Rolf

Grønnere kost = mindre kreft

Nyere forskning viser at kostholdet betyr mye dersom man ønsker å redusere kreftfaren.

Publisert
Sist oppdatert

I 2008 FIKK DRØYT 26 000 personer en kreftdiagnose i Norge. Brystkreft er den hyppigste kreftformen hos kvinner, og utgjør ca. en fjerdedel av alle krefttilfeller hos kvinner. Over 2500 norske kvinner får brystkreft hvert år, og 800 dør av sykdommen.

Prostatakreft er den hyppigste kreftformen hos menn, og utgjør ca. 30 prosent av all kreft hos dem.

Krefthyppigheten tiltar med økende alder, og ni av ti nye krefttilfeller oppstår hos personer over 50 år. Flere eldre, og en viss vekst i totalbefolkningen, forklarer mye av økningen. Samtidig tyder noen av de nyeste studiene også på en reell økning av flere krefttyper i den yngre voksne aldersgruppen. Prognosene tyder på en fortsatt økning i kreftforekomsten i Norge i årene som kommer. Fram mot 2020 forventes det en økning på ca 40 prosent i antall nye krefttilfeller hos menn, og 35 prosent hos kvinner. Samtidig er overlevelsen økende ved de fleste krefttyper, takket være økende medisinsk kunnskap og behandlingsmuligheter.

 

ARVELIG BRYSTKREFT? De siste årene har forskningen vært fokusert på gener og mulige arvelige faktorer til kreft. Hos kvinner har man funnet genene BRCA -1 OG -2, som man mener disponerer for utvikling av brystkreft. 80 prosent av kvinnene som har disse genene, risikerer å få brystkreft. Senere oppdaget man likevel at kvinner som lever sunt og spiser mye frukt og grønt, reduserer risikoen for «arvelig» brystkreft betydelig. I en studie fra 2009, så forskerne at de kvinnene som spiste opp til 27 frukter og grønnsaker hver uke, reduserte risikoen for brystkreft med hele 73 prosent. Lignende funn har man gjort hos menn med prostatakreft.

En annen undersøkelse viste at kvinner med BRCA-genene født etter andre verdenskrig hadde tre ganger større risiko for brystkreft enn tilsvarende kvinner født før krigen. Dette har medført at stadig flere forskere har satt fokus på endret livsstil og kosthold som mulig primærårsak til den nærmest eksplosive økningen i krefttilfeller de siste 40–50 årene.

 

Kutt sukker og ferdigmat

De siste årene har det kommet forskning som dokumenterer en nær sammenheng mellom bl.a. brystkreft og kostvaner. Her er et kort sammendrag:

– Økt sukkerinntak, høyt blodsukker, insulin og IGF (insulin-growth faktor) gir økt risiko for brystkreft.

– Industriprodusert mat med høyt innhold av transfett, som f.eks. kjeks, småkaker, terter og potetgull, øker risikoen.

– Høyt inntak av kjøtt, særlig rødt kjøtt, øker risikoen.

– Høyt innhold av kjemikalier i matvarene fra bl.a. landbruket og industrien gir økt kreftutvikling.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer