Kultur & Underholdning

Gode groviser

Det er heldigvis ennå ingen som har utpekt grovt brød som usunt. Heller tvert imot.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst/foto: Hanne Buxrud









NØTTERUNDSTYKKER MED EPLE
Deig 1
1/4 pk gjær
2,5 dl kaldt vann
2,5 dl eplejuice
1 ss nøtteolje,
f.eks. av valnøtt
100 g sammalt hvete, grov
300 g sammalt hvete, fin
150 g hvetemel

Deig 2
2 epler
150 g sammalt hvete, fin
ca. 350 g hvetemel
1 egg til pensling
50 g nøtter, valnøtt/hasselnøtt

Lag deig 1. Rør gjæren ut i litt av vannet. Tilsett resten av vannet, olje og eplejuice. Rør inn sammalt og vanlig hvetemel, til deigen blir jevn og fin. Sett den i kjøleskapet i 10–12
timer. Lag deig 2. Finhakk nøtter. Riv eplene på den grove siden av rivjernet og ha i nøtter (gjem noe til pynt). Bland inn i deig 1. Ha i litt etter litt av sammalt fin hvete og hvetemel til
deigen blir smidig. Hev i 1 time og form til rundstykker. Etterhev på bakepapir og stekeplate i 1 time. Pensle dem med egg og strø over hakkede nøtter. Stek på 225° i cirka 20 minutter.
Næringsinnhold
Hele oppskriften:
Karbohydrater: 700 g
Kcal: 4131
Tilsatt sukker: 0 g
Protein: 149 g
Fett: 74 g
Per rundstykke: divider tallene over på antall rundstykker.

HAVREBRØD
(2 stk.)
25 g smør
6 dl vann
200 kesam
50 g gjær
1 ts sukker
2 ts havsalt
150 g store
havregryn
400 g sammalt
hvete, fin
400 g hvetemel
egg til pensling
sesamfrø/havregryn til pynt

Smelt smøret i en kjele og ha i vannet. Ha blandingen i en bolle og tilsett kesam. Rør gjæren ut i blandingen sammen med sukkeret. Ha i resten av blandingen, eventuelt
gjem litt av melet til utbaking. Kna godt. Hev deigen i cirka 1 time. Kna deigen på et melet
bord og del den i to. Kna ut to brød og etterhev i 30 minutter. Pensle med egg og dryss over sesamfrø eller havre. Stek i 30–35 minutter på 200°.
Næringsinnhold:
Hele oppskriften (2 brød):
Karbohydrater: 597 g
Kcal: 3787
Tilsatt sukker: 5 g
Protein: 150 g
Fett: 82 g
Per brødskive:
Karbohydrater: 13 g
Kcal: 83
Tilsatt sukker: 0,1 g
Protein: 3.3 g
Fett: 1,8 g

RUNDSTYKKER MED TØRKET FRUKT
(Ca. 10–15 stk.)
30 g gjær
1 ss sukker
2,5 dl skummet kulturmelk
2 ss olje
1 ts salt
100 g sammalt rug, grov
250 g sammalt rug, fin
100 g hvetemel
70 g tørket aprikos
70 g svisker
70 g hasselnøtter
egg til pensling
solsikkefrø/gresskarkjerner til pynt

Hakk aprikos, svisker og nøtter. Rør gjæren ut i lunken kulturmelk. Tilsett resten av ingrediensene. Elt godt til den er smidig. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og hev i cirka 1 time. Rull ut til en pølse og del deigen i 10–15 biter, form til boller og etterhev et lunt sted i 20 minutter. Pensle med egg og dryss over med solsikkefrø eller gresskarkjerner. Stek på 200° i 15 minutter.
Næringsinnhold:
Hele oppskriften:
Karbohydrater: 370 g
Kcal: 2711
Tilsatt sukker: 15 g
Protein: 88 g
Fett: 97 g
Per rundstykke (beregnet ut fra 15 stk. totalt):
Karbohydrater: 24,7 g
Kcal: 180
Tilsatt sukker: 1 g
Protein: 5,9 g
Fett: 6,5 g

SPELTBRØD MED KRYDDER
(2 stk.)
40 g gjær
2 ts salt
50 g smør
0,5 l vann
2 ss honning
250 g sammalt spelt, grov
200 g sammalt hvete, fin
400 spelt, fin
6 ts provencekrydder

Smuldre gjæren i en bolle og dryss saltet over. Smelt smøret i en kjele, ha i vann og honning og la blandingen bli fingervarm. Rør den inn i gjæren. Ha i sammalt spelt og hvete. Rør godt og ha i det meste av hvetemelet og krydderet. Elt godt. Dekk til og hev et lunt sted i 1 time. Ha deigen på bordet sammen med resten av melet. Del deigen og form to brød. Lag noen snitt i deigen og legg brødene på bakepapir på en stekeplate og etterhev i ca. 30 minutter. Stek på nederste rille i 35 minutter på 190° til de er lett gylne.
Næringsinnhold:
Hele oppskriften (2 brød):
Karbohydrater: 546 g
Kcal: 3326
Tilsatt sukker: 0 g
Protein: 95 g
Fett: 60 g
Per skive:
Karbohydrater: 21 g
Kcal: 126
Tilsatt sukker: 0 g
Protein: 3,6 g
Fett: 2,3 g

RUGBRØD
(1 stort eller 2 små)
Enkel surdeig
2 dl skummet kulturmelk
3 dl varmt vann
30 g gjær
100 g sammalt rug, grov
200 g rugkjerner

Deig
1 ss salt
2 ss sirup
150 g sammalt rug, grov
ca. 150 g hvetemel
1,5 dl skummet kulturmelk
0,5 dl varmt vann

Rør surdeigen sammen og sett den tildekket på kjøkkenbenken i 12–18 timer. Ta ev. av 1 dl surdeig for senere bruk. Surdeig kan holde seg i lukket boks i kjøleskap i opptil 3 uker. Rør inn salt og sirup i surdeigen. Tilsett det grove melet, litt av gangen. Ha i hvetemel litt etter litt. Deigen skal ikke bli for fast, du skal kunne «helle» den ned i smurte former.
Elt/rør godt og ha i former. Etterhev i 3–4 timer, gjerne med et fuktig kjøkkenhåndkle over seg. Stek først i 45 minutter på 175° og så 45 minutter til med bakepapir over. Hvis du syntes brødene trenger mer tid etter at du har fått de ut av formene, kan du sette dem nok et kvarter inn i ovnen.
Næringsinnhold:
Hele oppskriften:
Karbohydrater: 398 g
Kcal: 2038
Tilsatt sukker: 23 g
Protein: 73 g
Fett: 15 g
Per skive:
Karbohydrater: 11,6 g
Kcal: 59
Tilsatt sukker: 0,7 g
Protein: 2 g
Fett: 0.4 g

Nøtterundstykker med eple
Nøtterundstykker med eple Vis mer
Havrebrød
Havrebrød Vis mer
Rundstykker med tørket frukt
Rundstykker med tørket frukt Vis mer
Speltbrød med krydder
Speltbrød med krydder Vis mer
Rugbrød
Rugbrød Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer