Kampen mot aldring

Gitte har brukt over en halv million på utseendet

På 70-tallet brant feministene BH’er og krevde retten til «å se ut som vi gjør». Nå er det litt motsatt. Kvinner krever retten til «å ikke se ut som jeg gjør».

Gitte Moulin har valgt å snakke helt åpent om alle inngrepene hun har gjort, og nekter å la noen fortelle henne at hun er en stakkarslig dame med alderspanikk. FOTO: Privat
Gitte Moulin har valgt å snakke helt åpent om alle inngrepene hun har gjort, og nekter å la noen fortelle henne at hun er en stakkarslig dame med alderspanikk. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Skal det være silkonpupper, strammere ansiktshud eller en ørliten sprøyte med botox eller fillers i rynkene?

Etterspørselen etter kosmetiske inngrep stiger med eksplosiv fart og det markedsføres som moderne kvinnefrigjøring, sier en forsker.

Og Gitte Moulin er en av dem som benytter seg av tilbudet. Hun har brukt 590 000 kroner på utseendet. Så langt. For hun er ikke ferdig.

- Akkurat nå er jeg fornøyd, forteller hun.

- Men resultatene etter de nyeste inngrepene varer jo ikke evig, og jeg er så fornøyd med hvordan det har blitt at jeg selvsagt vil gjøre mer. Det jeg vurderer nå er et såkalt endoskopisk panneløft, som vil få meg til å se enda mer frisk og våken ut.

Plutselig følte jeg at alderen jobbet mot meg

Gitte Moulin er 55 år og grunnlegger av rengjøringsfirmaet Combi Clean AS. Hun har ingen problemer med å innrømme at hun ønsker å se yngre ut.

- Jeg blir kjempeglad når folk kommenterer utseendet mitt og sier at jeg ser mye yngre ut enn 55. Jeg føler meg jo ung og har lyst til å se ut slik som jeg føler meg. Det må være en balanse mellom det indre og det ytre, og jeg føler meg som en 35-åring, og da må jeg jo også få lov til å se ut som en, sier hun bestemt.

Gitte tok sitt første inngrep i godt voksen alder. Hun ble skilt som 46-åring, og da hun så smått skulle ut på dating-markdet igjen ble hun veldig selvbevisst og oppmerksom på de sporene alderen hadde satt.

- Jeg var ikke så opptatt av det før, innrømmer hun.

- Men plutselig følte jeg at alderen jobbet mot meg, og jeg fikk behov for å gjøre noe som ville få meg til å føle meg bedre og mer selvsikker. Så jeg begynte med litt botox og fikk også strammet opp huden på magen, som hadde blitt veldig løs etter to fødsler.

Stor forandring

Siden den gangen har listen over ulike inngrep blitt lang. Gitte har blant annet forstørret brystene, tatt et rumpeløft, løftet øyelokk, tatt en ansiktsløftning og fått transplantert hår. I tillegg har hun tatt en såkalt 360-behandling som best kan beskrives som et løft for hele kroppen, et inngrep som tok over 7 timer. Og hun går jevnlig og får botox og fillers.

- For meg er det egenpleie. I stedet for å gå og irritere meg over noe får jeg det fikset. Jeg orker ikke at små irritasjoner skal få dominere hverdagen min, når det er så lett å få fikset på. Etter hvert inngrep forsvinner små, negative faktorer i livet mitt.

Gitte har vært med i en dokumentar på dansk TV2 og fortalt åpent om alle inngrepene hun har gjort, noe som har ført til en del sterke reaksjoner i sosiale medier.

Det at Gitte har valgt å være så åpen om alle inngrepene, har ikke falt i like god jord hos alle. Og etter en TV2-dokumentar har hun fått mange stygge tilbakemeldinger. FOTO: Privat.
Det at Gitte har valgt å være så åpen om alle inngrepene, har ikke falt i like god jord hos alle. Og etter en TV2-dokumentar har hun fått mange stygge tilbakemeldinger. FOTO: Privat. Vis mer

- Mange har kommet med både sterke og til dels ondskapsfulle tilbakemeldinger, forteller hun.

- Enkelte blir veldig provosert over pengebruken, så klart, andre synes kosmetiske inngrep er noe svineri. Men jeg har jo jobbet hardt hele livet, tjent mine egne penger, så hvordan jeg velger å bruke dem er da virkelig min egen sak!

Gitte har lyst til å være åpen om alt hun har gjort med utseendet for å rive ned tabuer knyttet til plastisk kirurgi.

- Jeg har fått mange kommentarer på at jeg burde ha brukt pengene hos psykologen i stedet for hos den plastiske kirurgen, for jeg må jo ha et elendig selvbilde, jeg som trenger så mange operasjoner for å bli fornøyd. Gitte Moulin

Men jeg mener tvert imot at jeg har et kjempegodt selvbilde og er trygg nok på meg selv til at jeg tør å være åpen om alt jeg har fikset på, i motsetning til alle som fikser på alt mulig i skjul og later som de er naturlige, sier Gitte.

Stygge tilbakemeldinger

Ved å snakke åpent om disse tingene mener Gitte at hun har pirket borti janteloven, som lever i beste velgående blant folk.

- Jeg er klar over at det jeg gjør og sier kan virke veldig kontroversielt, men jeg tror også det handler om misunnelse hos mange. Fordi jeg tør. De styggeste meldingene kommer ofte fra andre kvinner. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg virker så provoserende på dem, men kanskje det er fordi de selv ikke tør eller har mulighet til det? På den andre siden får jeg også mange hyggelige meldinger fra andre kvinner, som setter pris på åpenheten min, og sier de selv har hatt lyst til å fikse på noe, men aldri har turt å snakke høyt om det.

I dag er Gitte gift på nytt med en mann som er 15 år yngre enn henne, og hun vil gjerne holde seg ung både for sin egen del og for hans.

Det kan være kvinnefrigjørende

Karen Hvidfeldt, som er lektor i kulturstudier på Syddansk Universitet, og har forsket på kroppsidealer, peker på at skjønnhets- og kroppspress og higen etter det umulige idealet, absolutt ikke er et fenomen bare blant unge.

- Voksne kjenner like mye på utseendepress og kan påvirkes like mye som unge, sier hun.

- Jeg tror frykten for aldring har blitt større, men vil nok ikke gå så langt som å si at vi lever i et aldringstyranni. Ingen vil jo beskylde deg for å være undertrykt hvis du farger det grå håret, bruker rynkekremer eller makeup. Og mange ser på botox og fillers bare som en forlengelse av dette. Det gir bare muligheter til å bremse den synlige aldringen, og vi er da ikke lenger underlagt biologien, og kan styre det kosmetiske i større grad selv.

Skalpeller og sprøyter kan i dag forme og fikse på det meste. Mulighetene er nesten uendelige når det kommer til jakten på et ungdommelig utseende.

- Mange sammenligner det faktisk med kvinnefrigjøringen på 70-tallet, sier Hvidtfeldt.

– Den gangen brant feministene BH’er og krevde retten til «å se ut som vi gjør». Nå er det litt motsatt. Kvinner krever retten til å «ikke se ut som jeg gjør». Karen Hvidfeldt

I tillegg er kvinner i mye større grad økonomisk selvstendige og står fritt til å ta egne valg på vegne av eget utseende. Og hvorfor ikke?

Men muligheten kan også føre til et press knyttet til utseende, mener Hvidfedt.

- Vi lever i en tid hvor alt skal optimaliseres. Familie, karriere, utseende … Og det kan nok oppleves som et press for mange. Du tvinges nesten til å ha et aktivt forhold til eget utseende. Det blir en evig streben - og det er alltid noe som kan forbedres.

Ungdom er lik suksess

Gitte Moulin opplever også at folk er veldig opptatt av alderen hennes.

- Mange spør om jeg har aldersangst, og da svarer jeg alltid ja. Har ikke alle kvinner til en viss grad det, da?

Det snakkes så fint om å eldes med verdighet, men jeg tror nesten alle innerst inne frykter alderdommen litt. Gitte Moulin

- Ungdom er liksom ensbetydende med vitalitet, styrke og suksess. Det er jo en grunn til at plastiske kirurger er så travle som de er.

Og Gitte har ikke tenkt å slutte med inngrep som kan få henne til å se yngre ut med det første.

- Så lenge det gjør at jeg føler meg bra, fortsetter jeg! Jeg er ikke redd for at det skal bli patetisk, og er alltid nøye med at det skal se så pent og naturlig ut som overhodet mulig, og til en viss grad gå i takt med aldringen min. Men man vet jo aldri. Det kan godt hende jeg lener meg godt tilbake om 10-15 år, og bare lar naturen gå sin gang, avslutter hun.

Les mer om mote, skjønnhet, helse, trening og livet på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer