Høstlig søndagsgryte
(4 porsjoner)
Høyrygg, tomater og grønnsaker som får koke riktig lenge i en gryte, gjør kjøttet svært smakfullt og mørt. Dette er en gryte som krever litt tid og er utmerket til søndagsmiddag.
ca. 1 kg høyrygg av storfe
salt og pepper
olje til steking
1 dl hvitvin
1 løk
1 gulrot
1 persillerot
1 boks hele tomater
2–3 dl buljong vann + terning
2 laurbærblad
Tilbehør:
kokt potet
sylteagurker
salat
Sett ovnen på 150°. Krydre kjøttet rundt det hele med salt og pepper og stek det gyllent i litt olje i en stekepanne.
Legg kjøttet over i en gryte med lokk som tåler ovnsvarmen. Kok ut stekepannen med vin og hell i gryten.
Skjær løk i båter og gulrot og sellerirot i biter. Legg i gryten sammen med tomatene, buljong og laurbærblad. Kok opp og sett så gryten i ovnen i ca. 1 ½ time. Kjenn på kjøttet slik at det er riktig mørt når det er ferdig.
Del kjøttet i mindre biter og pynt med hakket persille. Server med kokte poteter, sylteagurker og en salat.

Laksegryte med lime og spinat
(4 porsjoner)
Både laks og reker trives i selskap med lime og spinat.
600 g laksefilet
250 g fersk champignon
1 ss smør
1 ts salt
¼ ts hvit pepper
3 dl vann
2 dl lett crème fraîche, 18 %
1 ss grønnsakfond, fra flaske
1 ts sambal oelek
½ ss honning
strimlet skall og saft av ½ lime
2 ts maisenna
65 g ferske spinatblader
ca. 250 g reker med skall
Skjær laksen i biter. Skyll og skjær sopp i skiver. Stek det i smør i omganger i en panne. Strø på salt og pepper. Legg over på tallerken.
Hell vann, crème fraîche, fond, sambal oelek, honning, limeskall og -saft og maisenna
i en kjele. Kok opp under omrøring. La det koke i noen minutter.
Skyll spinaten og rør den i sausen sammen med laksebiter og sopp. Varm forsiktig opp til fisken er akkurat gjennomkokt.
Rens reker og strø dem over. Server med ris og tomatsalat.

Italiensk gryte
(4 porsjoner)
Potetmos eller stekte potetbåter og en salat er godt å servere til.
500–600 g svinefilet
flaksalt
nymalt pepper
2–3 ss hvetemel eller glutenfri melmiks
smør til steking
1 dl tørr hvitvin
2–3 dl kyllingbuljong (vann + terning)
3 ss sitronsaft
2 ss hakket kapers
½ dl hakket persille
Skjær kjøttet fritt for sener og fett. Del kjøtt i skiver og tørk det godt. Bland sammen hvetemel, salt og pepper. Vend kjøttet i melblandingen og stek det i smør noen minutter på hver side. Ta det opp og hold det varmt.
Hell vin i pannen, la det koke til ca. halvparten er igjen. Hell i buljong, kok til sausen blir litt fyldig (ca. 5 minutter).
Legg i kjøttet. Tilsett sitronsaft og kapers og varm dette i noen minutter.
Smak til med salt og pepper. Pynt med persilledryss.