Vis mer

Grill

Grill med greske smaker

Det er på høy tid å få igang grillen og lage mat ute. Sommermat med greske smaker er kjempegodt, og her får du noen deilige oppskrifter!

Publisert
Kyllingspyd med tzatziki og gresk salat
Kyllingspyd med tzatziki og gresk salat Vis mer

Kyllingspyd med tzatziki og gresk salat

(4 porsjoner)
Tzatziki er en universalsaus som er godt til det meste du griller. 

Spyd:
600 g kyllingfilet
2 ss olje
2 finhakkede hvitløkbåter
1 ts tørket mynte
1 ts tørket oregano
flaksalt
nymalt pepper
1 rødløk
1 rød paprika

Tzatziki:
½ agurk
salt
3 dl gresk yoghurt
1–2 finhakkede hvitløkbåter
1 ss olivenolje
nymalt pepper

Gresk salat:
4 modne tomater
1 agurk
1 rødløk
1 grønn paprika
1 ss tørket oregano
1 dl kalamataoliven
150–200 g fetaost
flaksalt
nymalt pepper
4 ss olivenolje
2 ss rødvinseddik

Skjær kylling i biter. Bland olivenolje, urter, salt og pepper. Vend i kyllingen og la det marinere i minst 2 timer. Træ kylling, løkbåter og paprikabiter vekselvis på grillspyd. Grill over varm grill til kyllingen er gjennomstekt i noen minutter. Snu på spydene når du griller.

Tzatziki: Riv agurk på rivjernets grove side. Legg det i en sil, bland med litt salt og la det trekke i ca. 20 minutter. Press ut all væske.
Bland agurk, yoghurt, hvitløk og olivenolje. Smak til med salt og pepper.

Gresk salat: Skjær tomater i båter. Skrell agurken og skjær i biter. Del løk i tynne båter og skjær paprika i strimler. Bland grønnsaker, oregano, oliven, smuldret fetaost, salt og pepper forsiktig. Legg det opp på fat og drypp over olje og eddik. Server salaten straks.
 

Souvlaki med fetapoteter
Souvlaki med fetapoteter Vis mer

Souvlaki med fetapoteter

(4 porsjoner)
Bruker du trespyd må de 
legges i vann ca. ½ time, før de skal brukes, så tar de ikke fyr når spydet stekes.

Spyd:
600 g beinfritt lammekjøtt
3 ss olivenolje
revet skall og saft av ½ sitron
2 finhakkede hvitløkbåter
2 ts oregano
3 ss hakket dill
flaksalt
nymalt pepper
grillspyd

Potetsalat:
1 kg ferske poteter
1 dl mandler
1 hvitløkbåt
2 dl hakket dill
saft av 1 sitron
1 dl olivenolje
flaksalt
nymalt pepper
1 rød chili
150 g smuldret fetaost
250 g småtomater

Renskjær kjøttet, og del i biter på ca. 2 x 2 cm. Bland sammen olivenolje, sitron, hvitløk, oregano og dill. Vend kjøttet i, og la det marinere i minst 2 timer.

Træ kjøttet på spyd. Grill spydene over en varm grill. Snu under grillingen. Det tar ca. 10 minutter til kjøttet er knapt rosa. Strø på salt og pepper.

Potetsalat: Vask poteter, og kok dem myke i lett saltet vann. Avkjøl og del potetene i store biter. Miks sammen mandler, hvitløk, dill, sitron, olivenolje, salt og pepper. Bland poteter og dressing.

Del chili på langs, og fjern hinner og frø. Finhakk chili, og bland med fetaost og delte tomater i potetene ved servering.
 

Grillet blekk sprut med paprikadipp
Grillet blekk sprut med paprikadipp Vis mer

Grillet blekksprut med paprikadipp

(4 porsjoner)
Grillet blekksprut får du ofte servert i Hellas. Her hjemme får vi ofte nøye oss med fryst. En frisk grønn salat, vannmelon, ­grillet brød med hvitløk, olivenolje og flaksalt passer godt til.

ca. 600 g renset blekksprut
olivenolje
flaksalt
nymalt pepper

Marinade:
3 ss olivenolje
1 ts revet sitronskall
2 ss presset sitronsaft
1 hakket rød chili
1 finhakket hvitløkbåt
3 ss hakket oregano eller bladpersille
flaksalt
nymalt pepper

Paprikadipp:
4 røde paprika
½ dl olivenolje
100 g smuldret fetaost
25 g hakkede valnøtter
flaksalt
nymalt pepper

Sett ovnen på 250°. Del paprika i fire deler, og ta ut kjerner og vegger. Grill paprikaene høyt i ovnen til skallet blir svart og blåser seg opp, i 15–20 minutter. Legg dem i en plastpose i ca. 10 minutter, så løsner skinnet lett. Dra av skinnet. 

Kjør paprika sammen med olivenolje. Bland i ost og nøtter og smak til med salt og pepper. 

Bland ingrediensene til marinaden. Træ blekksprut på grillspyd og pensle med olivenolje. Grill raskt over varm grill. Krydre med salt og pepper.

Legg opp på fat, og drypp over marinaden ved servering.

Fetaost med olje og tørket oregano
Fetaost med olje og tørket oregano Vis mer


Fetaost med olje og tørket oregano

Dette lager du enkelt selv ved å dele opp fetaosten, dryppe olje over og strø med tørket oregano. Eller bruk andre urter du liker.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer