Å slurve med munnstellet kan føre til både ubehag og smerter, og også økt risiko for en rekke livsstilsykdommer.
Tannlege Stian Solli Kanestrøm ser det hele tiden. I stolen hans på Aker Brygge i Oslo sitter
pasienter som sliter med hovent, mørkerødt tannkjøtt, munnskåld, eller plagsom ising i tennene.
Dette er tilstander så ubehagelige at det forstyrrer munnen i det den egentlig skal gjøre. Det blir vanskelig å spise, svelge og snakke.
– Mange går rundt med alvorlig periodontitt, som er tannkjøttbetennelse. Det er først når de får klar melding om at de står i fare for å miste tennene at de tar tak i problemet, forteller tannlege Kanestrøm.
Statistikken viser at halvparten av oss opplever en form for periodontitt – tannkjøttbetennelse – etter fylte 40 år. Det gjør betennelser i tannvevet til en folkesykdom.
Å holde munnen frisk og sunn handler også om å investere i en livslang, god helse. Forskning tyder på at det er en sammenheng mellom dårlig munnhygiene med påfølgende betennelse i tannkjøttet, og flere vanlige folkesykdommer som hjerte- karsykdommer, hjerneblødning, diabetes og luftveissykdommer.
– Hvis jeg ser at pasienten er likegyldig til munnhygienen, er dette enda et argument for å få vedkommende til å ta rengjøringen på alvor. Mange kan ha periodontitt som kanskje allerede har ført til hjerteinfarkt, påpeker Kanestrøm.
Tannlege Stian Solli Kanestrøm ser stadig vekk at tenner knekker på grunn av store gamle fyllinger, og kanskje må det krone til. Men du kan gjøre mye selv for å styrke ditt munn- og tannforsvar for dagene som kommer. Det gjelder å være nøye med den daglige tannpleien, ta vare på alle deler av munnhulen; tenner, gane, tunge, spytt og munnslimhinner, og gå regelmessig til tannlegen.
Visste du at …
… studier viser at personer med infeksjonssykdommer i munnen, særlig periodontitt, har økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Mye tyder på at infeksjonen vandrer med blodet, og kan tette igjen blodårer.
Les også: Jeg får ikke sove!

Tips for god munnhygiene
Følsomme tannhalser
● Kalde, varme og syreholdige drikker kan gi smerter, såkalt ising.
● Skyldes ofte at du pusser for hardt på overgangen mellom tannkjøtt og tann, men kan også skje fordi tannkjøttet trekker seg tilbake med alderen.
● Styr unna tannkrem med mer slipemiddel enn det som er godkjent i Norge. Bruk myk eller ekstra myk tannbørste. Fluor styrker tennene og motvirker ising. Tannkrem mot ising kan være verdt å prøve.
● Fylling kan være aktuelt hvis du har pusset deg til en skade i tannhalsen. Hvis det bare er ising, kan tannlegen pensle med fluorlakk eller preparater som forsegler kanalene.
Tannkjøttbetennelse
● Gingivitt er en lett tannkjøttbetennelse. Plakkbelegg gjør at tannkjøttet blør når du pusser. Ingen grunn til panikk.
● Puss tennene grundig, og bruk av tanntråd eller børste til bruk mellom tennene flittig. Slutter det ikke å blø, oppsøk tannlegen.
● Sluntrer du unna denne ekstrainnsatsen, kan tenner løsne og falle ut. Alvorlig periodontitt er en bakterieinfeksjon som går dypere ned i vevet og etter hvert kan angripe tannfestet.
● Tannlegen må rense godt opp i tannstein og gamle fyllinger slik at det er mulig å holde tannoverflaten rein. Så er det opp til deg selv og tannbørsten, tanntråden og tannstikkerne.
Munnskåld (after)
● Mange opplever med jevne mellomrom at det dannes små blemmer og sår i munnen. Noen tror at det kan skyldes stress, mye sterk mat eller at enkelte er følsomme overfor såpestoffet i tannkrem som tørker ut slim-
hinnene.
● Det finnes lite behandling, men det kan være verdt å prøve tannkrem uten såpestoff, som Zendium. Noen har god erfaring med laserbehandling.
Syreskader
● Når emaljen utsettes for syre, oppløses kalk fra tannoverflaten i større eller mindre grad.
● Unngå særlig brus, juice og alt med kullsyre, også vann. Drikker du små mengder brus eller andre sure drikker flere ganger om dagen, er syretiden lang og risikoen for å ødelegge emaljen øker. Skyll med vann.
● Behandling er å endre vanene. Skyll med fluor som styrker emaljen. Er skaden stor, må tannlegen legge på et nytt beskyttende lag som dekker tannemaljen; plastfylling eller porselenskrone.
Dårlig ånde
Kan stamme fra mellomrommene mellom tennene, eller tunga.
● Hold tennene rene og børst tunga, som har groper med bakterier.
● Bruk munnskyllevæske, uten alkohol. Alkohol påvirker bakteriebalansen og kan drepe «snille» bakterier.
Visste du at …
… spyttet utgjør en viktig del av kroppens og
munnens immunforsvar. Det har beskytter mot skadelige bakterier, og bidrar dermed til å rengjøre og beskytte tennene. Det har også betydning for fordøyelse, smaksinntrykk og smøring av slimhinner.
Les også: Kaffepause gir helsegevinster.