Glutenfri

Godt uten gluten

Tåler du ikke gluten? Du trenger ikke å avstå fra godt brød av den grunn! Her er smaksrike og sunne alternativer du kan bake selv.

Teboller
(8–10 stk.)
Tekakene er bakt på fiberhusk, havre- og bokhvetemel. Du kan kjøre havregrynene til mel i en food prosessor.

25 g gjær
5 dl melk
1 ss rapsolje
1 ½ dl glutenfritt havremel
2 dl bokhvetemel
1 ts salt
20 g fiberhusk

Sett ovnen på 200°. Smuldre gjær i en bakebolle. Tilsett melk og rør gjæren ut i melken. Tilsett de øvrige ingrediensene og bland sammen til en smidig deig. Dekk med plast og la heve på et lunt sted i ca. 3 timer.
Ta deigen opp på bakepapir og trill til 8 boller, som legges på bakepapir på stekeplate.
Sett til etterheving i ca. 30 minutter. Stek midt i ovnen i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist. Server med ost og syltetøy.

 

image: Godt uten gluten

Grovt helsebrød(1 brød)

Nypeskallmel leveres av Risenta og kan bestilles på nett eller kjøpes i helsekostbutikker. Psylliumfrø er det samme som loppefrø og fiberhusk er knuste loppefrø.

6 dl vann
10 g gjær
1 ½ dl solsikkefrø
30 g linfrø
35 g gresskarkjerner
50 g mørk sirup
20 g nypeskallmel, Risenta
1 ts malt koriander eller anis
1 ts salt
50 g bokhveteflak
60 g soyamel
160 g bokhvetemel
25 g psylliumfrøskall, fiberhusk
smør til formen
bokhveteflak for å strø over

Rør sammen alle ingrediensene til en ganske løs deig.

Hell deigen i en smurt avlang brødform som er kledd med bakepapir, ca. 1 ½ liter. Strø over bokhveteflak.

La brødet heve i ca. 2 timer på et lunt sted, tildekket med plast.

Stek brødet på nederste rille i ovnen ved 175° i ca. 75 minutter. Avkjøl på rist.

Oppbevar brødet godt innpakket i kjøleskapet.

image: Godt uten gluten


Vaniljeboller(25 stk.)

Lag vaniljekremen selv eller kjøp ferdig. 

100 g smør
5 dl melk
50 g gjær
1 dl sukker
½ ts salt
2 ts kardemomme
12 dl glutenfri melmiks
1 egg til pensling

Sett ovnen på 250°. Smuldre gjær i en bakebolle. Smelt smøret og tilsett melken. Rør ut gjæren i den lunkne deigvæsken. Tilsett sukker, salt, kardemomme og melmiks. La heve under plast i ca. 30 minutter.

Vaniljefyll:
2 ½ dl melk
½ vaniljestang
¾ dl sukker
3 eggeplommer
¾ dl maisenna
25 g smør

Topping:
sammenpisket egg
kokosmasse


Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Legg i en kjele sammen med melken og kok opp.

Pisk sukker, eggeplommer og maisenna luftig. Hell det over den varme melken under pisking. Hell tilbake i kjelen og varm forsiktig under pisking til det begynner å tykne. Hell over i en skål og tilsett smøret skåret i biter.

Del deigen i 25 biter, trill til boller og legg i muffinsformer. La heve under et håndkle i ca. 30 minutter. Fyll en sprøytepose med vaniljekremen og klipp et lite hull i enden. Sprøyt litt vanilje­krem inn i hver bolle. Pensle med egg og strø over litt kokosmasse.

Stek midt i ovnen ved 250° i ca. 12 minutter. Avkjøl på rist.

image: Godt uten gluten


Nybakte scones(12 stk.)

En hyggelig testund med deilige scones og marmelade er bare å nyte!

3 dl glutenfri melmiks - fin eller grov
1 dl glutenfrie havregryn
2 ts bakepulver
1 ts salt
50 g smør
1 ½ dl surmelk
1 egg

Sett ovnen på 250°. Bland sammen de tørre ingrediensene og smuldre i smøret. Rør i surmelk og egget. Form til 3 runde kaker på bakepapir på stekeplate, ca. 2 cm høye, og del hver runde kake i fire deler. Prikk med en gaffel.

Stek sconesene midt i ovnen i ca. 10 minutter til de er gylne. Avkjøl på rist og server nystekt med syltetøy og en varm kopp te.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: