en luksusutgave av chapati eller roti (indisk lefse). De er saftige og aromatiske
på grunn av krydderet og potetene. De holder seg i dagevis i kjøleskapet og passer til all slags kjøtt og fisk. Perfekte til dal fordi de er fyldigere i smaken enn vanlig chapati.

2 mellomstore poteter
1 ts malt koriander
1 ts malt spisskum
1 grønn chili
1 ts chilipulver
2 ts limejuice
salt
4 dl hvetemel
vann

Kok og skrell potetene. Mos dem og bland med koriander, spisskum, finhakket grønn chili (uten frø), salt, limesaft og chilipulver. Rør inn mel og vann til deigen har passe konsistens. Lag små boller av deigen og trykk dem flate, cirka 1 cm tykke. Kjevle dem ut på en godt
melet overflate. Legg dem mellom små stykker av bakepapir. Varm en stor stekepanne. Ha i godt med solsikkeolje eller ghee (klarnet smør) så paranthaene nesten kan frityrstekes. Stek ett og ett brød på høy varme til de bobler opp og blir brune. Legg dem over på et fat kledd med kjøkkenpapir så de får rent av seg fettet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer