John F. Kennedy

Gjør som John F. Kennedy - ha en gyngestol hjemme

Kan gi fysiske og psykiske helsegevinster, viser studier.

TIDLIGERE PRESIDENT JOHN F. KENNEDY I SIN STOL:  JFK brukte gyngestolen sin flittig mens han var president i USA. Sjekk hvorfor lenger nede i saken! Foto: Ap
TIDLIGERE PRESIDENT JOHN F. KENNEDY I SIN STOL: JFK brukte gyngestolen sin flittig mens han var president i USA. Sjekk hvorfor lenger nede i saken! Foto: Ap Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Mor vugget oss da vi var barn. Bevegelsen blir med oss resten av livet, den er beroligende, behagelig og har noe trøstende over seg.

Derfor er det kanskje ikke så rart at litt gynging også kan hjelpe helsen din.

JFK brukte gyngestol mot ryggsmerter

GIR RO: Rytmisk og repeterende gynging er absolutt behagelig. Foto: NTBScanpix
GIR RO: Rytmisk og repeterende gynging er absolutt behagelig. Foto: NTBScanpix Vis mer

Det australske helsenettstedet Bodyandsoul.com skriver om hvordan USAs tidligere president John F. Kennedy (JFK) fikk foreskrevet en gyngestol for å lindre kroniske ryggsmerter, da legen hans mente dette ville hjelpe blodsirkulasjonen.

I løpet av sitt 46 år lange liv slet nemlig Kennedy med flere sykdommer og plager, deriblant IBS (irritable bowel syndrome), samt intense smerter nederst i korsryggen - antagelig resultat av en mindre idrettsskade han pådro seg i 1940. 

JFK I GYNGESTOLEN SIN: John F. Kennedy sverget til gyngestolen og brukte den flittig da han var president i USA på 60-tallet.  Foto: Topfoto
JFK I GYNGESTOLEN SIN: John F. Kennedy sverget til gyngestolen og brukte den flittig da han var president i USA på 60-tallet. Foto: Topfoto Vis mer

Presidentens gyngestol, som fikk navnet «Kennedy Rocker»,  er fortsatt i design hos møbelprodusent P & P Chair Company i USA, og i løpet av sin presidentperiode skal JFK ha hatt over 14 utgaver av stolen. 

Ja, Kennedy syntes stolen var så effektiv mot ryggsmertene  at han sørget for at det også var en gyngestol ombord presidentflyet Air Force One.

En av stolene hans er fortsatt utstilt på JFK Library Museum, mens to andre ble solgt på auksjon til over 3,5 millioner kroner stykket i 2013.

LES OGSÅ: Uvanene som gir deg ryggproblemer

LES OGSÅ: Strikking er bra for helsen

Gyngestolterapi

Det er altså ikke uten grunn at en av tidenes mest kjente menn sverget til denne stolen. Og flere eksperter mener fortsatt at det har noe for seg. 

– Å gynge er bra for det parasympatiske nervesystemet. Den rytmiske bevegelsen påvirker nervesystemet til ro, sier psykologen Brad Beer til Bodyandsoul.com.

Her er noen flere helsegevinster:

En studie ved universitetet i Rochester i USA har vist at  gyngestolterapi kan bedre livskvaliteten hos demente personer. Den repeterende bevegelsen dempet angst og depresjon, bedret balansen og reduserte behovet for smertestillende medikamenter. Deltakerne, som var i alderen 72-95 år, gynget gjennomsnittlig 100 minutter om dagen.

LES OGSÅ: Demens-tegn du bør være obs på

Smertelindring

Ved universitetet i California ble en gruppe kvinner, som lider av fibromyalgi, bedt om å bruke en gyngestol tre ganger om dagen, ti minutter om gangen i 16 uker. Tilbakemeldingene var at aktiviteten lindret smertene.

LES OGSÅ: Bruker du smertestillende riktig?

En fransk/amerikansk studie fra 2010 har i tillegg vist at kvinner som føder, har mindre vondt når de gynger. 50 kvinner ga smertescore, skala fra 1 til 10, for tre forskjellige stillinger: liggende, sittende og gyngende. Både for liggende og sittende stilling ble gjenomsnittscoren 8. I gyngende stilling ble den 6.

BRA BEVEGELSE: Den rytmiske og repeterende gyngingen kan være meditativ. Foto: NTBScanpix
BRA BEVEGELSE: Den rytmiske og repeterende gyngingen kan være meditativ. Foto: NTBScanpix Vis mer

LES OGSÅ: Mindre stresset med et enkelt grep

I bedre form

Bevegelsen man gjør når man sitter i en gyngestol, er ikke spesielt krevende. Men den krever likevel at noen muskler må brukes - om enn aldri så mildt.

Dermed kan man forbrenne kalorier og styrke både knær og hender, særlig hvis du er eldre og mindre aktiv, har en studie ved det australske Queensland universitetet fra 2012 tidligere antydet.

Her deltok en gruppe kvinner i alderen 73-87 år i et trimprogram med gyngestol. Resultatet var at den generelle formen ble mye bedre.

LES OGSÅ: Derfor bør du leve i nuet

Nostalgisk møbel

Mange som er glad i interiør liker å blande nye og gamle elementer når de innreder et hjem. Og en gyngestol er definitivt et gammelt og nostalgivekkende element.

Når du ser for deg en gyngestol ser du også fort for deg en strikkende bestemor i stolen!

Fun fact: Visste du at det er lynavlederens oppfinner, Benjamin Franklin, som er kreditert for også å ha funnet opp dette møbelet?

Vil du ha en skikkelig tradisjonell en, bør du sjekke loppemarkeder og auksjoner. Men møbelet selges også i mange butikker.

Kilder: University of Queensland, Pubmed.gov, Wikipedia, University of Rochester, Bodyandsoul

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer