Sure Oppstøt

Gode tips til fordøyelsen

Får du halsbrann og sure oppstøt etter å ha spist tung mat? Dropp syrenøytraliserende midler og ta heller saltsyre. En dram før maten kan også hjelpe.

Gode tips til fordøyelsen
Publisert
Sist oppdatert

– Det er ikke for mye magesyre som gir halsbrann og sure oppstøt – men tvert imot at man har for lite magesyre, sier ernæringsterapeut Jens Veiersted som er ansvarlig for ernæringsundervisningen ved Tunsberg Medisinske skole.

– Den beste behandlingen er derfor å gå på apoteket og be om saltsyre. Hvis du er heldig har de det på lager.

Saltsyretablettene heter Aciglumin og kan kjøpes reseptfritt.

– Jeg har brukt saltsyre på pasienter i stor utstrekning opp gjennom årene, og ser at det fungerer. For noen er det helt revolusjonerende, mens det for andre ikke har noen virkning, fordi årsaken til deres plager er noe annet, sier han.

Veiersted er tilhenger av et mest mulig naturlig kosthold – med mindre karbohydrater og mer ubearbeidet, naturlig fett.

Gode tips til fordøyelsen

Ta en snaps!
Et godt tips, er å innta litt bitterstoffer før måltidet, mener Veiersted.

– Å ta en liten snaps, for eksempel Underberger, Fernet Branca eller Gammel Dansk, før maten er en god strategi. Bitterstoffene i disse stimulerer fordøyelsen. Snaps er ikke løsningen for dem som skal kjøre, men man kan kjøpe bitterstoffer i helsekostforretningene. I tillegg er også løvetannrot bra for fordøyelsen, sier han.

Utgangspunktet for undervisningen ved Tunsberg Medisinske skole, er at ugunstig kosthold og livsstil er medvirkende årsaker til mange av våre vanlige kroniske sykdommer.

– For å løse de forskjellige plagene folk sliter med, er vi nødt til å se på deres kosthold og livsstil. Myndighetens råd handler jo om å spise mye korn og melkeprodukter og at fett er farlig. Jeg får mange pasienter som ikke skjønner hvorfor de er dårlige siden de spiser så «sunt». Da forklarer jeg dem at de kanskje ikke spiser så sunt som de tror. Og å innta syrenøytraliserende midler mot halsbrann og sure oppstøt våger jeg å påstå er riktig i kun få tilfeller, sier Veiersted.

Rask bedring
Han forteller at det for 60–70 år siden ikke var uvanlig å gi syretabletter til gamle fordi syreproduksjonen hos eldre mennesker går ned.

– Jeg tror at redusert syreproduksjon er en av grunnene til at mange eldre nesten ikke orker å spise noe som helst, kanskje bortsett fra loff med syltetøy, som ikke krever mye magesyre for å fordøyes. Når jeg gir saltsyre til pasienter som plages med halsbrann og sure oppstøt, merker de fleste at de blir bedre i løpet av noen dager. For dem som spiser midler som stopper syreproduksjonen tar det kanskje en uke eller to før de blir bedre, sier Veiersted.

Ikke surt nok
Lukkemuskelen i overgangen mellom spiserøret og magen er avhengig av syre for å fungere ordentlig. Er det ikke surt nok i magen så virker heller ikke lukkemuskelen som den skal.

– Høyt insulinnivå og stress hemmer produksjonen av magesyre. Det er vanskelig å finne dokumentasjon på annet enn noen ganske få situasjoner hvor magen produserer for mye syre. Og det gir vanligvis problemer i tolvfingertarmen, ikke magesekken. Magen takler magesyre hvis den er i orden. Det er dårlig vedlikehold av slimhinnene i magen som er årsaken til magesår og smerter i magen. Det er flere faktorer som svekker slimhinnene i magen, som stress og smertestillende midler, sier Veiersted.

Så når han får inn pasienter som er overbevist at de har for mye magesyre, blir de svært overrasket når han forteller dem at de mest sannsynlig har for lite magesyre!

5 gode råd 
1. Spis mindre søtt og mindre brødvarer.
2. Ved hyppig halsbrann: Dropp syrenøytraliserende, ta heller saltsyretabletter.
3. Ta en snaps med noe bittert før måltidet.
4. Har du lite galle, ta en spiseskje lecitingranulat til hvert måltid. Artisjokkekstrakt og mariatistel er også bra for å stimulere lever og galle (helsekostbutikkene har flere produkter).
Kilde: Ernæringsterapeut Jens Veiersted


Viktig magesyre
● Magesyre er en fordøyelsessaft som lages i magesekken.
● Saften består av vann, saltsyre (HCl), kaliumklorid og natriumklorid.
● Magesyre har normalt en surhetsgrad (pH) på ca. 1–3.
● Magesyrens viktigste funksjon er å drepe mikroorganismer.
Kilde: Wikipedia

Gode tips til fordøyelsen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer