Kultur & Underholdning

Gode groviser

Det er heldigvis ennå ingen som har utpekt grovt brød som usunt. Heller tvert imot.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst/foto: Hanne BuxrudNØTTERUNDSTYKKER MED EPLEDeig 11/4 pk gjær2,5 dl kaldt vann2,5 dl eplejuice1 ss nøtteolje,f.eks. av valnøtt100 g sammalt hvete, grov300 g sammalt hvete, fin150 g hvetemelDeig 22 epler150 g sammalt hvete, finca. 350 g hvetemel1 egg til pensling50 g nøtter, valnøtt/hasselnøttLag deig 1. Rør gjæren ut i litt av vannet. Tilsett resten av vannet, olje og eplejuice. Rør inn sammalt og vanlig hvetemel, til deigen blir jevn og fin. Sett den i kjøleskapet i 10–12timer. Lag deig 2. Finhakk nøtter. Riv eplene på den grove siden av rivjernet og ha i nøtter (gjem noe til pynt). Bland inn i deig 1. Ha i litt etter litt av sammalt fin hvete og hvetemel tildeigen blir smidig. Hev i 1 time og form til rundstykker. Etterhev på bakepapir og stekeplate i 1 time. Pensle dem med egg og strø over hakkede nøtter. Stek på 225° i cirka 20 minutter.NæringsinnholdHele oppskriften:Karbohydrater: 700 gKcal: 4131Tilsatt sukker: 0 gProtein: 149 gFett: 74 gPer rundstykke: divider tallene over på antall rundstykker.HAVREBRØD(2 stk.)25 g smør6 dl vann200 kesam50 g gjær1 ts sukker2 ts havsalt150 g storehavregryn400 g sammalthvete, fin400 g hvetemelegg til penslingsesamfrø/havregryn til pyntSmelt smøret i en kjele og ha i vannet. Ha blandingen i en bolle og tilsett kesam. Rør gjæren ut i blandingen sammen med sukkeret. Ha i resten av blandingen, eventueltgjem litt av melet til utbaking. Kna godt. Hev deigen i cirka 1 time. Kna deigen på et meletbord og del den i to. Kna ut to brød og etterhev i 30 minutter. Pensle med egg og dryss over sesamfrø eller havre. Stek i 30–35 minutter på 200°.Næringsinnhold:Hele oppskriften (2 brød):Karbohydrater: 597 gKcal: 3787Tilsatt sukker: 5 gProtein: 150 gFett: 82 gPer brødskive:Karbohydrater: 13 gKcal: 83Tilsatt sukker: 0,1 gProtein: 3.3 gFett: 1,8 gRUNDSTYKKER MED TØRKET FRUKT(Ca. 10–15 stk.)30 g gjær1 ss sukker2,5 dl skummet kulturmelk2 ss olje1 ts salt100 g sammalt rug, grov250 g sammalt rug, fin100 g hvetemel70 g tørket aprikos70 g svisker70 g hasselnøtteregg til penslingsolsikkefrø/gresskarkjerner til pyntHakk aprikos, svisker og nøtter. Rør gjæren ut i lunken kulturmelk. Tilsett resten av ingrediensene. Elt godt til den er smidig. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og hev i cirka 1 time. Rull ut til en pølse og del deigen i 10–15 biter, form til boller og etterhev et lunt sted i 20 minutter. Pensle med egg og dryss over med solsikkefrø eller gresskarkjerner. Stek på 200° i 15 minutter.Næringsinnhold:Hele oppskriften:Karbohydrater: 370 gKcal: 2711Tilsatt sukker: 15 gProtein: 88 gFett: 97 gPer rundstykke (beregnet ut fra 15 stk. totalt):Karbohydrater: 24,7 gKcal: 180Tilsatt sukker: 1 gProtein: 5,9 gFett: 6,5 gSPELTBRØD MED KRYDDER(2 stk.)40 g gjær2 ts salt50 g smør0,5 l vann2 ss honning250 g sammalt spelt, grov200 g sammalt hvete, fin400 spelt, fin6 ts provencekrydderSmuldre gjæren i en bolle og dryss saltet over. Smelt smøret i en kjele, ha i vann og honning og la blandingen bli fingervarm. Rør den inn i gjæren. Ha i sammalt spelt og hvete. Rør godt og ha i det meste av hvetemelet og krydderet. Elt godt. Dekk til og hev et lunt sted i 1 time. Ha deigen på bordet sammen med resten av melet. Del deigen og form to brød. Lag noen snitt i deigen og legg brødene på bakepapir på en stekeplate og etterhev i ca. 30 minutter. Stek på nederste rille i 35 minutter på 190° til de er lett gylne.Næringsinnhold:Hele oppskriften (2 brød):Karbohydrater: 546 gKcal: 3326Tilsatt sukker: 0 gProtein: 95 gFett: 60 gPer skive:Karbohydrater: 21 gKcal: 126Tilsatt sukker: 0 gProtein: 3,6 gFett: 2,3 gRUGBRØD(1 stort eller 2 små)Enkel surdeig2 dl skummet kulturmelk3 dl varmt vann30 g gjær100 g sammalt rug, grov200 g rugkjernerDeig1 ss salt2 ss sirup150 g sammalt rug, grovca. 150 g hvetemel1,5 dl skummet kulturmelk0,5 dl varmt vannRør surdeigen sammen og sett den tildekket på kjøkkenbenken i 12–18 timer. Ta ev. av 1 dl surdeig for senere bruk. Surdeig kan holde seg i lukket boks i kjøleskap i opptil 3 uker. Rør inn salt og sirup i surdeigen. Tilsett det grove melet, litt av gangen. Ha i hvetemel litt etter litt. Deigen skal ikke bli for fast, du skal kunne «helle» den ned i smurte former.Elt/rør godt og ha i former. Etterhev i 3–4 timer, gjerne med et fuktig kjøkkenhåndkle over seg. Stek først i 45 minutter på 175° og så 45 minutter til med bakepapir over. Hvis du syntes brødene trenger mer tid etter at du har fått de ut av formene, kan du sette dem nok et kvarter inn i ovnen.Næringsinnhold:Hele oppskriften:Karbohydrater: 398 gKcal: 2038Tilsatt sukker: 23 gProtein: 73 gFett: 15 gPer skive:Karbohydrater: 11,6 gKcal: 59Tilsatt sukker: 0,7 gProtein: 2 gFett: 0.4 g

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer