Marthe Valle:

- Gjennom musikken kan man rope ut om det vanskelige

Artist og sykepleier Marthe Valle har skrevet album om indre ro og uro. Hun tror musikken kan være ren terapi.

MARTHE VALLE: Marthe er opptatt av tekst, og hvordan tekst og musikk sammen kan forsterke et budskap. Siden hun begynte å jobbe innen rus og psykiatri i 2015 har hun stått på for å implementere musikkterapi på arbeidsplassen sin - noe de nå har fått. FOTO: Åsa Maria Mikkelsen
MARTHE VALLE: Marthe er opptatt av tekst, og hvordan tekst og musikk sammen kan forsterke et budskap. Siden hun begynte å jobbe innen rus og psykiatri i 2015 har hun stått på for å implementere musikkterapi på arbeidsplassen sin - noe de nå har fått. FOTO: Åsa Maria Mikkelsen Vis mer
Publisert

- Det var jobben som sykepleier på psykiatrisk avdeling som inspirerte meg til å skrive et album om ro og uro. På medisinrommet har vi nemlig en perm med oversikt over hver pasient, hvor vi blant annet skriver opp hva vi gir av medisiner og hvorfor vi gir dem. På årsakslista står det uro, uro, uro og uro. Så begynte jeg å tenke hva er egentlig uro for noe? Og hvorfor er det så mange av oss som kjenner på det?

Artisten Marthe Valle (35) innrømmer at hun også kan kjenne på den urolige følelsen. Den spinner seg som regel rundt spørsmål som «hvorfor blir jeg aldri fornøyd?» og «hvorfor er det jeg gjør aldri bra nok?». Selv tror hun mye av det kommer fra sosiale medier, og det forventningspresset man skaper der. Mer om det senere.

Gjennom psykiatrien har hun også oppdaget at folk lytter til musikk på en helt spesiell måte. Musikk er noe som beveger seg rett til hjertet - det snakker et annet språk. Nå skal hun gi ut albumet RO/URO som hun håper folk kan kjenne seg igjen i.

- Noe av det fineste jeg vet er hvis noen kommer bort til meg etter en konsert og sier at de har følt det samme som jeg formidler i musikken. Da blir jeg glad! Det viser hvilken kraft det har å bli gjenkjent i andre. Jeg tror vi mennesker trenger det, sier Valle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer