Kultur

Gripende Gullbjørn-vinner

Grbavica er tankevekkende og grufull.

Gripende Gullbjørn-vinner
Publisert
Sist oppdatertGrbavica

 • Regi: Jasmila Zbanic

 • Foto: Christine A. Maier

 • Med: Mirjana Karanovic, Luna Mijovic, Leon Lucev, Kenan Catic, Jasna Ornela Berry.

 • Sjanger: Drama

  Karakter: kkkkkk • Borgerkrigen i Jugoslavia

 • Det gamle Jugoslavia var en kommuniststat som besto av seks delstater. Da kommunismen kollapsetmot slutten av 80-tallet, vokste nasjonalismen i hele Jugoslavia, og ble utgangspunktet for flere kriger.

 • I 1991 brøt det ut borgerkrig mellom kroater og kroatiske serbere som var imot kroatisk uavhengighet.Serberne ble støttet av Serbia under president Slobodan Milosevic. 29. februar 1992 ble det flertall for uavhengighet.Like etter gikk bosnisk-serbiske styrker, ledet av Radovan Karadzic, og Milosevics serbiske styrker til angrepog tok raskt kontroll over bosniskserbiske områder i Bosnia. Milosevic og hans ultranasjonalistiske ledelse beordret etnisk rensing av bosnjaker og bosnisk-kroater isamtlige serbiskkontrollerte områder.

 • Allerede i 1991 kom de første meldingene om systematiske voldtekter, hovedsakelig begått av serberei Kroatia. I 1992 ble det kjent at voldtektsleirer også var opprettet i Bosnia. Både gamle gruver, restauranter,gymsaler, klasserom, låver, uthus og private hjem ble benyttet som voldtektsleirer.

 • Krigen tok slutt i november 1995, da partene inngikk Dayton-avtalen. Mellom 100 000 og 130 000 menneskervar drept og 2,4 millioner var drevet på flukt. Avtalen delte Bosnia i den bosnjak-kroatiske føderasjonen Bosnia-Hercegovina, og en bosniskserbiskrepublikk, Republika Srpska.

  (Faktatekst: Hanne Eide Andersen)
 • Alenemoren Esma bærer på en hemmelighet. Tenåringsdatteren Sara tror hun er datteren til en krigshelt som døde ved fronten under borgerkrigen et tiår tidligere, men sannheten viser seg å være en helt annen. Esma er en av mange kvinner som ble systematisk voldtatt under borgerkrigen som herjet landet, og Sara er et resultat av én av de mange voldtektene.

  Grbavica er en spillefilm som bygger på 20 000 sanne historier. Så mange er de, de bosniske kvinnene som gjennom dager, uker og år ble voldtatt av Milosevics soldater. På begynnelsen av nittitallet ble disse kvinnene utsatt for ting som er så grusomme at vi nesten ikke orker å høre om dem. Voldtekt har vært definert som krigsforbrytelse i Genèvekonvensjonen siden den ble lagd i 1949. Men det er først etter krigen i Bosnia at disse forbrytelsene er blitt behandlet juridisk. Grbavica viser oss hvordan kvinnene har det i ettertid, og hvordan det oppleves å leve i et Sarajevo som fortsatt preges av en nær, blodig fortid.

  En film med dette som tema kunne lett blitt for tung, for spekulativ, for grusom - slik at grusomhetene overskygget historien. Regissør Jasmila Zbanic har imidlertid valgt å la Grbavica fortelle historien på en lavmælt og sober måte med fokus på forholdet mellom mor og datter. Moren må forholde seg til hver dag å minnes på voldtektene av at datteren vandrer rundt som et levende bevis på de traumatiske hendelsene. Datteren har en nagende følelse av at noe er galt, og føler en intens indre uro. I tillegg må de forholde seg til helt dagligdagse problemer - tenåringskrangling, pengetrøbbel og kjærlighetsrot.

  Denne filmen bæres av de to utrolig dyktige hovedrolleinnehaverne, Mirjana Karanovic (Esma) og Luna Mijovic (Sara). Karanovic har et sterkt ansikt og øyne som nagler tilskueren fast. Unge Luna Mijovic er et funn i rollen som den opprørske Sara, som tidvis krever all sympati, mens hun andre ganger er irriterende som bare fjortiser kan være. Samspillet dem i mellom er bevegende.

  Det dystre temaet til tross - Grbavica er en håpefull film du ikke kan unngå å bli berørt av. Den fravrister deg troen på det gode i mennesket, før den gir deg deg tilbake. Grbavica er en film som feirer kjærligheten - i dette tilfellet de sterke båndene mellom mor og barn - og som insisterer på at det tross alt alltid finnes håp om en bedre tilværelse.


  LES FLERE FILMANMELDELSER PÅ KK.NO
 • Veien til Guantanamo: En helvetes ferie
 • Mission Impossible III: Fabelaktig actionfjas
 • Where The Truth Lies: Sex, dop & glamour
 • Basic Instinct 2: Usexy Sharon Stone
 • Slipp Jimmy fri: Topp underholdning med narkoelefant
 • Istid 2: Action for hele familien
 • Alt om film på kk.no


 • Gripende Gullbjørn-vinner
  Gripende Gullbjørn-vinner
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer