Gavefri jul

- Gavefri jul klarer jeg ikke!

Den nye trenden med jul uten gaver er ikke noe for Jenny Jenssen.

JUL UTEN GAVER: Juledronninga Jenny Jenssen kaster seg ikke på trenden med gavefri jul. For henne kan ikke julekosen starte fort nok. FOTO: Eivind Senneset,TV 2/NTB
JUL UTEN GAVER: Juledronninga Jenny Jenssen kaster seg ikke på trenden med gavefri jul. For henne kan ikke julekosen starte fort nok. FOTO: Eivind Senneset,TV 2/NTB Vis mer
Publisert

Julen 2023 er det mange som har flagget at de vil kjøre gavefri julaften, både blant kjendiser og privatpersoner. Istedenfor gaver under treet, slår mange et slag for å dele opplevelser eller gode ord.

Trenden begynte allerede for flere år siden og ifølge TV2 oppga i 2022 fire av ti nordmenn at de ville ha gavefri jul. I 2023 spiller nok dårlig råd og høye renter også inn som årsak til at mange ikke vil eller kan legge gaver under juletreet.

Debatten har rast også hvorvidt man skal droppe å gi barna pakkekalender, og hvorvidt voksenkalendere faktisk tar bort noe som egentlig er barnas. Da KK intervjuet influenser Merete Gamst fortalte hun at hjemme hos dem dropper de pakkekalender i år, og lar istedenfor Rampenissen ta seg av daglige rampestreker, til glede for barna.

Men ikke alle er enig i å droppe pakkekalenderen. En som har tatt til ordet for pakkekalender er juledronning og artist Jenny Jenssen. Hun gleder seg hvert år til å lag pakkekalender til datteren Tilje, om hun har rukket å bli 17 år aldri så mye.

Dropper selve julegavene

Men i 2023 er det altså flere som sier at de vil droppe ikke bare kalendergavene, men også selve julegavene. Da KK intervjuet Linn Skåber i november 2023, fortalte hun at hun i mange år har droppet gaver i julen:

- Jeg begynte med gavefri jul for mange år siden, noe som er veldig befriende. Istedenfor har jeg valgt å erstatte gaver med noen oppsummeringer av året, og fine taler. Men det samme gjelder ikke for barn: Er det et barn rundt bordet, dunker vi barnet fullt med gaver, sa Linn Skåber til KK.

- Blir julegaver under treet

Når vi kontakter juledronninga Jenny Jenssen og spør hvordan hun stiller seg til den nye «trenden» med gavefri jul, svarer hun rungende, midt mellom to julekonserter under juleturneen:

- Gavefri jul, det klarer jeg ikke!!!, sier Jenny Jenssen (60).

Ja, med tre utropstegn, der altså.

Den folkekjære artisten utdyper at hun likevel ikke har tenkt til å gå helt bananas:

- Julegavene i år blir mere bruksting, ting som en har bruk for uansett. Som for eksempel mat, toalettsaker eller vin.

Hun utdyper at hun elsker julen, og at det er tiden for å unne seg litt ekstra, om man har mulighet. Og julaften hjemme i Asker skal helst vare så lenge som mulig:

- Jeg elsker å lage «lurepakker» det vil si at jeg pakker tingen inn i mange esker. Først en liten, så en større, så en enda større… Da blir det mye latter, og så varer julepakkeoppakkingen såååå mye lengre.

I november og desember er hun på turné for å spre julestemning, og har dermed en pause fra timene i Zumba, som hun underviser hver uke i Oslo og Drammen. KK fikk seg forresten en overraskelse da vi testet Zumbatime med Jenny Jenssen.

- Begynner julen etter Halloween!

Vi spør hva som gir Jenny Jenssen den beste julestemningen?

- Alle tradisjoner! kommer det momentant.

- Det er viktig for meg å videreføre dem til Tilje. Jeg elsker å pynte tidlig og vi har en avtale i familien om at dagen etter Halloween, da pynter vi til jul! Da er det frem med pynt, alle gamle nisser, lyslenker og levende lys. Det skaper sånn stemning. Og julemusikk, baking, pepperkakelukt, og adventskalender!

Vi intervjuer henne den siste dagen i november, altså dagen før årets julekalender skal opp:

- Jeg gleder meg som en liten unge til å fylle Tiljes adventskalender i natt. Den er alltid fylt opp når hun står opp på morgenen den første desember.

KVINNER OG KRONER: Forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand, og KK-redaktør Ingeborg Heldal hjelper deg å ta gode økonomiske valg i hverdagen. Kvinner og kroner er et samarbeid mellom KK og Storebrand. Video: Storebrand Vis mer

Heller ikke Jenny og ektemannen blir uten daglige overraskelser i desember:

- Tor og jeg har kalender med 24 Flaxlodd. Hvem vet, kanskje vi blir millionærer i adventstiden? avslutter en lattermild Jenny Jenssen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet