Vis mer

Glutenfri

Godt uten gluten

Tåler du ikke gluten? Du trenger ikke å avstå fra godt brød av den grunn! Her er smaksrike og sunne alternativer du kan bake selv.

Publisert

Teboller
(8–10 stk.)
Tekakene er bakt på fiberhusk, havre- og bokhvetemel. Du kan kjøre havregrynene til mel i en food prosessor.

25 g gjær
5 dl melk
1 ss rapsolje
1 ½ dl glutenfritt havremel
2 dl bokhvetemel
1 ts salt
20 g fiberhusk

Sett ovnen på 200°. Smuldre gjær i en bakebolle. Tilsett melk og rør gjæren ut i melken. Tilsett de øvrige ingrediensene og bland sammen til en smidig deig. Dekk med plast og la heve på et lunt sted i ca. 3 timer.
Ta deigen opp på bakepapir og trill til 8 boller, som legges på bakepapir på stekeplate.
Sett til etterheving i ca. 30 minutter. Stek midt i ovnen i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist. Server med ost og syltetøy.

 

Vis mer

Grovt helsebrød(1 brød)

Nypeskallmel leveres av Risenta og kan bestilles på nett eller kjøpes i helsekostbutikker. Psylliumfrø er det samme som loppefrø og fiberhusk er knuste loppefrø.

6 dl vann
10 g gjær
1 ½ dl solsikkefrø
30 g linfrø
35 g gresskarkjerner
50 g mørk sirup
20 g nypeskallmel, Risenta
1 ts malt koriander eller anis
1 ts salt
50 g bokhveteflak
60 g soyamel
160 g bokhvetemel
25 g psylliumfrøskall, fiberhusk
smør til formen
bokhveteflak for å strø over

Rør sammen alle ingrediensene til en ganske løs deig.

Hell deigen i en smurt avlang brødform som er kledd med bakepapir, ca. 1 ½ liter. Strø over bokhveteflak.

La brødet heve i ca. 2 timer på et lunt sted, tildekket med plast.

Stek brødet på nederste rille i ovnen ved 175° i ca. 75 minutter. Avkjøl på rist.

Oppbevar brødet godt innpakket i kjøleskapet.

Vis mer


Vaniljeboller(25 stk.)

Lag vaniljekremen selv eller kjøp ferdig. 

100 g smør
5 dl melk
50 g gjær
1 dl sukker
½ ts salt
2 ts kardemomme
12 dl glutenfri melmiks
1 egg til pensling

Sett ovnen på 250°. Smuldre gjær i en bakebolle. Smelt smøret og tilsett melken. Rør ut gjæren i den lunkne deigvæsken. Tilsett sukker, salt, kardemomme og melmiks. La heve under plast i ca. 30 minutter.

Vaniljefyll:
2 ½ dl melk
½ vaniljestang
¾ dl sukker
3 eggeplommer
¾ dl maisenna
25 g smør

Topping:
sammenpisket egg
kokosmasse


Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Legg i en kjele sammen med melken og kok opp.

Pisk sukker, eggeplommer og maisenna luftig. Hell det over den varme melken under pisking. Hell tilbake i kjelen og varm forsiktig under pisking til det begynner å tykne. Hell over i en skål og tilsett smøret skåret i biter.

Del deigen i 25 biter, trill til boller og legg i muffinsformer. La heve under et håndkle i ca. 30 minutter. Fyll en sprøytepose med vaniljekremen og klipp et lite hull i enden. Sprøyt litt vanilje­krem inn i hver bolle. Pensle med egg og strø over litt kokosmasse.

Stek midt i ovnen ved 250° i ca. 12 minutter. Avkjøl på rist.

Vis mer


Nybakte scones(12 stk.)

En hyggelig testund med deilige scones og marmelade er bare å nyte!

3 dl glutenfri melmiks - fin eller grov
1 dl glutenfrie havregryn
2 ts bakepulver
1 ts salt
50 g smør
1 ½ dl surmelk
1 egg

Sett ovnen på 250°. Bland sammen de tørre ingrediensene og smuldre i smøret. Rør i surmelk og egget. Form til 3 runde kaker på bakepapir på stekeplate, ca. 2 cm høye, og del hver runde kake i fire deler. Prikk med en gaffel.

Stek sconesene midt i ovnen i ca. 10 minutter til de er gylne. Avkjøl på rist og server nystekt med syltetøy og en varm kopp te.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer