Tenner

Godt tannstell beskytter deg

Følsomme tannhalser, tannkjøtt­betennelser og hissige syre­angrep er hverdagen for mange. Gi munn- og tannhelsen litt oppmerksomhet, det sparer deg for plager og sykdom.

Godt tannstell beskytter deg
Publisert
Sist oppdatert

Å slurve med munnstellet kan føre til både ubehag og smerter, og også økt risiko for en rekke livsstilsykdommer.

Tannlege Stian Solli Kanestrøm ser det hele tiden. I stolen hans på Aker Brygge i Oslo sitter pasienter som sliter med hovent, mørkerødt tannkjøtt, munnskåld, eller plagsom ising i tennene.

Dette er tilstander så ubehagelige at det forstyrrer munnen i det den egentlig skal gjøre. Det blir vanskelig å spise, svelge og snakke.

– Mange går rundt med alvorlig periodontitt, som er tannkjøtt­betennelse. Det er først når de får klar melding om at de står i fare for å miste tennene at de tar tak i problemet, forteller tannlege Kanestrøm.

Statistikken viser at halvparten av oss opplever en form for periodontitt – tannkjøtt­beten­nelse – etter fylte 40 år. Det gjør betennelser i tannvevet til en f­olkesykdom.

Å holde munnen frisk og sunn handler også om å investere i en livslang, god helse. Forskning tyder på at det er en sammenheng mellom dårlig munnhygiene med påfølgende betennelse i tannkjøttet, og flere vanlige folkesykdommer som hjerte- karsykdommer, hjerneblødning, diabetes og luftveissykdommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer