GODT MED TILBEHØR: Spis mandelbrødet med tyttebærkrem eller med sesongens bær og is. Foto: Synøve Dreyer
GODT MED TILBEHØR: Spis mandelbrødet med tyttebærkrem eller med sesongens bær og is. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Mandlebrød

Glutenfritt mandelbrød med sitron

En frisk og sommerlig dessert.

ALLERS.NO: Oppskriften på dette mandelbrødet er fra boka «Amtmanninnen og hennes Døtre, en kulturhistorisk kokebok fra Toten» og viser at den eksotiske sitronen var brukt som smaksingrediens allerede på 1800-tallet.

«Mandelbrød på beste måde»

5 egg
2 dl sukker
1 ts sitrondråper eller mandeldråper
1 ts kardemomme
revet skall av 1 sitron
250 g malte mandler

Tyttebærkrem:
2 dl seterrømme
ca. 1 dl rørte tyttebær eller rørte solbær

1. Pisk egg og sukker luftig til eggedosis. Bland kardemomme, revet sitronskall og malte mandler sammen. Vend det forsiktig i eggedosisen sammen med sitrondråper. Hell røren i en godt smurt kakeform, 28 cm i diameter.

2. Stek kaken på rist på nederste rille i ovnen ved 180° i ca. 30 minutter. Kjenn med en kakenål om kaken er ferdig.

3. Avkjøl kaken i formen.

4. Pisk seterrømmen til krem og smakt til med rørte tyttebær. Server kaken i biter og med tyttebærkremen.

GAMMEL MATSKIKK:  Det er matentusiastene Anne Marie Amlien og Kirsten Gustad som, sammen med flere, har skrevet «Amtmanninnens og hennes Døtre, en kulturhistorisk kokebok fra Toten».  Foto: Synøve Dreyer
GAMMEL MATSKIKK: Det er matentusiastene Anne Marie Amlien og Kirsten Gustad som, sammen med flere, har skrevet «Amtmanninnens og hennes Døtre, en kulturhistorisk kokebok fra Toten». Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Her er flere oppskrifter med mandler:

- Mandler og karamell

- Suksessterte

- Mandelmarengs med rabarbraskum

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: