Kultur & Underholdning

Gryteklart

Den sparer oppvasken. Den lager seg nesten selv. Og den er stappfull av smak. Gryteretten er kjøkkenets Kinderegg.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst/foto: Hanne Buxrud









TORSK MED OLIVEN I TOMAT
Dette er en sunn og superenkel rett som er veldig rask å lage.

(Til 4 personer)
1 stor neve svarte oliven
1 boks tomater
1 stor løk
ca. 800 g torskefilet
persille
sitron
eventuelt poteter, servert som stappe eller tynne skiver som du har i bunnen av gryta.

Sett stekeovnen på 200°. Varm 1 ss olje i en dyp, ildfast stekepanne. (Har du ikke det, bruk en gryte som tåler å stå i ovnen.) Ha i hakket løk og la det surre et par minutter. Tilsett tomater, salt og pepper. Kok opp og ha i olivenene. Legg på fiskestykkene og sprinkle over med litt god olivenolje. Sett pannen i ovnen og bak i ca. 15 minutter. Dryss over hakket persille, skvis litt sitron over og server rett fra pannen.

KYLLING- OG REKEGRYTE
Dette er en deilig gryte med gode smaker av selleri, løk og paprika. Server som den
er eller sammen med kokt ris.

(Til 4 personer)
4 ss olje
4 kyllingbryst
1 løk
2 selleristenger
1 grønn paprika
3 hvitløkfedd
1 laurbærblad
1 ts tørket timian
1 ts paprikapulver
1 ts hvetemel
6 dl kyllingbuljong
1 neve hakket bladpersille
3 ts tabasko
250 g pillede reker
2 hele tomater,
gjerne fra boks
lime eller sitron

Varm opp 1 ss olje i en panne. Del brystene i munnfullbiter og stek dem slik at de får en gyllen farge. Eventuelt stek i omganger. Del grønnsakene i biter. Ha i resten av oljen og tilsett løk, paprika, hvitløk, laurbærblad og timian. La det surre i ca. 10 minutter til grønnsakene blir myke, men ikke brune. Rør ofte. Tilsett purre og stek videre. Dryss over
paprikapulver og mel. Rør godt og kok ett minutt til. Tilsett buljong, kyllingbitene og tabasko. Kok opp og senk varmen. La det putre lett i 10 minutter. Ha i hakket persille
og tomat. Smak til med limejuice. Ha i rekene og la dem bli varme. Server med en gang.

ERTE- OG RØKT LAKS-RISOTTO
I en risotto kan du putte mye rart. Felles for dem alle, hvis du skal få den skikkelig seig og
god, er å passe på den som et lite barn når du koker den inn, bruke skikkelig risottoris og
gjerne koke med hvitvin. Parmesan er din beste venn.

(Til 4 personer)
12 sjalottløk
2 ss smør
1 fedd hvitløk
200 g arborioris
1 dl hvitvin
4 dl kyllingbuljong
200 g røkelaks
150 g dypfryste erter
2 ss hakket bladpersille
150 g fersk parmesan

Varm opp olje på medium varme og la hakket løk og hvitløk bli myke uten at det tar farge. Ha i ris og bland godt. Ha i hvitvinen, bland godt og tilsett bittelitt av buljongen. Rør godt og la det putre til væsken nesten er absorbert. Ha i mer buljong. Rør om og rør ofte. Fortsett med å tilsette buljong på samme måten i 15 minutter. Når risen er kokt, ha i hakket røkelaks, erter, hakket persille og to tredeler av osten. Server med en gang sammen med resten av parmesanen.

LAM- OG POTETGRYTE
Dette er en gryte som nesten gjør seg selv – og som smaker himmelsk.

(Til 4 personer)
600 g lammekjøtt (jeg brukte faktisk surret stek, som jeg tok opp, renset litt og skar i biter). Hvis du kjøper koteletter, trenger du 8 stykker
2 ss olje
2 løk
1 ss tørket timian
700 g poteter
7,5 dl varm kjøttbuljong
2 ss usaltet smør
godt salt og nykvernet pepper

Sett stekeovnen på 190°. Hvis du bruker koteletter, fjern overflødig fett. Ha olje i en litt høy panne. Stek kjøttet i noen minutter slik at det blir brunt på begge sider. Ta vekk fra pannen. Ha i løk og halvparten av urtene. Stek i ca. 4 minutter. Ha kjøttet tilbake på løken. Krydre med salt og pepper. Skjær potetene i tynne skiver, gjerne med en ostehøvel. Legg dem i taksteinsmønster over lammebitene. Krydre. Strø over resten av timianen. Hell på buljong slik at det rekker nesten til over potetene. Legg på klatter av smør, dekk til og bak i ovnen i 1 time. Ta vekk det som dekker gryta og stek videre i 30 minutter slik at potetene
får en gyllen farge.

PØLSE- OG BLOMKÅLPANNE
Denne retten ser ikke akkurat tuttifrutti ut, men den smaker veldig godt. Spennende
smaker med sennep og fennikel.

(Til 4 personer)
450 g av de beste pølsene du kan få tak i
4 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
2 løk
2 ss fennikelfrø
1 blomkål
2 dl kyllingbuljong
1 ss dijonsennep
salt og nykvernet pepper

Del pølsene i 8–10 cm lange biter. Stek dem i olivenolje til de er gylne. Del løk i to og skjær i tynne skiver. Ha det i sammen med pølsene. La det surre i 10 minutter. Ha i hvitløk og fennikelfrø, rør godt og ha i blomkålbuketter, buljong og sennep. Smak til med salt og pepper, dekk til og la det småkoke i 10–15 minutter til blomkålen er kokt.

Gryteklart
Kylling- og rekegryte
Kylling- og rekegryte Vis mer
Erte- og røkt laks-risotto
Erte- og røkt laks-risotto Vis mer
Lam- og potetgryte
Lam- og potetgryte Vis mer
Pølse- og blomkålpanne
Pølse- og blomkålpanne Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer