Kjøp en side gravlaks, et glass ferdig sennepssaus og 1 beger lettrømme. I tillegg trenger du dill, litt billig konjakk, grovkornet sennep, sitron, salt og pepper. Tørk gravlaksen fri for all gammel dill og annet fra marinaden som den har ligget i før den ble pakket. Pensle den med godt med konjakk og legg på fersk dill. Rør 1 del av den ferdigkjøpte sennepssausen sammen med 1/2 del rømme, 3 teskjeer sitronsaft, salt og nykvernet svart pepper. Smak til med søt, grovkornet sennep, ha i en god neve finhakket dill og rør godt.
GRAVLAKS MED LIME OG PAPAYA
Lag den gjerne 48 timer før.
(Til 4 personer)
500 g fersk laksefilet med skinn
1 ss vodka
1 ss sukker
1 ss salt, gjerne Maldon eller annet flaksalt
revet skall fra 5 lime, bare det grønne
nykvernet pepper
limebåter til servering
Papayasalat
1 moden papaya
noen never god, blandet salat (kjøp eventuelt en ferdigpose)
1 ss presset lime
2 ss god olivenolje
Sjekk fisken for bein, og skjær vekk fett på kantene. Legg et stort stykke plastfolie og legg fisken på med skinnsiden ned i et ikke så dypt fat. Hell på vodka. Bland sukker, salt og
limeskall i en bolle, kvern i litt pepper, og gni blandingen over fisken. Surr plasten godt rundt hele fisken, sett noe tungt oppi, og sett fisken kaldt i ett døgn. Snu fisken en gang
i løpet av tiden. Dagen etter kan du fjerne plasten og eventuelt ekstra væske. Skjær tynne skiver på samme måte du skjærer røkelaks og legg dem i plast til du skal servere. Rett før du skal servere, skrell papayaen, del den på langs og fjern steinene med en spiseskje. Del
frukten i pene biter og ha dem i en liten bolle. Smak til med salt og pepper. Press lime over og bland bitene med salat. Ha over god olivenolje.
GRAVLAKS
1 hel laksefilet
1 dl sukker
0,5 dl salt
1,5 cl gin
1 ss vann
2 ss einerbær
1 ss pepper
0,5 dl grovhakket dill
Fjern småbein fra laksefileten og ha den i dypfryseren et døgn. Skinnet skal sitte på. Tin fileten. Knus einerbær og pepper i en morter og bland med salt, sukker, gin, vann og grovhakket dill. Rør til saltet er løst opp. Del laksefileten i to og legg den ene med skinnsiden ned i et fat med høye kanter. Fordel blandingen over fileten og legg den
andre fileten, med kjøttsiden ned, over. Legg en tung tallerken oppå og legg en fjøl eller noe annet tungt som vekt på toppen, slik at de to filetbitene blir klemt sammen. Sett fisken i kjøleskapet i 1-2 døgn. Skrap av den gamle krydderblandingen. Bruk frisk dill ved servering.
Mammas sennepssaus
2 dl rømme
1 dl majones
1 1/2 ss dijonsennep, fin type
1 1/2 ss dijonsennep, grov type (m/sennepsfrø)
1 1/2 ss svensk, søt sennep
salt og pepper
sukker
saft av sitron
Rør sammen rømme, majones og de tre ulike sennepene. Smak til med salt, pepper, sukker og sitron. Den skal være en anelse sur, men samtidig fyldig.
SJEFREDAKTØRENS ANDRE FAVORITTOPPSKRIFTER:
