Andre verdenskrig

- Gudrun var i realiteten en varsler

7. april 1940 - for nøyaktig 80 år siden - mottok 32-åringen meldingen som skulle bli skjebnesvanger for hele det norske folk.

ANDRE VERDENSKRIG: Gudrun Ræder var Norges første kvinnelige diplomat. Søndag 7. april 1940 mottok hun en kodet melding om at tyske tropper var på vei mot Skandinavia, men utenriksminister Halvdan Koht tok ikke beskjeden alvorlig. FOTO: NTB scanpix og Gyldendal
ANDRE VERDENSKRIG: Gudrun Ræder var Norges første kvinnelige diplomat. Søndag 7. april 1940 mottok hun en kodet melding om at tyske tropper var på vei mot Skandinavia, men utenriksminister Halvdan Koht tok ikke beskjeden alvorlig. FOTO: NTB scanpix og Gyldendal Vis mer
Publisert

Søndag ettermiddag, den 7. april 1940, er det den straks 32 år gamle kvinnen Gudrun Dorothea Martius, senere Ræder, som er vakthavende sekretær i Utenriksdepartementets handelspolitiske avdeling på Victoria terrasse i Oslo.

Dette er en stilling hun har jobbet svært hardt for, og på veien er hun også blitt Norges første kvinne som har avlagt aspiranteksamen i Utenriksdepartementet. Dette gjorde hun ganske nøyaktig ett år før hun nå står på Victoria terrasse, og mottar en telefon fra legasjonen i Berlin.

Det er minister Arne Scheel som personlig dikterer meldingen som skal bli skjebnesvanger for hele det norske folk. Men det vet Gudrun ingenting om, i det hun mottar A-koden hun er trent opp til å løse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer