Kultur & Underholdning

Gryteklart

Den sparer oppvasken. Den lager seg nesten selv. Og den er stappfull av smak. Gryteretten er kjøkkenets Kinderegg.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst/foto: Hanne BuxrudTORSK MED OLIVEN I TOMATDette er en sunn og superenkel rett som er veldig rask å lage.(Til 4 personer)1 stor neve svarte oliven1 boks tomater1 stor løkca. 800 g torskefiletpersillesitroneventuelt poteter, servert som stappe eller tynne skiver som du har i bunnen av gryta.Sett stekeovnen på 200°. Varm 1 ss olje i en dyp, ildfast stekepanne. (Har du ikke det, bruk en gryte som tåler å stå i ovnen.) Ha i hakket løk og la det surre et par minutter. Tilsett tomater, salt og pepper. Kok opp og ha i olivenene. Legg på fiskestykkene og sprinkle over med litt god olivenolje. Sett pannen i ovnen og bak i ca. 15 minutter. Dryss over hakket persille, skvis litt sitron over og server rett fra pannen.KYLLING- OG REKEGRYTEDette er en deilig gryte med gode smaker av selleri, løk og paprika. Server som dener eller sammen med kokt ris.(Til 4 personer)4 ss olje4 kyllingbryst1 løk2 selleristenger1 grønn paprika3 hvitløkfedd1 laurbærblad1 ts tørket timian1 ts paprikapulver1 ts hvetemel6 dl kyllingbuljong1 neve hakket bladpersille3 ts tabasko250 g pillede reker2 hele tomater,gjerne fra bokslime eller sitronVarm opp 1 ss olje i en panne. Del brystene i munnfullbiter og stek dem slik at de får en gyllen farge. Eventuelt stek i omganger. Del grønnsakene i biter. Ha i resten av oljen og tilsett løk, paprika, hvitløk, laurbærblad og timian. La det surre i ca. 10 minutter til grønnsakene blir myke, men ikke brune. Rør ofte. Tilsett purre og stek videre. Dryss overpaprikapulver og mel. Rør godt og kok ett minutt til. Tilsett buljong, kyllingbitene og tabasko. Kok opp og senk varmen. La det putre lett i 10 minutter. Ha i hakket persilleog tomat. Smak til med limejuice. Ha i rekene og la dem bli varme. Server med en gang.ERTE- OG RØKT LAKS-RISOTTOI en risotto kan du putte mye rart. Felles for dem alle, hvis du skal få den skikkelig seig oggod, er å passe på den som et lite barn når du koker den inn, bruke skikkelig risottoris oggjerne koke med hvitvin. Parmesan er din beste venn.(Til 4 personer)12 sjalottløk2 ss smør1 fedd hvitløk200 g arborioris1 dl hvitvin4 dl kyllingbuljong200 g røkelaks150 g dypfryste erter2 ss hakket bladpersille150 g fersk parmesanVarm opp olje på medium varme og la hakket løk og hvitløk bli myke uten at det tar farge. Ha i ris og bland godt. Ha i hvitvinen, bland godt og tilsett bittelitt av buljongen. Rør godt og la det putre til væsken nesten er absorbert. Ha i mer buljong. Rør om og rør ofte. Fortsett med å tilsette buljong på samme måten i 15 minutter. Når risen er kokt, ha i hakket røkelaks, erter, hakket persille og to tredeler av osten. Server med en gang sammen med resten av parmesanen.LAM- OG POTETGRYTEDette er en gryte som nesten gjør seg selv – og som smaker himmelsk.(Til 4 personer)600 g lammekjøtt (jeg brukte faktisk surret stek, som jeg tok opp, renset litt og skar i biter). Hvis du kjøper koteletter, trenger du 8 stykker2 ss olje2 løk1 ss tørket timian700 g poteter7,5 dl varm kjøttbuljong2 ss usaltet smørgodt salt og nykvernet pepperSett stekeovnen på 190°. Hvis du bruker koteletter, fjern overflødig fett. Ha olje i en litt høy panne. Stek kjøttet i noen minutter slik at det blir brunt på begge sider. Ta vekk fra pannen. Ha i løk og halvparten av urtene. Stek i ca. 4 minutter. Ha kjøttet tilbake på løken. Krydre med salt og pepper. Skjær potetene i tynne skiver, gjerne med en ostehøvel. Legg dem i taksteinsmønster over lammebitene. Krydre. Strø over resten av timianen. Hell på buljong slik at det rekker nesten til over potetene. Legg på klatter av smør, dekk til og bak i ovnen i 1 time. Ta vekk det som dekker gryta og stek videre i 30 minutter slik at potetenefår en gyllen farge.PØLSE- OG BLOMKÅLPANNEDenne retten ser ikke akkurat tuttifrutti ut, men den smaker veldig godt. Spennendesmaker med sennep og fennikel.(Til 4 personer)450 g av de beste pølsene du kan få tak i4 ss olivenolje2 fedd hvitløk2 løk2 ss fennikelfrø1 blomkål2 dl kyllingbuljong1 ss dijonsennepsalt og nykvernet pepperDel pølsene i 8–10 cm lange biter. Stek dem i olivenolje til de er gylne. Del løk i to og skjær i tynne skiver. Ha det i sammen med pølsene. La det surre i 10 minutter. Ha i hvitløk og fennikelfrø, rør godt og ha i blomkålbuketter, buljong og sennep. Smak til med salt og pepper, dekk til og la det småkoke i 10–15 minutter til blomkålen er kokt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer