#sammenijula

- Gjestene gir nok mer glede til meg enn hva jeg gir dem

Aase (85) jobber som frivillig for Kirkens Bymisjon, og for tredje år på rad skal hun sørge for at det blir jul også for de som bor på gata.

FRIVILLIG: Den spreke 85-åringen har vært frivillig på Møtestedet i seks år, og i år skal hun også stå for julemiddagen på lillejuleaften. Foto: Stine Helén Tunstrøm
FRIVILLIG: Den spreke 85-åringen har vært frivillig på Møtestedet i seks år, og i år skal hun også stå for julemiddagen på lillejuleaften. Foto: Stine Helén Tunstrøm Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg skal være her på lillejuleaften ja, og det gleder jeg meg til. Da er stemningen her alltid så hyggelig, sier Aase Strømstad (85) til KK.no.

Nesten hver uke står den tidligere husstellæreren og kokebokforfatteren på kjøkkenet på kafeen til Kirkens Bymisjon, Møtestedet. Her bruker hun sine tradisjonsrike matkunnskaper på å glede og mette ensomme, hjemløse og rusavhengige med sin hjemmelagde mat. 

LES OGSÅ: Stian (36) ofrer julefeiring med familien for å hjelpe andre

Og i år blir tredje året på rad at hun skal stå for julemiddagen på lillejuleaften.

– Her tar vi julaften allerede den 23. desember. Og det blir tradisjonell norsk julemat med ribbe, medisterkaker og alt det som hører til. Til og med riskrem til dessert, forteller hun.

Aase har blant annet gitt ut kokeboken «Norsk Julemat», så gjestene kan som vanlig forvente å få julestemning i hver munnfull.

– Gjestene er alltid så hyggelige og takknemlige. Jeg blir ofte veldig rørt når de kommer opp til meg og takker så pent for maten, sier hun.

LES OGSÅ: Dette gjør ensomhet med helsen din

Skulle gjerne startet tidligere som frivillig

Den spreke 85-åringen har vært frivillig på Møtestedet i seks år nå, og trives så godt at hun kunne ønske hun hadde startet mye tidligere. 

– Har man tid til overs så skal man jo bruke den på noe. Og da er det fint å bruke den på noe som dette, som gir mye glede. Og gjestene gir nok meg mer glede enn jeg gir dem, sier Aase og forteller videre: 

– Jeg fikk ideen da jeg leste en notis i Norsk Ukeblad, der en mann skrev kort om det å jobbe som frivillig på et kjøkken. Så tenkte jeg; «kan han så kan vel jeg også». Hadde jeg visst om muligheten før så skulle jeg startet mye tidligere.

HJEMMELAGET POTETMOS: Aase har kokt store mengder poteter som nå skal kuttes i biter og legges i en diger langpanne, dette skal bli potetmos til rundt 80-90 porsjoner. Foto: Stine Helén Tunstrøm
HJEMMELAGET POTETMOS: Aase har kokt store mengder poteter som nå skal kuttes i biter og legges i en diger langpanne, dette skal bli potetmos til rundt 80-90 porsjoner. Foto: Stine Helén Tunstrøm Vis mer

Hun tok kontakt med Kirkens Bymisjon og sa hun var interessert i å bli frivillig, og hun ville veldig gjerne jobbe med mat – hun hadde tross alt god erfaring ved kjøkkenbenken.

– Likevel var det en stor overgang for meg å gå fra å lage to eller fire porsjoner, til å lage såpass store kvanta. Plutselig skulle jeg lage saus til over 80 porsjoner. Det var overveldende i starten, men man kommer inn i det etter hvert, forklarer hun.

LES OGSÅ: Julen trigger samlivsbrudd

Tar fra egen tid for å hjelpe til

Da vi møtte Aase var det fredag, og på Møtestedet betyr det at det blir «stas-mat». Her tar de nemlig søndagsmiddagen på fredager, med for eksempel entrecôte, oksestek eller koteletter. Ja, de har til og med pleid å ha tacofredag, som seg hør og bør.

Aase har kokt store mengder poteter som nå skal kuttes i biter og legges i en diger langpanne, dette skal bli potetmos til rundt 80-90 porsjoner.

– Her serverer vi bare mat vi ville servert gjester hjemme. I dag blir det finnbiff med potetmos, forteller hun.

Hun legger opp store panner med finnbiff som skal tilberedes i ovnen, her er det reinsdyrskav, bacon og løk i lys brun saus, og det dufter herlig hjemmelaget.

– I tillegg til alle de som jobber her fast er vi to frivillige her hver dag som både lager og serverer maten, middag og dessert, sier hun.

LES OGSÅ: Vivi Askeland (58): - Jeg vil vise at hjemløse også er mennesker

De som jobber frivillig bidrar med tre årsverk for Møtestedet, sier Christoffer Stange som er sosionom og kafévert på Møtestedet. Men de bidrar også med å spre glede og hyggelig stemning for de som daglig kommer på besøk.

– Det er fint for gjestene våre å se at noen gidder å ta fra sin egen tid for å være her å hjelpe til slik at gjestene våre skal få et godt måltid. Det skaper jo et møte mellom veldig ulike mennesker, sier han til KK.no.

LES OGSÅ: Stian (36) ofrer julefeiring med familien for å hjelpe andre

GOD STEMNING: Kafévert Christoffer Stange forteller at gjestene synes det er fint å se at noen gidder å ta fra sin egen tid for å hjelpe til på Møtestedet. Foto: Stine Helén Tunstrøm
GOD STEMNING: Kafévert Christoffer Stange forteller at gjestene synes det er fint å se at noen gidder å ta fra sin egen tid for å hjelpe til på Møtestedet. Foto: Stine Helén Tunstrøm Vis mer

Julefeiring for de som har det tungt

Den vanlige mannen i gata er også en viktig grunn til at rus- og gatemiljøet har dette tilbudet. Nitti prosent av finansieringen kommer fra midler som Kirkens Bymisjon samler inn, og det er den årlige juleaksjonen «Gled en som gruer seg til jul» som står for mesteparten.

– For mange av gjestene våre er julen en vanskelig tid. De har ofte en oppfatning om at alle andre har det så fantastisk i julen, derfor føles det ekstra tungt for dem. Vi prøver derfor å lage en hyggelig julefeiring for dem her, forklarer kaféverten. 

LES OGSÅ: La oss snakke om løvetannbarna

Kvelden før lillejulaften møter de ansatte opp for å forberede og pynte, og Kirkens Bymisjon lager juleposer som gis til gjestene. I fjor inneholdt de smågaver og søtsaker som for eksempel sjokolade, kjeks og ullsokker.

– I tillegg pleier Erling Kagge å komme hit på lillejulaften og dele ut bøker til gjestene våre, også serverer vi en deilig julemiddag. Ved å sende en SMS med ordet «glede» til 2490 så gir man automatisk 80 kroner, som tilsvarer to middager, forteller han og legger til at gjestene ofte føler seg ganske godt ivaretatt i julen.

Julen er en høytid som ofte inspirerer oss til å hjelpe andre, spesielt de som har det vanskeligere enn oss selv. Aase påpeker at Møtestedet ikke bare er en utstrakt hånd i jula, men året rundt. 

– Det er så hyggelig å være her. Det er godt miljø og god stemning mellom gjester og de som jobber her. Og gjestene er så rause med å vise sin takknemlighet over maten vi serverer, forteller Aase.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer