Litteratur

Guide til klassikerne

Hvis du vil være trendy akkurat nå, bør du ha en klassiker på nattbordet.

Guide til klassikerne
Publisert
Sist oppdatert
Kanskje er det en nostalgisk bølge, en stille protest mot tidsklemma og bruk-og-kastsamfunnet. Eller kanskje er det en motreaksjon overfor den delen av bokverdenen som stadig blir mer kommersialisert. Faktum er i alle fall at hvis du vil være trendy akkurat nå, er det én type bøker du bør kaste deg over: klassikerne.

Vi gir deg tipsene:Miguel de Cervantes: Den skarpsindige lavadelsmann Don Quijote av la Mancha (Aschehoug).
Don Quijote er en fattig spansk landadelsmann ved navn Quijad. Han forleser seg på sin tids populære ridderromaner og mister etter hvert helt evnen til å skille mellom fantasi og virkelighet. Han bestemmer seg for å bli ridder og tar navnet Don Quijote de la Mancha, ridderen av den bedrøvelige skikkelse, og velger en av landsbyens bønder, Sancho Panza, til sin væpner. Sammen drar de ut for å bekjempe verdens ondskap og verne om de svake og ikke minst om de skjønne kvinner, slik en sann ridder skal. Sånt blir det varig frydefull lesing av!

Jane Austen: Stolthet og fordom (Aschehoug)
Romanen, som er filmatisert flere ganger og nå er aktuell med Keira Knightly i hovedrollen, utkom i 1813 og skildrer overklasselivet på den engelske landsbygda. Den ytre historien
dreier seg om forviklingene i forholdet mellom den muntre og livlige Elizabeth Bennet og
den rike og overlegne Darcy. Romanen var en stor suksess i Austens samtid, og fremdeles kan vi glede oss over de presise og treffende personskildringene.

Emily Brontë: Stormfulle høyder (Pax)
Yorkshires ensomme heier danner rammen rundt den dramatiske kjærlighetshistorien mellom Catherine Ernshaw og den mørke, demoniske fremmede, Heathcliff. Han blir brakt til
hennes fars hus som hittebarn, og han og Catherine knyttes øyeblikkelig sammen i en
ubrytelig følelse av samhørighet. En følelse som vedvarer gjennom Catherines ekteskap med Edward Linton, og som forfølger henne og Heathcliff helt ut til grensen mellom virkelighet og drøm, liv og død.J.R.R. Tolkien: Ringenes Herre (Tiden)
Dette er et av etterkrigstidens merkeligste og mest leste verk. Tolkiens verden har i årevis
fascinert lesere over hele verden og i alle aldre. Dette hovedverket i diktningen hans, bestående av «Ringenes Brorskap», «To tårn» og «Atter en Konge», handler om kampen
mellom de gode krefter og mørket og ondskapen. Om hvordan man drar fra det trygge og velkjente ut i den store verden med alle dens fristelser og farer. En fargerik og spennende historie som utvilsomt vil fascinere lesere i enda mange generasjoner framover.

Sigrid Undset: Kristin Lavransdatter (trilogi, Aschehoug)
Et uomtvistelig bevis på denne trilogiens vedvarende populariteten er at forlaget nå utgir på nytt alle Undsets romaner og novellesamlinger, diktsamlingen og helgenbiografiene. I 2007 skal samlingen foreligge komplett, i en lett justert språkdrakt, tilnærmet likt våre dagers riksmål. I tillegg kommer fire bind som inneholder essays og artikler, mange av disse har aldri tidligere vært utgitt i bokform. Alle Undsets venner har, med andre ord,
mye å glede seg til.

Knut Hamsun: Markens grøde (Gyldendal)
At Hamsun var en stor, internasjonal forfatter bevises ikke bare ved at han fikk Nobelprisen i litteratur i 1920, men også ved at han den dag i dag har en stor og trofast leserskare, både her hjemme og i en rekke andre land. Nobelprisen fikk han for Markens grøde den brede episke fortellingen om Isak Sellanrå som bryter ny mark i utkanten av
Nord-Norge. Han er et menneske som styres av elementære livsbehov, og som får evnene
sine satt på prøve etter som utfordringene tårner seg opp. Norske bokhandlere kåret denne romanen til Gyldendals beste bok gjennom alle tider i 2000.John Steinbeck: Vredens druer (Pax)
Steinbecks praktfulle og hjerteskjærende roman kom i 1939 (på norsk i 1940), og den leses
fremdeles verden over. I dag står den som et minnesmerke over depresjonens elendighet. Handlingen er hentet fra 1920-årene, og hovedpersonene er familien Joad, en av mange
farmerfamilier som må reise fra Oklahoma etter at banker og storspekulanter har tatt jorda fra dem. Lokket av løfter fra farmere i California begir de seg vestover mot det forjettede land, men der er det ikke annet enn ny elendighet som venter dem.

Franz Kafka: Prosessen (Gyldendal)
Dette er en av de virkelig store klassikerne. Men visste du at alle de tre tekstene som er kjent som romaner, både i Norge og i utlandet: Prosessen, Slottet og Amerika, egentlig ikke er ferdige romaner i det hele tatt, men uavsluttede romanfragmenter? Noe som imidlertid ikke hindrer dem i å nå stadig nye, begeistrede lesere.

Guide til klassikerne
Guide til klassikerne
Hot akkurat nå: John Steinbeck.
Hot akkurat nå: John Steinbeck. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer