GAVE MED MENING: Se hvordan du kan hjelpe de som så sårt trenger det. Foto: NTB Scanpix
GAVE MED MENING: Se hvordan du kan hjelpe de som så sårt trenger det. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Julegave:

Gi en gave med mening

Dagens julegavetips kan glede familien din, men først og fremst noen som trenger det.

Da jeg var liten forsto jeg aldri hvorfor mamma og pappa sa at de ikke ønsket seg noe til jul. De skulle alltid bare ha denne tegningen. Av alt du kan ønske deg her i verden, så ønsker du deg en tegning?, tenkte jeg.

Men, så blir du eldre og du innser at du ikke trenger den nyeste iPhone-en til 8000 kroner, det tiende sneakers-paret eller kjolen som ligner på en du allerede har hengende i klesskapet.

For rundt deg er det bilder og videoer av små barn som står alene i hjemmene sine og venter på mamma og pappa. De står i et hus, om det en gang kan kalles det, som hverken har strøm eller vann. Klærne de har på kroppen er slitte og mat har de lite av. Det er da du innser at du egentlig ikke trenger noe som helst.

LES OGSÅ: Gunhild A. Stordalen: - Petter og jeg skal bli fit for fight for alt som venter oss i 2018

Gi en gave med mening

Vi er heldige vi som bor i Norge. De fleste av oss har det så bra at det er vanskelig å forstå, fatte og begripe hva som faktisk skjer ute i verden. Hvor mange mennesker som lider hver eneste dag. Men da er det også godt å vite at man kan hjelpe til. Man kan gjøre noe med det.

Organisasjoner som Røde Kors, Flyktninghjelpen, Redd Barna, UNICEF og Plan International tilbyr flere måter du kan hjelpe til på. Hos UNICEF kan du blant annet kjøpe varme tepper og klær eller energimatpakker.

- Disse gavene er ikke symbolske gaver, men helt reelle gaver. Alle produktene finnes i vårt nødhjelpslager i København. Derfra sender vi ut nødhjelp over hele verden. De gavene man kjøper sendes ut til noen som trenger akkurat det du har kjøpt. Unntaket er noen steder i verden hvor vi kjøper produktene lokalt. På den måten sparer vi penger på frakt. Da tar du pengene du for eksempel har kjøpt myggnett form, og kjøper mygnett for den samme summen lokalt, sier Helene Sandbu Ryeng, kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge, og fortsetter:

- Vi synes tradisjonen med alternative julegaver viser varme og solidaritet med dem som har det vanskelig, i en tid hvor vi de aller fleste av oss koser oss ekstra.

Redd Barna har også funnet en måte du kan hjelpe på, og i år har de åpnet en egen butikk som kan besøkes i hele desember. I butikken er det en utstilling med fysiske klær, fra ulike land, som barn har brukt gjennom vinteren.

- Her kan du kjøpe tomme kleshengere - et symbol på en gave til noen som virkelig trenger det. På nett kan du også kjøpe julekort som symboliserer ulike plagg, der det fremgår at et gitt beløp er donert til Redd Barna i mottakers navn, forteller Klaus Damlien, seksjonsleder for markedsføring og digitale kanaler i Redd Barna.

LES OGSÅ: Dorte mistet sin beste venn i kreft: - Jeg opplever døden som en ulv som eter mine lam. De jeg elsker blir tatt fra meg

Her er noen av gavene du kan gi:

 • Flyktninghjelpen
  - For 250 kroner kan sårbare jenter og kvinner bli beskyttet mot vold og overgrep.
  ​- For 450 kroner gir du en familie tepper mot den isende kulden.
 • Plan International
  - For 100 kroner kan du gi et barn fødselsbevis. Uten det lever barn «usynlig», uten rett til skolegang og helsetjenester.
  ​- For 50 kroner gir du et myggnett - et enkelt, men livreddende tiltak i kampen mot malaria.
 • Røde Kors
  ​- For 180 kroner kan du gi mat til tre barn på flukt.
  ​- I Norge oppgir én av fem at de er ensomme. For 150 kroner for noen en besøksvenn med hund.

  ​- For 200 kroner gir du 200 liter vann.
 • UNICEF
  - For 239 kroner kjøper du 150 doser med poliovaksine. Det kreves tre doser for at et barn skal få en fullgod beskyttelse.
  - For 250 kroner kan du gi en nybakt mor et myggnett, vaksiner mot stivkrampe, meslinger og polio, vannrenserabletter, sukker- og saltblanding mot uttørking og energimatpakker mot underernæring.
 • Redd Barna
  - For 250 kroner gir du noen en skoleplass for ett år.
  - For 350 kroner gir noen ett år med helsetjenester.

​LES OGSÅ: Sølvi og familien opplevde mareritt i førjulstida: - Jeg skjønte at vi kom til å miste alt

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: