Fisk Og Skalldyr

Grillet Kvitsøyhummer med estragon og beurre blanc

Publisert
Sist oppdatert
Tekst/foto: Hanne Buxrud(Til 4 personer)2 hummer à 400–500 gsalt til forvelling1/4 purre1/2 gulrot2 ss friske estragonbladerolivenoljeSaus2 dl hvitvin1 sjalottløk0,5 dl fløte150 g usaltet smør (kaldt)friskpresset sitronsaft fra 1/4 sitronHummerne forvelles i 2–3 minutter i godt saltet og kokende vann og gis deretter en rask nedkjøling i kaldt vann. Vask og kutt grønnsakene i tynne strimler. Del hummernei to på langs, rens ut «paven» og knekk klørne. Legg hummeren med skallet ned i en stekepanne, tilsett estragon, salt og nykvernet pepper direkte på hummerkjøttet og ha deretter i de strimlede grønnsakene. Grill hummeren på skallsiden på middels varme til hummerkjøttet er ferdig varmebehandlet, i cirka 15 minutter. Saus: Skrell og kutt sjalottløk.Hvitvin og sjalottløk kokes i en gryte til marmeladekonsistens og tilsettes fløte. Kok opp og rør inn det kalde smøret litt etter litt mens gryten står på svak varme. Smak til med friskpresset sitronsaft, salt og nykvernet pepper. Sausen helles over hummerkjøttet rett før servering.Fakta: Hummer er et av våre mest eksklusive skalldyr, så ta vare på den og respekter naturen og fredningsperiodene. Enkelte steder i landet var hummer vanlig middagsmat. I gode hummerår på Kvitsøy var det vanlig å servere kokt hummer med hvit saus og revne gulrøtter. Rundt Kvitsøy har det alltid vært mye hummer. Årsaken er det grunne vannet rundt øya, som går over bratte, store dyp og ettersom hummerenholder seg på grunnene, forblir den rundt øya. Hummeren ved Kvitsøy kalles Tidemannshummer, etter en mann som en gang satte ut mye hummer der.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer