Marthe Valle:

- Gjennom musikken kan man rope ut om det vanskelige

Artist og sykepleier Marthe Valle har skrevet album om indre ro og uro. Hun tror musikken kan være ren terapi.

MARTHE VALLE: Marthe er opptatt av tekst, og hvordan tekst og musikk sammen kan forsterke et budskap. Siden hun begynte å jobbe innen rus og psykiatri i 2015 har hun stått på for å implementere musikkterapi på arbeidsplassen sin - noe de nå har fått. FOTO: Åsa Maria Mikkelsen
MARTHE VALLE: Marthe er opptatt av tekst, og hvordan tekst og musikk sammen kan forsterke et budskap. Siden hun begynte å jobbe innen rus og psykiatri i 2015 har hun stått på for å implementere musikkterapi på arbeidsplassen sin - noe de nå har fått. FOTO: Åsa Maria Mikkelsen Vis mer
Publisert

- Det var jobben som sykepleier på psykiatrisk avdeling som inspirerte meg til å skrive et album om ro og uro. På medisinrommet har vi nemlig en perm med oversikt over hver pasient, hvor vi blant annet skriver opp hva vi gir av medisiner og hvorfor vi gir dem. På årsakslista står det uro, uro, uro og uro. Så begynte jeg å tenke hva er egentlig uro for noe? Og hvorfor er det så mange av oss som kjenner på det?

Artisten Marthe Valle (35) innrømmer at hun også kan kjenne på den urolige følelsen. Den spinner seg som regel rundt spørsmål som «hvorfor blir jeg aldri fornøyd?» og «hvorfor er det jeg gjør aldri bra nok?». Selv tror hun mye av det kommer fra sosiale medier, og det forventningspresset man skaper der. Mer om det senere.

Gjennom psykiatrien har hun også oppdaget at folk lytter til musikk på en helt spesiell måte. Musikk er noe som beveger seg rett til hjertet - det snakker et annet språk. Nå skal hun gi ut albumet RO/URO som hun håper folk kan kjenne seg igjen i.

- Noe av det fineste jeg vet er hvis noen kommer bort til meg etter en konsert og sier at de har følt det samme som jeg formidler i musikken. Da blir jeg glad! Det viser hvilken kraft det har å bli gjenkjent i andre. Jeg tror vi mennesker trenger det, sier Valle.

Psst! Tre psykiske lidelser vi bør snakke mer om.

Kjemper for musikkterapi

Gjennom hele 15 år som artist har 35-åringen gått gjennom flere ulike faser med musikken. Etter at hun nå har laget plate nummer sju i rekka har hun funnet sitt eget uttrykk. Hun foretrekker å skrive på norsk, og beskriver musikken sin som en slags popmusikk, bare mer organisk enn elektronisk.

- Jeg har blitt mer og mer opptatt av tekst, og hvordan tekst og musikk sammen kan forsterke et budskap. Siden jeg begynte å jobbe innen rus og psykiatri i 2015 har jeg stått på for å implementere musikkterapi på arbeidsplassen min, noe vi nå endelig har fått, forteller Valle engasjert.

Musikkterapi er en metode som blir mer og mer viktig i helsevesenet generelt. Forskningsmessig fungerer musikkterapi best som en til en-behandling, og basert på hvilken musikk som får pasienten til å sette ord på noe han/hun ellers ikke ville gjort. Musikkterapi kan få pasientene til enten å lytte til musikk, skrive tekster til musikk eller synge selv.

- Jeg tror det er særlig effektivt med pasienter som har brukt musikk aktivt tidligere i livet, rett og slett fordi om man sliter psykisk, så handler det ofte om å finne tilbake til sin identitet og skape mestringsfølelse. Mange pasienter som har bodd lenge på institusjon kan miste følelsen av hvem de faktisk er. Psykisk syke mennesker er mer enn bare diagnosen sin - og med musikkterapi finner mange tilbake til den personen man er utenfor det psyke, sier Valle.

EFFEKTIVT: Musikkterapi kan få pasientene til å enten lytte til musikk, skrive tekster til musikk eller synge selv. Marthe opplever at musikken ofte finner frem til den personen pasienten er utenfor diagnosen. FOTO: Åsa Maria Mikkelsen
EFFEKTIVT: Musikkterapi kan få pasientene til å enten lytte til musikk, skrive tekster til musikk eller synge selv. Marthe opplever at musikken ofte finner frem til den personen pasienten er utenfor diagnosen. FOTO: Åsa Maria Mikkelsen Vis mer

Mange gode eksempler

Når en pasient kommer inn i psykiatrien blir man ofte møtt med «hva er det du sliter med?». Musikkterapeuten jeg har jobbet med snur det og spør «hva kan du bidra med?» og «hva er dine ressurser?». Istedenfor å bli redusert til et problem finner man det som er bra, og jobber ut i fra det.

- Hvor effektivt er musikkterapi egentlig, tror du?

- Jeg har sett mange gode eksempler hvor dette virkelig har fungert. Jeg har møtt psykisk syke pasienter som i mange år har vært under tradisjonell behandling og i jevnlig samtaler med psykiater, men som aldri har blitt bedre. Så klarer de å skrive sangtekster om ting det er vanskelig å snakke om og får lov til å rope det ut. Det er det som er så fantastisk med musikk, det gjør det lettere å sette ord på vanskelige ting uten at det er farlig å snakke om det.

URO

Som nevnt ble Marthe inspirert til å skrive albumet etter å ha sett på jobben hvor mange som sliter med uro. Men man trenger ikke å være innlagt i psykiatrien for å kjenne på dette. Veldig mange av oss føler seg konstant urolig, og flere bruker destruktive måter for å dempe dette på - for eksempel ved bruk av rus, alkohol og sosiale medier.

- Vi finner ting i hverdagen som gjør oss opptatt for å slippe å lytte til hva som foregår inni oss. Å skrive låtene til RO/URO var utfordrende fordi det krevde at jeg måte gå inn i meg selv og min egen uro for å finne svar.

- Fungerte låtskrivingen som en slags musikkterapi for deg også?

- Jeg tror det vil føles som en terapi å synge. Å skrive var kjempetungt.

LES OGSÅ: Også barn kan få psykiske lidelser, noe som kan påvirke hele familien

Bekreftelsesbehov

- Du nevnte sosiale medier - hvordan er de med på å skape uro?

- Jeg tror sosiale medier gjør det vanskeligere for folk å koble av og lytte til hva man egentlig trenger. Det skapes et konstant behov for å få bekreftelse på å høre at man er bra nok, i tillegg har man ikke helt kontroll over hva man eksponeres for. Jeg er voksen og prøver å være bevisst på det, men selv jeg blir påvirket. Vi ser jo også i psykiatrien at det er urovekkende tall på ungdom som sliter med depresjon. Bruken av antideprissiva for ungdom under 18 år har gått voldsomt opp, det er trist - og jeg tror mye av det kan komme av presset som også sosiale medier fører med seg.

Valle ønsker derfor å gjøre plata RO/URO til en ungdomskonsert.

- Jeg ønsker å formidle hvor viktig det er å koble av og lytte til seg selv. Man må skjerme seg selv for ting som ikke påvirker en positivt.

FIN KOMBINASJON: Marthe kombinerer artistyrket med å være sykepleier på psykiatrisk avdeling, noe hun i ettertid ser på som det lureste hun kunne gjort. FOTO: Linn Heidi Stokkedal
FIN KOMBINASJON: Marthe kombinerer artistyrket med å være sykepleier på psykiatrisk avdeling, noe hun i ettertid ser på som det lureste hun kunne gjort. FOTO: Linn Heidi Stokkedal Vis mer

- Hva betyr ordet ro for deg?

- Ro er noe jeg finner i naturen sammen med datteren min på ni. Da kan det plutselig gå flere timer og så innser jeg at jeg ikke har sett på telefonen. På en måte tror jeg ro er litt det samme som lykke.

- Hvordan da?

- Det er en tilstand jeg tror flere har en forestilling om at skal vedvare, men som ikke gjør det fordi livet er for uforutsigbart. Det skjer hele tiden ting man ikke har kontroll over, og da kan man ikke bli skuffet over seg selv for at disse to tingene forsvinner. Man bør heller nyte det når faktisk er her.

«Når jeg får den jobben, når jeg får barn eller når jeg klarer det og det - da blir jeg lykkelig».

- Jeg tror det er mange som tenker sånn. Selv har jeg ikke tro på å jakte etter lykke og ro, det kommer innimellom. Og så må man være takknemlig for de øyeblikkene man får. Det har jeg blitt bedre på med alderen, nå kjenner jeg igjen øyeblikk hvor alt er bra.

Sammenheng mellom musikk og mennesker

Valle omtaler livet som både artist og sykepleier som noe fint. I utgangspunktet syntes hun sykepleierstillingen var fin å kombinere fordi hun på den måten ikke var avhengig av å ha en full stilling. Nå i ettertid ser hun at denne kombinasjonen var noe av det lureste hun kunne gjort.

- Som artist tilbringer man utrolig mye tid oppi sitt eget hode. Alt handler om meg selv, mine tanker og mine sanger. Å kombinere det med å ha en jobb hvor jeg går ut av den bobla og fokuserer på andre mennesker, er veldig fint. Jeg tror det har vært sunt for meg. Perspektivet om at livet kan gå alle veier er ferskvare, man glemmer det igjen og igjen - på samme måte som at man glemmer at man er heldig og at man bør være takknemlig.

- Når jeg møter pasienter som forteller livshistorien sin og kanskje har prøvd å ta en overdose, så sitter jeg ofte og virkelig forstår det, fordi noen mennesker har hatt det helt jævlig. Hvis dette hadde skjedd meg, så kunne det tenkes jeg hadde gjort det samme.

Disse historiene bruker Marthe i musikken sin. Hun blir hele tiden minnet på at det er tilfeldigheter som avgjør hvordan livet vårt blir - det skaper musikk. Man går aldri tom for historier.

LES OGSÅ: Mariannes psykiske lidelser viste seg å være MS

LES OGSÅ: - Gir høy intelligens større risiko for psykiske lidelser?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer